Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Гиздева в очакване на поредното заседание на съда
Мария Гиздева в очакване на поредното заседание на съда

- За 5 г. прокуратурата няколко пъти променя обвиненията си. Ако се докаже, че ученичката съзнателно е наръгала 62-годишния мъж, я чакат до 12 г. затвор

- Тя: Не съм виновна, защитавах се от насилник

- Експертизи казват дали е починал от кръвозагуба, или вследствие на прекарания тежък инсулт

Дали една ученичка умишлено е наръгала застаряващ перверзник, или е действала, за да се защити от гаврите му, ще решава Старозагорският окръжен съд на 15 юли.

Преди близо 5 години - на 25 юли 2016 г., 62-годишният Богдан Динев от Стара Загора, по-известен като Боню Фаса, почина в дома си на улица “Чая” от остра кръвозагуба, след като беше прободен с нож в дясното бедро.

Гол и потънал

в кръв,

той бе намерен от племенницата си на другия ден. Край него имало и нож, по чиято дръжка са намерени следи от пръстите на обвиняемата за смъртта му - ученичката Мария Гиздева. Тя обаче не се призна за виновна, твърди, че е действала при самозащита и поиска процес по общия ред.

Преди 5 г. случаят истински развълнува Стара Загора. Предполагаше се, че момичето е

посегнало към

ножа, за да се

защити от

мераците

на застаряващия мъж. Днес обаче почти никой не се интересува от него.

На 15 юли 2021 г. делото продължава на първа инстанция с представяне на експертизите на вещите лица. Преди дни бе разпитан и последният свитетел от общо 50.

Тогава целият град говореше как 18-годишната Мария от Търговската гимназия в Стара Загора се запознала със значително по-възрастния от нея мъж в кафенето, където работела като сервитьорка през лятната ваканция. Той често се отбивал там и заговарял момичето. Мария и семейството ѝ се били преместили от Твърдица и тя нямало как да знае, че редовният ѝ клиент е криминално проявен и известен с това, че търсел непрекъснато контакти с по-млади от него жени и момичета. Прякорът му бил Боньо Фаса.

Пред Мария той

се показал като

добродушен дядо

Оплакал ѝ се, че бил в лоши отношения с дъщеря си, която била на нейните години. Мария, по думите на адвоката ѝ Валентин Димитров, била добро, но наивно момиче, решила да помогне на мъжа, като го сдобри с щерка му. Нейният баща по това време работел в Гърция и знаела какво е родителят да е разделен от детето си.

Приела поканата на Богдан да му гостува и една вечер след работа към 19 ч по светло отишла в дома му. Боню Фаса живеел в приземния етаж на къща на улица “Чая”.

Оказало се, че дъщеря му никаква я няма - по принцип Изабела живеела в Германия. Но Боню настоял Мария да влезе в стаята, да ѝ покаже албум със снимки. Най-напред двамата разговаряли на вратата, но гостенката пожелала да ползва тоалетната и влязла. Тогава домакинът, по разказа на Мария, защото други свидетели нямало, заключил вратата, ударил ѝ шамар през лицето и понечил да я насили, като я дърпал към себе си с думите: “Сега ти ще си моя, ти ще си моята жена”. Тя се опитала да го омилостиви, като го излъгала, че е девствена, но той я “успокоил”, че всичко си има първи път.

После, пак според разказа на Мария, мъжът

поискал от нея

против волята ѝ

френска любов,

тъй като неотдавна бил прекарал инсулт и нямал сили за друго.

Когато той стигнал в гаврите си дотам, че да събуе панталона си, след което натиснал главата ѝ към слабините си, тя понечила да се защити, като в суматохата грабнала от масата случаен нож и пробола нападателя си в дясното бедро. После си тръгнала по дънки, гола до кръста. Вкъщи се прибрала окървавена.

Разказала на майка си, че е изнасилена и че се защитила с нож, но не позволила да се обадят веднага в полицията. “Беше неадекватна и много уплашена, първо ми каза, че кръвта по дрехите ѝ не е нейната”, разказа тогава майка ѝ Пенка.

Предала се в полицията сама на другия ден, след като разбрала, че домакинът ѝ починал. Била с адвокат.

Първо Мария бе задържана в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, след 3 дни бе освободена под парична гаранция от 500 лева. Това стана възможно, след като прокуратурата промени първоначалното си обвинение срещу нея от умишлено убийство в нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия. В обвинителния акт телесната повреда вече е тежка.

В онези първи

дни Мария бе

симпатична на

целия град,

дори пред следствения арест група граждани и журналисти я посрещнаха с аплодисменти.

Защитата ѝ дори очакваше делото срещу нея да бъде прекратено поради липса на престъпление, тъй като тогавашната ученичка действала при неизбежна самоотбрана.

Прокуратурата се оказва на друго мнение. Според обвинителния акт срещу Гиздева тя е причинила на Богдан Динев смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена му от нея тежка телесна повреда, в резултат на което е последвала остра кръвозагуба. Подобно обвинение, ако се докаже в съда, може да донесе на Мария затвор между 3 и 12 години.

Момичето има и второ обвинение, по което може да получи лишаване от свобода за срок между 2 и 8 години. То е затова, че между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление Мария

използвала

6 пъти дебитната

карта

на мъртвия вече Богдан Динев. Пари обаче не са изтеглени. Не е ясно защо това не е станало - дали защото Мария не е знаела пинкода, или защото в сметката на Фаса не е имало средства.

Всъщност, когато се предала, тя върнала и дебитната карта, но обяснила, че я била прибрала по погрешка в бързината с дрехите си.

Разследването срещу Гиздева продължи почти 2 години и 3 месеца, през което време момичето

успя да завърши

средното си

образование като

частна ученичка

От прокуратурата винаги са казвали, че срокът на разследването наистина бил удължаван няколко пъти, но това било според закона и нямало прекомерно забавяне. По-дългото разследване било нужно, за да бъдат направени множество процесуално-следствени действия, за да бъде изяснена обективната истина. Иззети били веществени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са заключения по назначените експертизи. Една от задачите например била да се докаже дали наистина мъжът е починал от кръвозагуба, или заради прекарания по-рано тежък исхемичен инсулт.

Делото влезе в съда и тръгна по същество на 25 юни 2019 г., но бе отлагано няколко пъти по различни причини, включително и за корекции по обвинителния акт. Никоя от страните обаче няма претенции, че то се точи твърде дълго. По всичко личи, че процесът, който продължава на 15 юли т.г., ще бъде наистина продължителен и тежък и най-вероятно ще мине на три инстанции. Това е така, тъй като по думите на адвокат Валентин Димитров “от самото начало Мария твърди, че се е защитила от насилника си и няма как да признае вина и да поиска съкратено съдебно следствие”.

Заседанията си съдът провежда при закрити врата, защото на тях се изнасят интимни подробности за обвиняемата и за мъртвия. В момента Мария, която е вече на 23 г., е без мярка за неотклонение, отпаднала е забраната да напуска страната. Тя идва редовно на всички заседания.

Адвокатът на другата страна - наследниците на Богдан Динев, Станимир Ченалов засега не е предявил иск за парично обезщетение към Мария Гиздева. Това щяло да стане едва след края на това дело. След като завършиха следствените действия и прокуратурата върна тялото на мъртвия на близките му, той бе погребан някак набързо и без много шум. Не се появи некролог за смъртта му.

Мария с адвоката си Валентин Димитров през 2016 г. на излизане от ареста. В момента е без мярка за неотклонение.
Мария с адвоката си Валентин Димитров през 2016 г. на излизане от ареста. В момента е без мярка за неотклонение.