Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бриджит и Уилям Харисън със сина си Калеб
Бриджит и Уилям Харисън със сина си Калеб

Удушват в Канада един след друг баща, майка и син, но полицията се усъмнява едва при третото престъпление

Осъдените - снахата и нейният приятел, търсят нови любими от затвора

Уилям Харисън, 65-годишен, жена му Бриджит Харисън, 63-годишна и синът им Калеб Харисън, 41, са намерени мъртви в дома им в Канада между 2009 и 2013 г. при мистериозни обстоятелства. Едва след третия труп властите тръгват по следите на сериен убиец, пише Lenta.ru.

Домашната помощница почиства къщата в продължение на два часа, без да подозира, че на втория етаж има мъртвец. Някой звъни на вратата и търси собственика - 40-годишния Калеб Харисън, който не е дошъл на работа сутринта. Чистачката обяснява, че не го е виждала, но е забелязала, че вратата на спалнята му е затворена. Заедно се качват на втория етаж и намират Калеб безжизнен в леглото, покрит с одеяло. Когато пристига линейката, фелдшерът Патрик Морин поглежда сградата с наклонен покрив и уверено казва на своя колега:

“Идвал съм

тук и преди”

Забелязват натъртвания и ожулвания по врата, подути кокалчета и дълбоки драскотини по гърдите. Соня Маккейн, съдебен лекар, която идва да снима на мястото на инцидента, отбелязва като колегата си Морийн, че познава къщата. През април 2010 г. 63-годишната майка на Калеб – Бриджит, е намерена на пода до стълбите, водещи към втория етаж, на няколко крачки от тоалетната, където нейният 64-годишен съпруг Уилям е открит мъртъв година по-рано.

Семейството не е имало собствени деца и през 1973 г. осиновяват шестмесечния Калеб. На 27 г. той започва работа в специализиран магазин за колекционерски кукли Барби, където

среща бъдещата си съпруга

Мелиса Мерит

19-годишното момиче бърза да стане майка, тъй като единият й яйчник е отстранен. Те се оженват и се установят близо до дома на родителите на Калеб. За три години им се раждат две деца. Но скоро в отношенията им настъпва срив поради финансови проблеми. Съпругът се пристрастява към алкохола. Започват спорове между Мелиса и мъжа й, тя е подавала жалба за домашно насилие. Двамата се разделят и Калеб се премества при родителите си, а съпругата му забранява да вижда децата.

След месец мъжът катастрофира при шофиране в нетрезво състояние. Шофьорът на другата кола (такси) умира, а четирима млади пътници са с наранявания. Калеб е освободен под гаранция и е под домашен арест при родителите си. Няколко седмици по-късно Мелиса докладва на полицията, че я е нападнал в двора на къщата й, където тя живее с децата. Полицаите веднага отиват и виждат, че Калеб е сериозно ранен при катастрофата и не може да ходи без патерици, поради което не е в състояние да атакува жена си. По-късно

Мелиса Мерит многократно

се оплаква

от агресията на Калеб. Подозират, че лъже, но срещу нея не са повдигнати обвинения.

През октомври 2005 г. съдът разрешава на Калеб да вижда децата във вторник и четвъртък, както и да прекарва с тях всеки втори уикенд от месеца.

Същата зима Мерит се запознава онлайн с 28-годишния Кристофър Фаторе. Двойката планира сватбата си през пролетта, въпреки че Мелиса все още е официално омъжена. Тържеството се провежда в банкетна зала в Торонто през пролетта на 2006 г. "Но това не беше истинска сватба", пояснява по-късно Мелиса Мерит. За пет години тя ражда четири деца на Фаторе. С новия й партньор финансовото благополучие отново не идва.

Когато Мелиса и Калеб се развеждат, съдът им предоставя равни права при отглеждането на децата. Малките прекарват половината време с баща си в къщата на Харисън, а останалото - с майка си и новия й съпруг.

Уилям и Бриджит Харисън активно участват в отглеждането на внуците си - водят ги на училище и им помагат за уроците. Мерит не е съгласна и възприема помощта на бабата и дядото като неподходяща намеса. "Ако Калеб не гледа децата, то никой освен мен не трябва да го прави", пише тя в имейл до семейство Харисън. В продължение на две години Мелиса подава пет заявления до полицията, в които твърди, че Калеб и родителите му са малтретирали децата. Към декември 2008 г. тя не позволява на Калеб да ги вижда. В навечерието на Коледа съдия й забранява да ограничава бившия си съпруг в родителските му права.

