Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Захари Карабашлиев
Захари Карабашлиев

Скандал около Волен Сидеров в метрото, НДК, вчера, 11-ти юни, 17:33.

Не публикувам снимка на ВС умишлено, защото той се захранва от скандали, това му е и целта — да го снимаме, да говорим за него. Тук думата ми е за друго… Ето какво се случи:

Виковете се чуват още докато изкачвам ескалатора към фоайето на метрото. После виждам Волен Сидеров, без маска, от външната страна на съоръженията за билети — крещи по някакъв човек. До ВС са и 3-ма души също без маски, очевидно свитата му. На метър от него има полицай, събрали са се и хора, заформил се е скандал, хората недоволстват, някои дори го снимат. Всички освен групата около Сидеров са с маски. Сидеров вика и обикаля неспокойно, после 3-мата му сподвижници отиват до касата, купуват билет/карта и му отварят съоръжението да влезе. Аз снимам. Сидеров най-спокойно слиза надолу по ескалатора, за да се качи на метрото и навярно да продължи демонстрациите си. Изгубвам го от очи.

Всичко това е, разбира се адски възмутително, но аз обръщам телефона към по-възмутителното — униформения полицай, който през цялото време е на метри от случващото се и се преструва, че това не се отнася до него. Когато забелязва, че го снимам, служителят просто обръща гръб и тръгва да се отдалечава. Аз — след него. Няма по-жалка картина от тази — този, който получава заплата да пази ред и закон наблюдава безучастно скандална сцена, която можеше да завърши със саморазправа.

Питам го защо не се намеси в скандала със Сидеров.

“Аз не го видях, аз бях ей там”.

“Как да не сте го видели, вие ме лъжете!?”

“Аз бях ей там.”

“Не, не бяхте там, а бяхте тук и аз ви заснех с телефона си”

Млада жена с раница се обръща към полицая с отвращение:

“Как не ви е срам!”

В тази пошла сценка, мисля си, всички бяхме неадекватни — и страхливия сержант, и възмутените граждани и аз, който снимам цялото това нещо с телефона си, докато ВС се разхожда като дерибей. Защо го снимам? На кого ще го покажа? Какво ще променя?

Като че ли само Волен Сидеров си беше в свои води, в скандал, с насочени към него телефони…

И си мисля, докато има такива полицаи като този, ще има такива “политици” като онзи. Или пък е обратното — докато има такива политици, ще има и такива полицаи.

Знам как щеше да постъпи полицията на що годе всяка нормална, правова държава: скандал, полицай се намесва, вика подкрепление, задържат нарушителя, белезници, извеждане, участък. Знам това, защото се е случвало пред очите ми. Всяка уважаваща себе си демокрация би действала по този начин. Всяка! В центъра тази европейска столица обаче, посред бял ден един “политик” без маска може да влезе в метрото, да направи скандал и полицая да се прави, че не вижда. Точка.

Та, това е положението. Без значение кой е на власт, какво каза вчера Кьовеши, къде е Гешев и т.н… Тук става дума за дефицити на елементарна институционална чест, на човешка доблест, на професионално достойнство и просто… почтеност.

Умишлено не пускам видеото тук, защото:

а) наближават избори и ВС всъщност цели точно това — да му правим реклама със скандални видео-материали.

б) искам все пак да запазя лицето и честа на този несретник в униформа.

Ако има органи, които да искат да се самозезират, нека видят целия скандал от камерите на метростанцията: часът е 17:32 -17:33, спирката на НДК, откъм бул. “Витоша”.

От фейсбук