Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Николов в съда
Кристиан Николов в съда

На заседанието бе разпитана и сестрата на младежа,

подсъдим за катастрофата, при която загина Милен Цветков

С кокаин, амфетамин и марихуана в кръвта Кристиан Николов е предизвикал катастрофата, в която загина Милен Цветков навръх Великден м.г. Това стана ясно от съдебно-химическа експертиза, приета в четвъртък на делото в Софийския градски съд срещу 23-годишния мъж. 236 микрограма на милилитър кръв е била концентрацията на амфетамин в организма на Кристиан.

При този наркотик “нормалната” употреба варира от 20 до 100 нанограма. При инцидентно вземане на амфетамин концентрацията може да бъде до 100 микрограма на милилитър кръв. Това обясни експертът д-р Васил Атанасов. Той е изготвил тройната химическа експертиза.

Според него тези резултати можело да се проявят, когато се употреби амфетамин, преди да се вземе проба, или е на човек, системно употребяващ амфетамин.

При зависими този наркотик изисквал прием ежедневно, дори по няколко пъти на ден. Експертът поясни, че ако говорим за еднократна употреба, а не за зависимост, може да се направи извод, че наркотикът е приет до 24 часа преди изследването. Самите проби за изготвянето на експертизата са били взети близо 3 часа след катастрофата.

Той поясни, че марихуаната в организма на обвиняемия не е вследствие на чай за успокоение и паста с медицинска марихуана. При разпита на годеницата му Симона през февруари тя обясни, че той вземал чая, за да се успокоява по време на сесия.

Според експерта веществото канабидиол, което го имало в пастата на Кристиан, няма психоактивното действие на тетраканабинола, който се приема чрез пушене на трева.

“Веществото тетрахидроканабинол, което е основното психоактивно вещество на канабиса, е неразтворимо във вода. Той не може да бъде извлечен като чай и да остане в кръвта”, обясни вещото лице.

Кокаинът е третият наркотик, открит в кръвта на Кристиан. Белият прах и амфетаминът са разтворими в алкохол. 

“Беше разбита на пух и прах защитната теза, че е било възможно тези наркотични вещества да са приети чрез случайна употреба на “Йегермайстер”, в който някой, без да знае подсъдимият, може да е сложил наркотично вещество, или чрез успокоителна паста или чрез чай”. Това коментира адвокатът на сина на Милен Цветков и сестра му  Менко Менков след заседанието. Експертизата безспорно установи, че забранените вещества не са приети с успокоителна паста или с чай. Отговорът на въпроса дали са приети с алкохол тепърва ще се установява, защото амфетамините и кокаина са раззтворими в алкохол.  

Показания пред съда даде и сестрата на Кристиан - Анна. Тя не бе разпитвана досега, тъй като работи и учи в Германия и рядко се прибирала в България.

Анна, разказа, че Кристиан ѝ се обадил след катастрофата навръх Великден м.г.

В телефонен разговор той ѝ обяснил, че е претърпял ПТП, оказал е първа помощ на другия водач, а след това линейката го откарала в болница.

Тезата, че 23-годишният мъж опитвал да помогне на Цветков, като подложил обувката си под главата му, бе потвърдена от патрулиращ полицай, озовал се първи на катастрофата.