Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българите могат да си позволят да нощуват дори в най-скъпото село Ия на остров Санторини през юни.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Българите могат да си позволят да нощуват дори в най-скъпото село Ия на остров Санторини през юни. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Новите дестинации – островите Мадейра, Мавриций, Кабо Верде, Доминикана

Връщат чартъра до Сардиния

Заради забавянето на британските туристи в Гърция тази година местните хотелиери предлагат много изгодни намаления. Българите дори могат да си позволят да спят на Калдерата в Санторини. Обикновената стая за една седмица за двама може да ви излезе 175 евро. А по-луксозните апартаменти стигат до 400 евро.

"За първи път ще мога да нощувам в Ия, защото ни привличат с изгодни промоции", радва се наша сънародничка.

Тези цени са рядък шанс за красивия остров. По принцип офертите са над 1200 лв. Същинският сезон, когато очакват големите групи англичани, които традиционно пълнят скъпите хотели, ще започне от юли. Тогава и нощувките ще се вдигнат.

Гърците се надяваха на големи групи израелци,

но много от тях са отменили резервациите си заради събитията в Ивицата Газа.

Затова ще се радват на всеки друг турист. И ако през юни бяло-сините гръцки острови са по джоба на българина, това, което може да оскъпи почивката му там, са самолетните билети. Тази година цените им са малко по-високи от друг път. Но пък има голям избор. Авиокомпаниите откриха нови маршрути до няколко острова в Гърция – освен до Миконос летят още до Крит, Закинтос, Корфу, Родос и Санторини.

Другият хит тази година заради пандемията е вила на брега на морето сред маслинови дръвчета с плаж наблизо. Това е мечтаната почивка в Гърция това лято. Много българи предпочитат да наемат самостоятелна къща в южната ни съседка. Това са наблюденията на туроператорите, съобщи пред "168 часа" Светлана Ваташка, пиар на най-голямата професионална организация - "Обединение бъдеще за туризма".

Семействата, които искат да са отделно и далеч от струпвания на големи групи с хора, трябва да се подготвят, че

цената на нощувката тръгва от 90 - 100 евро.

Заради пандемията много хора предпочитат самостоятелни вили край морето в Гърция.
Заради пандемията много хора предпочитат самостоятелни вили край морето в Гърция.

В зависимост от броя на спалните и разположението на вилите може да стигне и до 570 евро.

Ако обаче предпочитате хотелите, за юни собствениците им предлагат намаления – стаите започват от 50 - 60 евро.

Доста по-евтино излиза почивката с организирана група. В по-близките до България курорти в ръкавите на полуостров Халкидики може да ви струва по 550 - 750 лв. на човек за една седмица. Цената включва транспорт, хотелско настаняване в двойна стая, закуска и вечеря. За момента повечето от туроператорите не страдат от липса на клиенти – автобусите им са почти пълни и потвърдени.

Признават, че някои от хотелите спазват изискването за наполовина запълнен капацитет. Но може да е просто защото в момента все още няма толкова много летуващи. За да спазят противоепидемичните мерки, на повечето места

не позволяват на туристите сами да си сервират от менюто,

дори и при ол инклузив, а се налага служител на хотела да сипе от лакомствата, които сте си избрали.

Там, където това правило не важи, държат на еднократните ръкавици. Всеки, който посегне към блюдата, първо да си вземе от тях. Хубавото на организираните почивки е, че повечето фирми са сключили договори с лабораториите за

отстъпка в цената

на PCR тестовете

и клиентите могат да се възползват от това, коментира още Светлана Ваташка.

Гръцките здравни власти обявиха, че всички работещи в туризма в страната им са ваксинирани срещу коронавирус. Въвели са и условия към концесионерите на плажа да поставят чадърите и шезлонгите на разстояние 4 метра един от друг. Персоналът на заведението задължително трябва да носи маски и да дезинфекцира често масичките и пластмасовите разтегателни столове. Както и друга година, можете да се разполагате без такса, само срещу консумация.

Тази година обаче почивката в Гърция ще е по-различна заради намалената музика в таверните. Здравните власти са забранили да бъде силна, защото се предполага, че това може да накара посетителите да говорят силно, да пеят и евентуално да разпръскват вируса.

Може да си увеличите звука в колата, когато пътувате със собствен автомобил. Тогава обаче трябва да внимавате дали сте си взели големия талон. Ако колата не е ваша, ви е нужно нотариално заверено пълномощно на английски. За превозните средства, които се движат с газ, е необходимо да носите сертификата на уредбата. Същото се отнася и до тегличите, които при това трябва да се свалят, ако не се ползват в момента.

Шофирайки,

оглеждайте се,

ако решите да вземете стопаджии,

защото може да се окажат бежанци. Понякога те се представяли за чужденци, но в крайна сметка са от Близкия изток. Често тези хора предлагат и да си платят, но при проверка виновен за трафик е този, чиято е колата.

