Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Секретен документ на правителството в Кувейт: Ружа Игнатова може да е свързана с пране на пари на терористи

Адвокатът на жертвите Джонатан Леви смята, че Игнатова “може би е под закрилата на неназована държава - спонсор на тероризма в Близкия изток

Според доклада тя е извършила няколко банкови превода за Афганистан, Пакистан и Йемен

Доклад на правителството на Кувейт, разсекретен преди две седмици по искане на американския адвокат Джонатан Леви, хвърля нова светлина върху престъпленията, извършени от криптокралицата Ружа. От него става ясно, че името на българката е забъркано и в друга нелегална дейност, за която така и не е изправена на подсъдимата скамейка.

Сега разкрията за нея прави юристът, който представлява част от измамените инвеститори. Той успя да се сдобие с документа от кувейтските служби, писан през 2015 г. В този анализ властите говорят директно за неподозирана връзка между българката и международна организация за пране на пари на терористични групировки. Като автор на разследването е посочено "Министерство на вътрешните работи" и в частност "помощник-подсекретар по въпросите на наказателната сигурност генерал-майор Абдул Хамид Абдул Рахим ал Авади". В писмото е изяснено, че събраната информация е получена от "поверителни източници". Отбелязано е още, че тя се дава на началника на полицията в Дубай чрез специален куриер.

Документът е определен като изключително важен за "сигурността на страната". Ето и как е описана непознатата на никого дотогава криптокралица.

"Ружа Игнатова - рускиня, която е родена през 1980 г. и притежава няколко паспорта от няколко европейски държави - изясняват от Кувейт, макар и с грешка в националността й. - Тя влиза в Обединените арабски емирства преди време, използвайки дипломатическия паспорт през международното летище на Дубай с частен самолет. Същата притежава и голяма сума пари. Успява да закупи и лиценз за банка в ОАЕ. Покупката е в размер на приблизително 16 милиона щатски долара. Идеята й е да я използва при издаването на облигации и банкови трансакции, за да улесни движение на средства под нейно разпореждане."

Най-интересната част от документа е твърдението, че Игнатова може да е свързана с международна организация за пране на пари на терористи.

"Потвърждаваме, че информацията, която понастоящем ни е достъпна чрез поверителния източник, показва, че описаното до момента може да е елемент в международна организация за пране на пари на терористични групи - казват те. - Ружа има сметки в банката Mashreq на ОАЕ, която използва за изпращане на големи суми в ОАЕ. Гореспоменатото лице е отворило няколко други търговски лиценза в Обединените арабски емирства, за да прикрие финансовата си дейност. Получената информация показва, че тя е извършила няколко банкови превода към Афганистан, Пакистан и Йемен, които включват терористични организации. Получихме оригинал на тези чекове, издадени от нея. Тя също така е решила да опита да прехвърли незаконната си дейност в Кувейт и да отвори компании и сметки, които й позволяват да превежда средства и да ги прехвърля обратно към други дестинации. Ние вярваме, че тези незаконни операции се провеждат от държава със силни и активни разузнавателни дейности в подкрепа на терористичните групи."

Въпреки сигнала от Кувейт, изпратен още през 2015 г., властите в Дубай не предприемат абсолютно никакви действия срещу нашенката. Нещо повече - точно в същия период срещу създателката на OneCoin се води разследване за пране на пари, което е извършвала чрез различни банки в ОАЕ. Една от тях дори сама стига до извода, че трансакциите на компаниите на Игнатова в размер на милиони долари са много съмнителни.

В представената от адвокат Леви информация фигурира и името на Николас Къли, с когото тя и съоснователят на OneCoin Себастиан Гринууд са поддържали връзка. Юристът подчертава, че Къли е

помогнал на двамата да открият банкови сметки в Дубай

Справка на "168 часа" показва, че същият човек се присъединява към компанията Sovereign Group през 2010 г. В сайта й е отбелязано, че тя е "един от най-големите независими доставчици на корпоративни и доверителни услуги в света".

След влизането му там Къли се премества в Дубай, за да ръководи отдела по продажби. Описват го като човека, който "допринася за разширяването на продуктовото предлагане на организацията в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Бахрейн". За него е обяснено още, че пътува много често, за да популяризира ОАЕ като перфектно място за правене на бизнес.

