Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

17-годишният пловдивчанин завоюва първи медал за спорта ни в 50-метров басейн

Талантливият младок намери сили да се извини, след като нарече “смешник” съотборника си в националния отбор Антъни Иванов

Спортът е онова велико чудо, което дарява своите любимци с толкова емоции, колкото другите хора не могат да съберат за целия си живот. Ако не вярвате, може да попитате Йосиф Миладинов. 17-годишният младок се забърка в голям скандал в началото на март, а само няколко седмици по-късно написа нова страница в славната история на българското плуване.

На европейското в Будапеща той завоюва първо отличие за българското мъжко плуване в 50-метров басейн. Талантът остана втори на 100 м бътерфлай, отстъпвайки единствено на звездата в дисциплината Крищоф Милак от Унгария. Любителите на плувните спортове сигурно лесно ще осъзнаят какво означава постижението на пловдивчанина на фона на

отчайващото състояние на басейните

в България.

Младият Миладинов обаче успя да надмогне битовите трудности и да даде предимство на таланта си. Специалистите на Стария континент знаят възможностите му, но пак са изненадани от великанското му плуване в Будапеща. Българинът постави нов национален рекорд със своите 50,93 сек. като това се оказа и четвъртото най-силно постижение, регистрирано от юноша в Европа във всички дисциплини през 2021 година.

"Самият аз

останах

изненадан

от добрия си резултат. С екипа ми не очаквахме толкова добро постижение. Сега, естествено ми е време да се порадвам на успеха. На полуфинала дадох трето време и въз основа на това ми постижение се надявах поне да съм сред първите петима във финала. Когато пипнах стенаха и видях, че съм втори, не можех да повярвам. Честно казано, е много хубаво усещането да си на почетната стълбичка", разказа за "24 часа" Миладинов часове след историческото си плуване.

17-годишният пловдивчанин твърди, че не се е главозамаял от успеха и знае какво точно трябва да подобри в техниката си, за да бъде още по-добър. Тепърва му предстои да се срещне и със световната конкуренция, тъй като вече успя да спечели квота за олимпийските игри, където ще се състезава на 100 м бътерфлай.

Това, разбира се, ще се случи, ако японците в последния момент не решат да отложат за пореден път олимпиадата. През последните седмици усилено се говореше за подобна възможност, но човечеството все пак постигна

успехи в битката с коронавируса

и домакините от Страната на изгряващото слънце ще вложат всички усилия да организират престижния спортен форум. Дори сега се говори, че се обмисля да бъдат пуснати зрители по трибуните на новия олимпийски стадион. Състезанията по плуване обаче едва ли ще се радват на публика, но това не би трябвало да притеснява Йосиф Миладинов.

Във водата няма как да усетиш подкрепата на твоите сънародници. Там разчиташ единствено и само на собствените си физически възможности, на техниката и на психиката, разбира се. Младокът получи възможността да тренира психиката си, след като през март се изправи пред първото голямо препятствие в професионалната си кариера.

Тогава избухна големият допинг скандал в българското плуване, след като трима от съотборниците на Миладинов в националния отбор по плуване бяха уличени в употребата на допинг. Младите момчета категорично отрекоха да са взимали забранени вещества и обясниха, че са гълтали единствено хапчетата, които им е давал докторът на отбора. От Българската федерация по плуване пък се оправдаха, че най-вероятно хранителните добавки са били замърсени с веществото станозолол, което е в забранителния списък.

Вместо да обедини, скандалът силно разедини младите ни надежди за нови успехи в плувните спортове. Чрез фейсбук профила си голямата ни звезда Антъни Иванов остро нападна федерацията и съотборниците си. От своя страна Йосиф Миладинов също не му остана длъжен, атакувайки го пак чрез социалните мрежи. Впоследствие 17-годишният пловдивчанин явно осъзна, че подобна война не е полезна за нито едно от момчетата, които някога са се подготвяли заедно в басейна, и намери сили да съжали,

задето нарече Антъни Иванов "смешник"

Допинг аферата удари тежко националния ни отбор, но даде ценни уроци на тези, които се оказаха чисти и продължиха напред в подготовката си за олимпийските игри. Йосиф е сред тези щастливци и сега може да мечтае за покоряването на нови върхове в плуването.

Дядо му го води до басейна малко след като е отпразнувал 6-ия си рожден ден. Там попада на треньорката Славяна Раденкова, която успява да го запали по плуването. За кратко се опитва да тренира и футбол, но контузия го вади от терена и го убеждава, че именно плуването е неговият спорт.

Подготвя се в Германия, а след това със семейството си се мести в Швейцария, където има достатъчно добра база, за да надгради наученото на родна земя.

"Плуването е най-страхотният спорт

Не само че няма контузии, но ти позволява да подобриш физиката си. Чувствам се страхотно във водата", рекламира своята страст Йосиф.

Още през 2019 г. в свое интервю той признава, че мечтае за олимпийски медал. Е, сега има реалния шанс да сбъдне своята мечта.