Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британски учени откриват неизвестни до момента фактори, които могат да предотвратят заболяването въпреки генетичната предразположеност

Консумацията на преработено месо е свързана с повишен риск от развитие на деменция, са установили британски изследователи от Университета в Лийдс. Добрата новина е, че той може да бъде ограничен с помощта на интелектуални дейности като четене на вестници и книги, решаване на кръстословици (за жени) и ползване на мобилен телефон (за мъже). Учените обръщат внимание на важността на различни рискови фактори и начините за предотвратяване на слабоумие. Според тях дори при генетично предразположение човек може да сведе вероятността от развитие на болестта до минимум,

като промени диетата и начина си на живот,

което звучи обнадеждаващо.

Резултатите от проучването, които доказват, че честото похапване на колбаси и сланина заплашва с деменция, са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition. Експертите са използвали данните от тестване на повече от 500 000 души на възраст между 40 и 69 години, като са се фокусирали върху връзката между деменцията и консумацията на месо. За осем години те са открили близо 2900 случая на сенилност. Данните сочат, че заболяването се среща по-често сред възрастни хора с ниски доходи, без висше образование, пушачи, по-слабо активни физически и генетично предразположени към деменция. Учените са стигнали до заключението, че заболяването засяга по-често мъжете, отколкото жените.

Установено е също, че дори малко количество преработено месо (само 25 грама), например една порция бекон, при редовна консумация води до увеличаване на риска от развитие на болестта с 44%. За прясното необработено месо пък се твърди, че е свързано с понижаване на риска – например 50 грама телешко, говеждо или свинско на ден намаляват вероятността от заболяване с 20%.

Дълбоко преработеното месо се консумира по-често от бедни мъже, пушачи, с наднормено тегло, които консумират малко зеленчуци и плодове и повече храни с високо съдържание на протеини и мазнини, отбелязват изследователите. Това не означава, че резен бекон от време на време непременно ще доведе до деменция, но храненето може да бъде много важен рисков фактор.

"При някои хора вероятността да развият това заболяване е три до шест пъти по-голяма поради добре известни генетични фактори - казва проф. Джанет Кейд, автор на проучването. - Резултатите обаче показват, че рисковете, свързани с

яденето на колбаси,

са еднакви, независимо дали човекът е генетично предразположен да развие болест, или не."

В миналото консумацията на преработено месо също е била свързвана с деменция, ето защо това изследване сега се превръща в амбициозен проект.

"В световен мащаб разпространението на деменцията се увеличава и диетата като обект на промяна може да изиграе важна роля. Нашето изследване добавя нови факти към все по-голям брой доказателства, свързващи консумацията на преработено месо с повишен риск от редица заболявания, не само от деменция", отбелязват изследователите.

Четенето на вестници ще помогне на жените да се предпазят от сенилност, а на мъжете – използването на мобилния телефон за различни цели, констатират експерти от University College of London в своя статия в Journal of Alzheimer.

Авторите на разработката са изследвали ефекта на различните видове дейности върху рисковете от поява на деменция при хора на възраст над 50-те в продължение на 15 години. Повече от 8000 доброволци са взели участие в проучването. Учените са идентифицирали общо

13 вида дейности,

включително различни хобита, четене на вестници, използване на мобилен телефон, членство в спортни клубове. Някои от тези дейности могат да бъдат определени като интелектуални, други - като социални. 70% от участниците съобщават, че редовно участват в 2 до 4 дейности от изготвения списък.

Колкото повече са интересите на хората и хобитата, с които се занимават, толкова по-чувствително се намалява вероятността за поява на слабоумие. Експертите са установили, че всяко допълнително занимание понижава риска с около 9%. Социалната активност обаче, сама по себе си, не оказва значително въздействие, според получените данни.

Потвърждава се и твърдението, че за жените четенето на вестници е най-важният фактор - намалява риска от развитие на деменция с 35%. Установено е, че мъжете страдат от деменция с 36% по-рядко, ако често използват различни приложения на мобилния си телефон. Изследователите класифицират и двете дейности като изискващи интелектуално усилие.

Любопитен факт е, че в същото време за жените не е особено ефективно, когато са пристрастени към занимания с мобилния си телефон, а за мъжете - към четенето на вестници. Освен това специалистите констатират, че

рисковете за проява на слабоумие

са с 30% по-ниски за семейните хора, които имат хоби.

"Вече знаем, че избягването на някои рискови фактори, свързани със сърдечносъдовото здраве и борбата с депресията, е важно за предотвратяване на деменцията - посочват авторите на изследването. - Новите ни данни потвърждават, че в допълнение към всички ползи човек може да укрепи мозъка си чрез приятни дейности."

В заключение изследователите отбелязват, че тяхното проучване е проведено сред възрастни хора. Те се надяват, че резултатите ще насърчат много пенсионери да се отдадат на интелектуални занимания и да усвояват нови умения.