Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ

Първопричината за наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" е надигането на общественото мнение. В момента изникна цял нов сегмент на политическата система, т. нар. протестни партии и това е причината. Това за българската политика означава елемент на истината и невъзможност това затваряне на очите да продължава. Няма връщане назад от онази снимка с чекмеджетата и пачките. 

Това коментира един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов по Нова тв. 

Този сигнал е доста сложен за разплитане. Това са инструменти за интервенции, когато нормалните механизми не работят. Когато САЩ виждат, че се образува корупционна схема, която заплашват общата сигурност. Нашите институции обаче не си вършат работата, това се вижда и при историята на Пеевски и на Божков, те са съществували с подхранване от много правителства, не само последното. Това означава, че Америка оценява, че общата несигурност е достигнала до такива нива, че да се направи публична интервенция. Подобни интервенции се правят основно когато има надежда да произведат действия. Байдън е оценил, че в България се променя средата, изниква силна гражданска енергия, допълни Иванов.

Според него лицето, за което се говори в доклада на САЩ, е Бойко Борисов, тъй като той едновременно е бил политически лидер и лице, заемащо държавна позиция.

По-рано днес от ГЕРБ коментираха, че не е Бойко Борисов човека, за когото се говори в доклада.

Аз станах министър на правосъдието, за да прокарам реформа и това беше един от много малкото моменти, в които някой в държавата се опита да прокара тези реформи, за които сега се говори с тези американски санкции, обясни Христо Иванов.

И добави, че в следващия парламент ще работят за това да има конституционни промени, за да си тръгне предсрочно главният прокурор Иван Гешев, тъй като кариерата му се дължала на това, че прикривал корупцията.