Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турски мафиот бяга в Дубай, обвинява висши фигури във властта в убийства и трафик на дрога Пекер вече е пуснал 7 епизода, предстоят още 5.

Седат Пекер обвинява висши фигури в управлението в убийства, изнасилване, корупция и трафик на дрога

Турските тв сериали са добили широка популярност със заплетените дворцови интриги и напрегнатите сюжети от подземния свят. Хитът този път обаче не е плод на художествена измислица.

От 3 седмици прочутият престъпен бос Седат Пекер държи Турция под напрежение със серия от видеа в ютюб - в тях прави смайващи разкрития за убийства, изнасилване, корупция и трафик на наркотици, в които са замесени видни фигури от турското правителство и от управляващата Партия на справедливостта и развитието, пише в. “Гардиан”.

Избраният за едночасовите монолози момент е опустошителен за партията на президента Реджеп Ердоган, чийто рейтинг вече е силно засегнат от тежкото икономическо положение в страната и критиките за лошото управление на кризата с пандемията.

Досега Пекер, който в родината си често е представян като бос на турската мафия,

е излъчил

7 епизода

от Дубай,

където твърди, че се намира. Предупреждава, че е подготвил още 5.

Основната му мишена е могъщият турски вътрешен министър Сюлейман Сойлу. В последния за момента 7-и епизод мафиотът обвинява министъра, че е замесен във внос на кокаин от Венецуела за Турция. Ключова роля в този канал играел Еркан Йълдъръм, син на бившия турски премиер Бинали Йълдъръм. Пекер твърди, че през януари Йълдъръм-младши, както го нарича в записа, е

бил във

Венецуела,

за да договаря

нови сделки

с наркотици,

разкрива “Дойче веле”. Каналът бил свързан с казината в турската част на Кипър и с контролирано от сирийския режим пристанище. Бинали Йълдъръм веднага отвърна, че това са лъжи и синът му е бил във Венецуела да занесе предпазни маски и друго медицинско оборудване.

Турският “кръстник” твърди още, че Сойлу лично го е предупредил за последното започнало разследване срещу него и така избягал от Турция, за да не бъде задържан.

Седнал на бюро в хотелска стая, с разгърдена риза и голям златен медальон на врата, мафиотът реди име след име на хора от турския политически елит, за да очертае картината на тясното им сътрудничество със света на престъпността.

“Ако нещо от това, което говоря, е лъжа, ще си отрежа палеца. Обещавам ви”, казва почти във всяко видео.

Някои от събитията са десетилетия назад в миналото - доказателство, че т.нар. дълбока държава е факт отдавна. Според Пекер бившият вътрешен министър Мехмед Агар, осъден на 5 г. затвор за връзки с престъпния свят през 90-те години, е директно

замесен в

неразрешеното

убийство на

разследващия

журналист

Угур Мумджу с кола бомба през 1993 г. Синът на Агар - Толга, който днес е депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, пък изнасилил и убил казахската журналистка Елдана Кахарман през 2019 г. След това престъплението било замаскирано като самоубийство. В туитър бившият вътрешен министър Агар нарече клевета твърденията на Пекер.

Кримибосът топи и собствения си брат Атила, за когото твърди, че е бил изпратен да убие журналиста Кутлу Адалъ в Северен Кипър през 1996 г., но се провалил. После репортерът бил поръчан на друг и бил ликвидиран. Атила е единственият арестуван за момента във връзка с изобличенията.

49-годишният Седат Пекер се превръща в страшилище в подземния свят през 90-те години на миналия век, в пика на симбиозата между политиката и мафията, когато се появяват разкрития, че

службите за

сигурност си

сътрудничат

с гангстери

за извършване на политически убийства. Лежал е многократно в затвора, но успява всеки път да се измъкне предсрочно. През 2007 г. е осъден на 14 г. и 5 месеца затвор за организиране и ръководене на престъпна група, за измами, грабежи и фалшифициране на документи. Излиза през 2014 г. и успява да се сближи с влиятелни хора от Партията на справедливостта и развитието.

Твърди, че е организирал митинги в поддръжка на президента Реджеп Ердоган, че е участвал в актове на насилие срещу медии и в акции за сплашване на опозицията и гражданското общество. Признава, че е помагал да бъде присвоена собственост на противници на режима.

Пекер избяга от Турция, след като през 2020 г. вътрешното министерство започна ново разследване срещу мрежата му и арестува 60-ина души от обкръжението му.

Истанбулският

му дом бе

претърсен

през април

под погледа на семейството му (през 2008 г. гангстерът се жени за адвокатката си, докато е зад решетките).

През 2021 г. в Северна Македония избухна скандал за предоставяне на фалшиви македонски паспорти на съмнителни лица, някои от които чужденци. Оказа се, че един от притежателите на такъв паспорт менте е именно Пекер. Той бе арестуван и екстрадиран в Косово, където имал разрешение за временно пребиваване заради бизнес. Вероятно оттам се е добрал до ОАЕ, които нямат договор за екстрадиране с Анкара.

Босът има добри връзки и в Черна гора, където е живял известно време. През 1998 г. пък избяга в Румъния, пак за да избегне арест.

Турските власти сега твърдят, че

обвиненията му

са мъст за това,

че е прогонен

от страната.

Смята се, че следващите му епизоди ще са свързани с разкрития за търговията с оръжие на турско-сирийската граница, както и със слуховете, че турското министерство на енергетиката е купувало петрол от терористичната организация “Ислямска държава” през 2015 г., пише в. “Гардиан”. Тогава министър на енергетиката току-що бе станал зетят на Ердоган Берат Албайрак.

Доскоро официалните медии не споменаваха и дума за разобличенията на Пекер. Но

видеата му

са гледани от

над 55 млн. души

и очевидно няма как да бъдат игнорирани повече. Макар един мафиот, забъркан в тъмни афери, да не е източник, на който може да се има доверие, турците с интерес следят как той изрича на глас неща, за които те само може да се досещат.

Никъде в епизодите мафиотът не отправя директни нападки срещу Ердоган. Когато го споменава, той го нарича “брат Тайип” и твърди, че иска да му отвори очите. Хора от управляващата партия обаче са убедени, че именно

президентът

е крайната цел

на атаките

Самият Ердоган дълго мълча, за да покаже пренебрежението си към нападките, но в сряда обяви, че няма да позволи престъпници да застрашават атмосферата на мир и сигурност в страната. “Турция ще осуети тези заговори и ще върне босовете на организираната престъпност, за да се изправят пред правосъдието. Ще ги намерим, където и да се крият по света”, каза той.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу е завел дело за клевета срещу Пекер. Той даде 3-часово интервю на тв канала “Хабер тюрк” в понеделник вечерта. Въпреки опитите му да се защити от обвиненията, растат спекулациите, че политическата му кариера е поставена на карта. Опозицията вече настоятелно иска оставката му.

Сойлу смята, че

е в ход

“международна

операция”

срещу Турция

В четвъртък прокурор в Анкара е издал заповед за арест на мафиотския бос.

Журналистът Мусаба Туран от Анадолската агенция пък е бил уволнен, защото на пресконференция на правителството е задал въпрос за обвиненията на Пекер и казал, че “всички, дори и децата, говорят за това в магазините, на пазарите, в метрото”. (24часа)