Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кубрат Пулев
Кубрат Пулев

В единствения си отчет за 2017 г. сдружението му твърди, че няма дейност

Кобрата се вписва в профила на харесваните от българите за политици. Наистина ли е независим?

Едва ли решението на Кубрат Пулев да основе партия е възникнало внезапно след изборите на 4 април т.г. Наблюдателите се съмняват в спонтанността на идеята боксьорът да се включи в политиката.

Основание да се мисли в тази посока дава регистрираното от шампионите Пулеви през 2017 г. сдружение с нестопанска цел със същото име. То се казва "Велика България" като партията, за която анонсираха, че ще се учреди на 9 юли. Това показа проверка на "168 часа". За представляващ националистическата неправителствена организация е вписан по-малкият брат Тервел. В Управителния съвет влиза и Кобрата, както и трети човек на име Петър Николаев Петров.

В учредителния акт на неправителствената организация са посочени няколко

цели, главно насочени към патриотичното

възпитание. Между тях са развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, защита на правата и интересите на българския народ и съхранението на българската култура, история и традиции. От делото на нестопанското формирование става ясно, че то се занимава и с тренировъчна дейност. Спортната зала на двамата братя обаче явно не е включена в предмета на дейност на "Велика България" - тя е регистрирана по друг закон и в друго дружество.

Според Агенцията по вписванията обаче "Велика България" е публикувала само един отчет - за 2017 г., в който се посочва, че преди 4 години организацията на Пулеви не е имало никаква дейност. В същата година

Кубрат стана лице

на кампания

за изграждане на надгробен паметник на хан Кубрат в украинското село Мала Перешчепина. Заедно с Тервел той подкрепи морално и финансово Световния събор на българите "Към завета – Кубрат 105". Събитието се проведе при откритата през 1912 г. надгробна могила, за която някои историци предполагат, че е на хан Кубрат. Аргументират се с намерените златни пръстени с печата на владетеля.

Сдружението на двамата боксьори обаче не беше организатор на честванията, а друга организация с подобно име - "Велика Болгариа". Освен него в Търговския регистър

наименованието “Велика България”

фигурира и като Национално движение.

Изглежда, че то няма никаква връзка с Пулеви - учредителите и членовете му са далеч по-неизвестни и част от тях работят в една и съща фирма. Представляващ е Илия Байрамски, за когото единствената информация е, че е давал мнение за ПУП в софийския квартал "Дружба". Структурата е регистрирана с капитал 140 лв.

Тяхната идея е подобна на тази на Пулеви - развиване на патриотизма чрез благотворителни инициативи, подпомагане на деца в нужда, православни храмове, реставриране на археологически паметници. Единствената инициатива, с която са се откроили съименниците на Пулеви, е издигането на

16,5-метров пилон с българското знаме

в Белоградчик преди година. Поводът е 114-годишнината от честванията на Петровден (29 юни) като официален празник на града.

Интересното е, че на събитието е

присъствал президентът

Румен Радев,

който обаче не е удостоил с вниманието си честването на хан Кубрат в Мала Перешчепина в Украйна, подкрепено от братята Пулеви. Интересно е имало ли е друга дейност на сдружението им "Велика България" от 2017 г. досега и на кого ще разчита Кобрата в политическата си дейност. Очевидно дясната му ръка ще е Тервел, който обаче няма 40 години и не може да се кандидатира за вицепрезидент. Целта по думите на по-големия боксьор е да участва на изборите за държавен глава, а не за извънредния парламентарен вот. Формацията му ще се учреди два дни преди "кастинга" за депутати. А до президентската надпревара има 4 месеца.

Кубрат се саморекламира като необвързан с никакви политически или бизнес групи:

"Ако България наистина има нужда от подобен тип човек, който е независим, който никой не го ръководи, не е проект на никого -

защо да не се пробвам

- каза той. - Виждате, че всички тези и дори нови партии и коалиции, които се случват, са проекти на задкулисие и са проекти на хора, които дърпат конците отзад. Така че аз съм човек, който не е проект на абсолютно никой, аз съм човек от народа, който може да отиде на такова ниво, че да помага за държавата."

Но сам признава, че е бил

поканен да влезе в политиката

още преди няколко години, когато проф. Божидар Димитров беше жив. Смъртта му забавила решението на Кобрата да се захване с новото поприще.

Всъщност Кубрат Пулев е идеалният човек, ако някой иска да започне нов проект, коментираха политолози. Точно такъв тип харесват мнозинството от българските избиратели - мъжкар, който говори разбираемо за всички, с леко хулиганско поведение, за да го възприемат като готин. Когато трябва, ще се извини. Когато поиска, ще е нападателен. Профилът му много

напомня този на ранния Бойко Борисов,

който е най-дълго управлявалият лидер на партия. Дори и да няма неговия успех, Кобрата има своите почитатели.