През март 2009 г. Калеб влиза в затвора за година и половина за шофиране в нетрезво състояние, довело до смъртта на човек. При произнасянето на присъдата съдията подчертава, че е важно децата да живеят по същия начин - редовно да посещават Харисън. Вместо това Мерит и Фаторе напускат града, без да информират близките си и родителите на Калеб.

Първата жертва

Според Lenta.ru на 16 април 2009 г. Уилям Харисън е намерен мъртъв в банята на първия етаж в дома си. Открива го съпругата му Бриджит, когато се връща от заседание на училищното настоятелство около девет вечерта. Вижда, че вратата на банята на първия етаж е заключена, счупва ключалката и заварва безжизнения си съпруг на пода. Обажда се на Бърза помощ. Санитарите, които идват, установяват, че съпругът й е мъртъв.

Тя посочва на полицията подозрителни подробности

Според нея човек не би се заключил в тоалетната, ако е сам. Освен това й се струва странно, че осветлението в къщата е било изключено. Съдебният следовател Джирад пристига в къщата на Харисън в 22,50 ч., преглежда тялото и забелязва фини охлузвания на врата на починалия. Експертът предполага, че те са от верижката на врата му. Той моли служителите по съдебна медицина да направят снимки, за да документират следите на врата на Уилям. Въпреки заключената врата и ожулванията по врата разследващите не намират смъртта за подозрителна.

“Смъртта е естествена”,

се казва в полицейския доклад. Патологът обаче заключава, че Уилям е могъл да падне и да се нарани поради "остра сърдечна аритмия".

Малко след смъртта на мъжа си Бриджит открива, че Мелиса е напуснала града. Бабата иска от полицията временно (за периода на излежаването на присъдата на Калеб) попечителство над децата. Тя съобщава и за внезапната смърт на съпруга си, като отбеляза, че на следващия ден внуците й не са се появили в училище.

Полицията случайно открива Мерит и Фаторе, когато мъжът вместо псевдоним разкрива истинското си име при плащането на наема в къщата в друг район на Канада. Той е

арестуван и обвинен в отвличане,

върнат е в Онтарио. Мерит е арестувана, но по-късно освободена под гаранция, при условие да не напуска къщата без специално разрешение. Бриджит прибира внуците си. За добро поведение Калеб е освободен предсрочно от затвора.

Втората жертва

Ден преди процеса за отвличане осемгодишният син на Калеб се връща с колело от училище, отваря входната врата и вижда баба си Бриджит на пода близо до стълбите. Изтичва при съседите. Дознателят Робърт Бойко изследва тялото и регистрира ожулвания и натъртвания по брадичката и врата на починалата. Тялото е изпратено за аутопсия. Този път експертите провеждат подробна съдебномедицинска експертиза. Експертите смятат смъртта на Бриджит за подозрителна. Нараняванията на врата и точковото кървене в очите може да са от задушаване. В същото време починалата е с фрактури на шията, които по правило не се появяват при задушаване и потвърждават теорията за падане от стълбите. Експертите преглеждат старите материали и установяват, че около смъртта на съпруга на Бриджит също има въпроси. Патолозите искат отново да изследват трупа на Уилям, но това е невъзможно - той е кремиран.

За Калеб смъртта

на родителите му

не изглежда естествена. Той разказва на разследващите за трудните си отношения с Мелиса и ги моли да разберат къде са били тя и новият й съпруг по време на смъртта на Бриджит. Полицията заподозира самия Калеб в убийството поради проблеми в отношенията му с майка му. Той обаче има алиби - в този ден е на работа. В интервю за полицията Мерит заявява, че в деня, в който е намерено тялото на Бриджит, тя е била с децата вкъщи, докато Фаторе работел в задния двор.

Полицията връща назад кадрите от видеонаблюдението и проверява показанията, но пропуска ключова подробност - Фаторе казва, че е посетил бабата на Мелиса, за да вземе барабан. Разследващите не са разпитали бабата. Делото е приключено през септември 2010 г. и смъртта на Бриджит е класифицирана "по неизяснени причини" чрез задушаване.

