Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слънчев бряг засега не се радва на много туристи.
СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Слънчев бряг засега не се радва на много туристи. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

С намаления за сянката, промо пакети и безплатно паркиране морето чака родните туристи

На румънци разчитаме поне до края на юни, през юли идват германците?

Интересен феномен се наблюдава в началото на новия туристически сезон. Почивка в четиризвезден хотел на първа линия в Слънчев бряг може да излезе по-евтино от ваканция в малките курортни градчета на юг от Бургас. Притиснати от кризата и от горчивия опит от миналата година, хотелиерите в най-големия ни морски курорт са свалили драстично цените.

Така нощувка на човек в луксозен хотелски комплекс, който предлага

ол инклузив и морска гледка, излиза 50 - 55 лв.,

установи проверка на "168 часа". В същото време оферти за луксозни комплекси край Созопол, Приморско и Царево достигат 150-200 лв. за двойна стая и то невинаги с ол инклузив. Нощувка в къща за гости пък е около 30 лв. на вечер, най-често дори без закуска.

"Много от колегите свалиха цените с до 35 %, а качеството, което предлагат, е на високо ниво. Мерките за безопасност при нас са драконови, непрекъснато ни проверяват, туристите могат да бъдат напълно спокойни. Не знам защо обаче все още у българина битува схващането, че цените на Юг са много по-ниски. Това съвсем не е така", казва Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Нейна колежка признава, че от началото на май пуска атрактивни оферти за 4-звездния си хотел на първа линия в специализирани сайтове като "Грабо". Така успяла да натрупа резервации за юни предимно от българи, докато миналата година по това време хотелът пустеел.

Румънците първи потвърдиха резервациите си за Слънчев бряг, щом падна забраната в страната им за излизане.
Румънците първи потвърдиха резервациите си за Слънчев бряг, щом падна забраната в страната им за излизане.

Освен с по-ниски цени на нощувките или поне такива, каквито са били миналото лято, курортите привличат с намалени цени на сянката край морето. Това стана възможно след като Министерският съвет предложи на концесионерите да намалят цените на чадърите и шезлонгите с от 50% до 100%, като в замяна концесионната им такса ще бъде намалена със същия процент.

По 5 лв. ще се предлагат чадърите

и шезлонгите на трите плажни ивици в Слънчев бряг, които са и носители на приза "Син флаг" (виж карето на стр. 8 – б.а.), съобщи за "168 часа" концесионерът Кирил Спасов, който стопанисва и плажове в Поморие, Несебър и Созопол. Спасов обаче е изчислил, че за него е по-изгодно да не намалява цените, а да си плати концесионната такса в пълен размер.

Така сянката в Несебър ще струва 8 лв., а в Поморие и Созопол – 7 лв. "По-малките плажове са много различни. Миналата година, когато бяхме задължени да намалим цените поне наполовина, се оказа, че сметките ни не излизат и

беше тежко за всички мои колеги

Разходите за поддръжка на плажа скочиха и заради изискванията, свързани с коронавируса", обяснява крупният концесионер.

"Никой не коментира, че заради COVID мерките чадърите и шезлонгите са с 20 % по-малко. Най-големият разход за един стопанин на плаж е обезопасяването на ивицата – водно спасяване, обезпаразитяване, медицински пункт. Всичко, което гарантира безопасността на туристите. Това е моят приоритет и за четирите години, през които стопанисвам ивицата, нямаме нито един инцидент", казва стопанинът на плажа в бургаския квартал "Крайморие" Николай Димитров.

Обяснява, че

санитарните помещения

са заредени

с течни сапуни и дезинфектанти, ще поставя и табели с предупреждение да се спазват COVID мерките. Ще напомняме на хората да спазват дистанция, но не можем да им го наложим, коментира още Николай Димитров. Той вече обяви, че ще предлага комплект от шезлонг, чадър и масичка срещу 10 лв. Димитров намалява плажните принадлежности с 50 %.

"Шезлонгите ни са със шалтета, които влизат в цената. Няма да има неприятни изненади за туристите, както беше на някои плажове миналото лято, коментира Димитров, припомняйки, че негови колеги бяха обявили много ниски цени на шезлонгите, но таксуваха допълнително шалтетата и така туристите оставаха разочаровани.

