Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Фичерова
Елена Фичерова

Ако съм била близка с него, защо няма една наша обща снимка, защо не ме е сложил за водач на листа, пита напусналата поста на началник на кабинета на Бойко Рашков

“Не познавам Васил Божков, никога не съм го виждала. Бях член на гражданската платформа “Българско лято”, което не е незаконнно”, заяви пред “24 часа” Елена Фичерова, която беше началник на политическия кабинет на Бойко Рашков и в сряда подаде молба за напускане. Мотивът - да не причинява негативи на ръководството заради атаките срещу нея.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че Фичерова е напуснала поста си, след като вече е взела всичко, което я е интересувало в МВР и службите, за да информира този, който я е пратил там.

“Независимо че се оттеглих, спекулациите с непроверени факти продължават. Нека бившият премиер говори с доказателства. Единственото, което взех със себе си, са болката и огромно разочарование от всичко, което видях там. МВР е ведомство с хора, верни на предишното управление”, казва още Фичерова. Тя е работила там 12 г. - от 2004-а до 2017-а.

От 2017 г. до март 2020 г. е в КПКОНПИ, когато е уволнена дисциплинарно. Печели дело срещу уволнението си на първа инстанция, което е висящо на втора във Върховния административен съд. Обжалва и акт на Сотир Цацаров за установен по време на работата ѝ в антикорупционната комисия конфликт на интереси.

Завръща се в МВР със заповед, подписана от Бойко Рашков в служебния кабинет, но още същия ден се появи информацията за участието ѝ в “Българско лято” на Божков. Рашков няколко пъти я защити и каза, че я е избрал заради качествата ѝ на юрист.

“Да, участвах в учредяването на “Българско лято” и в Изпълнителния съвет. Но спекулациите и откровените лъжи в медийното пространство ме обиждат. След като съм толкова близка с Божков, както се твърди, защо няма една снимка, на която сме заедно? Защо той не ме е сложил за водач на листа? Аз съм единственият кандидат, който се оттегли от листите преди изборите”, каза Фичерова и повтори, че участие в граждански проект не е незаконно.

Тя е била на 9-о място в 23-и МИР в листата на мандатоносителя на “Българско лято” Българско национално обединение. Месец преди вота подава молба до ЦИК да бъде заличена.

“Не считам, че участието ми в граждански политически проект ме свързва с личността на Божков. Ако някой е извършил нещо незаконно, носи лична отговорност по силата на НК”, категорична е тя.

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви преди 2 седмици в Пловдив, че Фичерова ще излезе с публично изявление заради нападките към нея, но това така и не се случи до напускането ѝ на МВР.