Третата жертва

На 23 август 2013 г. в дома на Харисън е открит трети труп. След като установяват, че Калеб е бил удушен, следователите възобновяват делото за смъртта на майка му. Едва тогава за полицията става очевидно, че и трите случая са свързани. След като Мерит е призната за виновна за отвличане на деца, съдът ограничава родителските й права. Позволено й е да вижда общите им деца с Калеб всеки втори уикенд. През юли 2013 г. Мелиса Мерит кандидатства за пълно възстановяване на родителските си права. Калеб не отговоря на петицията. Той е убит в деня преди Мерит отново да бъде ограничена да общува с децата. Две седмици след смъртта му тя написва заявление с искане за пълно попечителство, като посочва, че бившият й съпруг е починал. Петицията е уважена. След това Мерит с Фаторе и децата отново напускат града. Този път

полицията ги следи

и подслушва телефонните им разговори. През януари 2014 г. съпрузите са задържани и обвинени в двойно убийство от първа степен. По време на 13-часов разпит Фаторе се признава за виновен. Той заявява, че през април 2010 г. е дошъл в къщата на Харисън и е помолил Бриджит да го пусне вътре, след което я ударил няколко пъти. Стиснах врата й, докато тя падна безжизнена на пода, признава Кристофър Фаторе.

Според него той се надявал, че като убие Бриджит, ще помогне на Мелиса да получи попечителство над децата. Три години по-късно той отново отива в къщата на Харисън, използвайки ключовете, които е откраднал от сина на Калеб и Мелиса. Влиза в спалнята на втория етаж и удря Калеб

по гърдите с

бухалка, след което го удушава

Той твърди, че Мелиса не знае нищо за това и не е замесена в убийствата. След това Фаторе и Мерит са настанени в една и съща килия. Полицията се надява, че насаме съпрузите ще започнат да обсъждат какво са направили и ще се предадат. Планът е успешен. В лаптопа на задържаните те откриват дълга история на търсене в интернет, което доказа тяхната вина. Два месеца преди смъртта на Бриджит един от тях търси отговор на въпроса: "Ами ако бабите и дядовците, назначени за настойници, умрат", както и: "Колко време отнема човек да умре от задушаване?". Полицията е затруднена да определи чия точно е вината, защото Фаторе и Мерит използват общ компютър. Полицията се опитва да съчетае търсенията с пощенската кореспонденция, за да разбере дали Мерит е въвела тези фрази в търсачката.

В съдебната зала

На 27 септември 2017 г. съдът разглежда в едно дело битката за попечителство над децата на Мелиса и смъртта на трима членове на семейство Харисън. Прокурорите смятат, че Мелиса се е съгласила с Фаторе да се отърве от бившия си съпруг и майка му. Двойката е обвинена в двойно убийство от първа степен. 40-годишният Фаторе отрича да е замесен в смъртта на Уилям. При липса на доказателства и факта, че тялото на починалия е кремирано, се оказва невъзможно да се докаже вината му и за това убийство. Полицията събира редица доказателства, включително ДНК материали под ноктите на Калеб, потвърждаващи, че именно Фаторе е убил Бриджит и нейния син. След изслушване на телефонни разговори между Мерит и Фаторе разследващите стигат до заключението, че тя косвено е замесена в убийствата на семейство Харисън и е съучастник в престъпленията. Фаторе е признат за виновен за убийството на Калеб и майка му. Мерит е обвинена за смъртта на бившия си съпруг. И двамата са осъдени на доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване преди изтичането на 25-годишния срок, пише lenta.ru. Те обжалват присъдите си.

Неотдавна torontosun.com съобщава, че излежаващият присъда в затвора "Бийвър Грийк"

Крис Фаторе, 42-годишен, търси нова любима

с чувство за хумор в сайт за самотни осъдени, с която да си пише. Двойният убиец споделя, че е описван от приятели като "голямо плюшено мече", което е забавно и грижовно. Фаторе твърди, че тренира по два-три часа на ден, медитира и иска да се занимава с йога. Той изброява хобитата си - футбол, готвене, рисуване и музика - най-вече рок и кънтри, както и че е голям фен на татуировките, пише canadianinmatesconnect.com. Канадските затворници нямат достъп до интернет и писмата трябва да пристигат в затвора.

Междувременно сайтът съобщава, че бившата му съпруга и съучастник Мелиса Мерит се е оженила за своя съкилийничка от затвора за жени, в който излежава присъдата си.

Кристофър Фаторе, вторият мъж на Мелиса, е арестуван през 2014 г.
Кристофър Фаторе, вторият мъж на Мелиса, е арестуван през 2014 г.
Мелиса Мерит също е арестувана, тъй като не може да се установи дали тя, или вторият й съпруг е извършил престъпленията.
Мелиса Мерит също е арестувана, тъй като не може да се установи дали тя, или вторият й съпруг е извършил престъпленията.
Мелиса и Калеб се женят много млади, защото тя е с един яйчник и иска бързо да стане майка.
Мелиса и Калеб се женят много млади, защото тя е с един яйчник и иска бързо да стане майка.