През октомври 2018 г. Николас е назначен и в управителния съвет на компанията като директор на продажбите. Предполага се, че познанството на Ружа с него датирало много преди това. Не е известно обаче Къли да е разследван за участие в съмнителни трансакции, провеждани от криптокралицата и хората около нея.

Най-вероятно и сега съмненията за връзка между Игнатова и терористични организации също няма да бъдат разглеждани от службите в ОАЕ заради дипломатическия й паспорт. Според адвокат Джонатан Леви обаче те били основателни, тъй като в представените от него документи се загатвало, че тя "може да е под закрилата на мощен държавен спонсор на терора в Близкия изток" (Ruja Ignatova may be under the protection of powerful state sponsor of terror in the Middle East). От сведенията не става ясно кое е това правителство, държава или институция, която стои зад криптокралицата.

Малко след като излезе наяве новата й обвързаност, някои побързаха да припомнят едно от събитията на OneCoin през 2017 г. в Япония. Тогава по време на презентация пред бъдещи инвеститори изпълнителният директор Пиер Аренс моли присъстващите да станат на крака и да запазят минута мълчание в знак на съпричастност към жертвите на тероризма. Той дори е заснет на видео, на което се чува как казва, че ден преди събирането им в Манчестър е имало терористична атака, а най-малката жертва била едва 8-годишна.

"Може би този жест се е родил от неговата съвест", пише един от хората, които са гледали видеоклипа в YouTube.

Пиер Аренс обаче не е разследван за подобно престъпление и няма доказателства срещу него за пране на пари на терористични групи.

Достатъчно доказателства за същото, изглежда, не са събрани и срещу Ружа. Не е ясно и дали инфромацията, която е била ясна още през 2015 г., сега ще бъде проверена. Ако дори малка част от нея е достоверна, може да се появят нови предположения за местонахождението на Игнатова.

Доскоро за най-вероятно нейно скривалище се смяташе Русия, тъй като самата тя преди изчезването си бе споделила пред роднина за богат руснак със сериозни позиции в страната. В момента съмненията падат по-скоро върху Дубай, където Ружа имала връзки с членове на кралска фамилия. Кувейтският доклад, представен от юриста, пък не изключва тя да се намира и в страна от Близкия изток.

Кой е източникът на генерал-майор Абдул ал Авади?

Пълна мистерия остава името на човека, споделил за връзките на Ружа Игнатова с международна организация за пране на пари на терористични групи пред генерал-майор Абдул ал Авади. Факт е, че информаторът предоставя на кувейтските служби подробни сведения, които по-късно ще бъдат отбелязани като "строго секретни" и важни за спокойствието на Емирствата. Те всъщност се оказват една от любимите дестинации на Игнатова, където тя планира да разработи криптопазара.

Засега не се знае дали анонимният свидетел е бил част от терористични организации, или по-скоро е "предател" от нейната група, който сключва сделка с властите. До момента не е известно и тя лично да е пътувала до Кувейт. Няма данни за такива полети, нито билети, купени на нейно име. Властите обаче имат информация за други подозрителни места, до които е летяла. "168 часа" вече разказа за една от страните, които българката е посетила - бившата съветска република Киргизстан. Ходенето й до столицата Бишкек било свързано с издаването на нов паспорт. Пред американски съд брат й Константин разказа, че самата Ружа го помолила да й резервира билет дотам през лятото на 2017 г. Идеята й хрумнала малко след партито по случай кръщенето на дъщеря й Давина в Созопол.

Пред Игнатов тя не споделила веднага причината, поради която иска да лети до Киргизстан. Направила го чак когато се върнала.

"За мен самия беше странно и звучеше странно, че сестра ми се нуждае от такъв паспорт - разказа той пред магистратите. - Затова я попитах защо го е купила. Тя ми каза, че всички около нея разполагали с такъв."

От материалите по делото стана ясно, че тя е взела свидетелството малко след като разбрала, че един от най-близките й хора се готви да я предаде на ФБР. Не е изключено точно с този документ по-късно да е напуснала страната.

Разбира се, паспортът, с който криптокралицата се сдобива от Киргизстан, не е единственият, който притежава. Властите в САЩ са сигурни, че нашенката най-вероятно си е купила още няколко самоличности. Официално притежавала документи на немски, тъй като е учила и израснала във Франкфурт, Германия.

Въпреки че няма данни Ружа да е летяла до някой кувейтски град, предвид доклада, представен от адвокат Джонатан Леви, службите вече не изключват и този вариант.