Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

11 от плажовете със "Син флаг" са по Южното Черноморие, 2 по Северното

13 ивици по родното Черноморие ще развеят това лято "Син флаг", 11 от тях са по Южното Черноморие. Екологичният приз се дава ежегодно на крайбрежни дестинации, постигнали най-високо качество на водата, съоръженията, безопасността, екологичното управление.

От миналата година на плажовете със “Син флаг” се прилагат специални мерки срещу разпространението на COVID-19. Ивиците, постигнали световния еко стандарт, са Златни пясъци, Слънчев ден, Свети Влас – Нов плаж, Слънчев бряг - Север, Слънчев бряг - Централен, Слънчев бряг - Юг, Несебър - Юг, Поморие - Изток, Созопол - Централен, Созопол - Харманите, Дюни, Дюни - Юг, Аркутино и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България – тази в Свети Влас.

От програмата обаче са отпаднали плажовете на Албена и Бялата Лагуна, както и дългогодишните носители на приза Елените и “Оазис”.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг коментират, че наличието на “Син флаг” за ивиците в курорта има голямо значение за туристите, които искат чист, подреден и безопасен плаж.

От Регионалната туристическа камара във Варна пък припомнят, че първенец по такива сертифицирани плажове и пристанища е Испания, следвана от Гърция, Турция, Италия и Франция. Този сертификат е познат на потребителите и когато той присъства в рекламите на една държава, това е допълнителен сигнал за здравословност и екологичност на предлаганите услуги”, смята проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.