Внимавайте и с алкохола – глобата за шофиране в нетрезво състояние е от 200 до 700 евро, като ако количеството е по-високо от 60 милилитра концентрат, освен с пари ще трябва да се простите и с шофьорската си книжка. Също така солени са санкциите за преминаване на червено – 700 евро и сваляне на регистрационните табели за 2 месеца, а книжката се отнема за 20 дни. Проблем може да имате и ако сте си инсталирали антирадарно устройство – глобата е 2000 евро.

Ако се движите без маска в колата или возите повече от двама души освен децата, също ще се наложи да платите за нарушение. В заведенията предпазните тъкани са свалят, когато ви настанят на масата.

На къмпинг цените започват от 20-30 евро за нощувка. Но дивото къмпингуване е забранено. За него също се предвиждат парични санкции – между 300 и 3000 евро в зависимост от това дали е в обикновена местност или в резерват и туристически обект. Особено

през юли и август, когато навсякъде се извършват проверки.

Извън високия сезон и извън островите наблюдението не е толкова строго.

До понеделник Гърция беше единствената страна, която признаваше сертификатите за ваксинация и документите за прекаран COVID-19, издадени в България, но вече същия режим въведе и Турция. Курортите в югоизточната ни съседка обаче тази година предлагат нощувки с по-високи цени. Разстоянието също е малко повече в сравнение със Северна Гърция например. Затова са организирани и

чартърни полети до Анталия, Бодрум,

Мармарис и Кушадасъ. Компаниите поддържат и по-евтини варианти с автобусен превоз до турските курорти.

При ранните записвания обаче страната на Босфора беше затворена и тогава туристите, които искат да почиват на изумруденото Средиземно море, се пренасочиха към Тунис

Тази година много хора резервираха предварително в курорти в Тунис.
Тази година много хора резервираха предварително в курорти в Тунис.
и Египет, сподели още Светлана Ваташка. Цените са по-ниски в сравнение с Турция, но пътуващите трябва да имат едно наум.

За Египет Външно министерство предупреждава, че сънародниците ни могат да се окажат излъгани за стойността на PCR теста. Официално е обявен за 30 щатски долара, но де факто на място струвал над 100. Това важи за хората, които не са си направили изследването в наша лаборатория, но също и за неваксинираните и непреболедувалите, когато трябва да се върнат обратно в България. За септември обаче има

много предложения за египетските курорти,

особено за Шарм ел Шейх. А вече има и направени резервации.

Тунис също вече признава сертификатите за ваксинация и документите за прекаран коронавирус поне 6 седмици преди влизане в страната. Но там има друга уловка – на летищата няма лаборатория за PCR тест, така че трябва да се потърси предварително у нас. Външно министерство обаче препоръчва на българите да се въздържат от пътуване в красивата северноафриканска страна.

Новите дестинации тази година са островите Мадейра и Мавриций, известни на любителите на подводното гмуркане. 5 дни на португалския остров ще ви струват около 1200 лв. на човек, а 10 дни с чартърен полет от София до райското кътче в Индийския океан излизат по 1200 евро на човек.

След ограниченията заради коронавируса е възстановен чартърът и до още една дестинация за тези, които обичат да се потапят дълбоко под водата – италианския о-в Сардиния.

Сардиния е любима дестинация на гмуркачите.
Сардиния е любима дестинация на гмуркачите.
Преди няколко години той бе спрян, тъй като имаше малко желаещи. Българите предпочитат да се излягат на пясък, а заради скалите плажовете на красивото парче суша в Средиземно море са каменисти.

Тази година започнаха да продават и пакети до Кабо Верде в Северния атлантически океан.

Тази година имаше оферти и за Кабо Верде, но заради горещия климат само от януари до април.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Тази година имаше оферти и за Кабо Верде, но заради горещия климат само от януари до април. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Заради горещия климат на африканския остров те

се предлагаха само от януари до април.

Цените за една седмица са между 930 и 1440 евро на стая, като в тази цена е включен и полетът от Франкфурт до островната държава.

Също до април българите имаха възможност да отидат до Доминикана на почивка, като те се възобновяват през септември, когато времето ще е по-приятно за летуване. Чартърите бяха през Букурещ, тъй като фирмите запълвали групите с румънски туристи. В момента също можете да отидете в карибския рай, но пакетите са от Мадрид и ще трябва да пътувате самостоятелно дотам.

В момента не може да отидете до друг морски рай – Малдивите, тъй като има много заболели от коронавирус. Същото се отнася и до една от любимите в последните години дестинации – остров Занзибар.

Където и да изберете да почивате това лято, ще трябва отново да сте с едно наум за непредвидени ситуации.