Друга уловка, която дебне летовниците,

са уж безплатните чадъри пред плажни заведения, но нереално високите цени при консумация, която се оказва задължителна. Сред нелоялните практики миналото лято бе и исканата Wi-Fi такса по някои родни плажове, а сумата достигна до 40 лв. на ден, припомнят от Комисията за защита на потребителите.

На родни туристи и на летовници от съседна Румъния се надяват в Слънчев бряг през юни, особено след падането на изискването за PCR за румънците. Повечето са категорични, че след отпадането на скъпия тест за коронавирус румънците светкавично започнали да резервират почивки и да пристигат на нашето Черноморие.

Даже някои от тях вече създавали проблеми, понеже ходели без маски и ръкавици в ресторантите и общите помещения, а това притеснявало останалите гости, довериха хора от курорта. От няколко дни там се чува и полска реч - на 21 и 28 май на Летище Бургас кацнали два пълни самолета от Полша с крайна дестинация почивка в Слънчев бряг.

Липсата на ясен протокол обаче за това какво се случва, ако турист се разболее от коронавирус, все още спирала някои държави като Германия, въпреки че тя вече ни извади от черния списък на държавите с висока заболеваемост от COVID-19. Хотелиери и туроператори се надяват да посрещнат първите немски туристи след 15-20 юни.

Аркутино е сред плажовете, удостоени със “Син флаг”.
Аркутино е сред плажовете, удостоени със “Син флаг”.

По предварителни заявки те трябваше да кацнат в Бургас още на 5 юни, но чартърите бяха отменени. Същото се случи и с първите чартъри от Великобритания, обявени за началото на юни. Желание да почиват в България имали и от страните от Прибалтика. "Има резервации от Литва, Латвия, Естония, но докато самолетът не кацне на летището, няма как да сме сигурни, че ще дойдат", коментира Елена Иванова.

Слух за анулирани чартъри от Беларус

заради скандала със задържания журналист Роман Протасевич смути бранша тези дни, но от компанията "Фрапорт", която стопанисва летищата в Бургас и Варна, успокоиха, че засега отказани полети няма. 46 са планираните чартъри в Бургас от и за Беларус през юни, но анулирания може да има във всеки един момент. За такива вече съобщават туроператори, които работят на украинския пазар.

Проблем до вчера бяха и руснаците, които искат да почиват у нас, вадят визи, но нямаха полети до България. Междувременно от Министерството на туризма съобщиха, че българското правителство ще покани представители на руски министерства у нас, за да видят на място мерките за безопасност по курортите. Покана е получил и руският вицепремиер Татяна Голикова, която оглавява оперативния щаб срещу коронавируса. На 1 юни обаче се разбра, че Руският оперативен щаб за коронавируса е

свалил забраната

за пътувания на туристи до България

и още 15 страни в Европа и Северна Африка.

"Реакцията на държавата трябва да е много бърза, за да спасим сезона", алармират от бранша. Според тях най-важното е България да се рекламира като безопасна дестинация.

Излизаме от тежката криза, като в същото време продължаваме да прилагаме всички мерки за безопасност.

Ол инклузив ще има,

но спазваме всички препоръки, а и вече имаме натрупан опит. Запасили сме се ръкавици, дезинфектанти, маски, казва Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Проблем обаче остава темпът на ваксинация сред персонала на хотелите и заведенията. Макар да има осигурено достатъчно количество и от четирите вида ваксини, едва около 20 % от представителите на туристическия бранш ще посрещнат туристите имунизирани срещу COVID-19.

В Слънчев бряг, например, всеки ден може да се постави ваксина в местната здравна клиника, но желаещите не са много. Хотелиери признават, че не могат да задължат персонала да се ваксинира въпреки агитацията. Имало и случаи, в които

жени, предимно

от турските села

в Бургаско, наети за камериерки, напускали, щом чуели, че трябва да се ваксинират. Отказвали и главни готвачи в хотелските комплекси въпреки ключовата им роля за безопасна почивка, казват от бранша.

Някои дори предлагат ваксинирането на заетите в туризма да стане задължително и дават пример с

Италия, която задължи здравните си работници

и фармацевти да се имунизират срещу COVID-19, като при отказ им налагат финансови санкции. Собственици на хотелски бази обаче са скептични към тази мярка, която съвсем би затруднила осигуряването на и без това недостигащите кадри за туризма, които и тази година ще бъдат подсилени с работници от Украйна и Молдова. Те апелират и за премахване на туристическата такса на почиващи до 2-годишна възраст, както и за създаване на зелени коридори за превоз на туристи с автобуси.