Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неделя, разходка из Фландрия. Стигаме до манастира Авербоде. Красиво място, прекрасна гора, чудесна едноименна бира.

Сядаме да хапнем в ресторанта. На масата ни – белгийски пенсионери съпрузи, типични представители на средната класа. Менюто е само на холандски език и те сами изявяват желание да ни помогнат и да преведат на английски това, което ни интересува.

Като разбраха, че сме от България, жената ококори очи. Само дето не припадна.

И само каза: We were in Bulgaria fourty years ago and will never get back. („Бяхме в България преди 40 години и никога няма да отидем пак.“)

Разбира се, полюбопитствахме защо. И ето какво чухме.

Били през 1980 г. на Златни пясъци с двете си деца, едното от които съвсем малко и още му слагали памперси. Стаята за четирима била от едно легло за двамата съпрузи и един диван за двете деца. Но да не мислите, че диванът е бил разгъващ се? В никакъв случай. Двете деца едно срещу друго, краката на всяко олърнати към лицето на другото.

Плажът – специално за чужденци, само там има шезлонги. Достъпът за българи – строго забранен. Ако станело това в Белгия, щяло да падне правителството, увериха ме събеседниците ми.

Служителите на хотела – навъсени и подозрителни. И всеки чужденец е следен зорко дали не контактува с българи.

Като за капак – в „Корекома“ (имаше такова нещо, където се търгуваше само с чужда валута) никога не връщали ресто в долари, а давали бонбончета и дъвки.

Добре поне, че ги били предупредили, че в България нямало памперси, та си носели от Белгия.

„Казахме, че никога няма да дойдем пак“, повториха съпрузите накрая.

Но все пак изразиха надежда, че може би сега нещата са се пооправили. И споделиха колко красиви гори видели в България.

Та не е лошо носталгиците, които въздиат по миналото и сега се възторгват от Жан Виденов, да се замислят какво ли са преживели тези хора н България, та им дължи влага вече повече от 40 години. И да помислят малко преди 11 юли.

Аз обаче знам, че тези симпатични белгийски пенсионери са с промити мозъци и са агенти на Сорос, който им плаща, за за клеветят Kleta Mayka Balgariq. ЕС, САЩ, Израел, Япония, Южна Корея, пролетта, лятото, есента, зимата и международното положение са виновни за някои дребни затруднения в България и водят война срещу православието. Да идват Волен и Слави.