Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Витория ди Савоя
Витория ди Савоя

Династичният спор с конкурентния клон за трона пламва с нова
сила - атакуват я, че баба не е с благороднически произход

Италия бе шокирана от новината, че 17-годишната блогърка и инфлуенсърка Витория ди Савоя бе обявена за престолонаследница на Италия и когато дядо й - Виторио Емануеле ди Савоя, почине, тя ще оглави династията. Първо, през последните хиляда години на италианския трон не е имало жени, и второ, монархията в Италия е премахната преди 75 години заради подкрепата й за Мусолини.

"Това е най-хубавият подарък, който дядо ми би могъл да ми направи" - коментира щастливата Витория новината, че Виторио Емануеле IV, принц на Неапол, я удостои с титлата. Момичето, което живее в Париж с майка си и сестра си, обича охолния живот и лети за партита в Лос Анджелис, обеща "да удвои усилията си в образованието, за да отговори на надеждите на дядо си".

“Италия не е особено прогресивна,

но ще се научи",

отговори принцесата на въпрос дали страната й е готова за нейното управление. Виторио Емануеле

Виторио Емануеле IV е син на последния италиански крал Умберто II - чичо на Симеон Сакскобургготски.
Виторио Емануеле IV е син на последния италиански крал Умберто II - чичо на Симеон Сакскобургготски.
е първи братовчед на Симеон Сакскобургготски, чиято майка е от италиански произход.

През 2019 г. херцогът на Савоя, принц на Неапол и пряк наследник на трона като син на последния крал на Италия, промени със специален указ средновековния закон, който от векове ограничава наследяването на короната само от мъже. Първоначално беше планирано дебютът на Витория като престолонаследница да се състои през 2020 г., но той бе отложен поради пандемията на коронавируса.

Сега бащата на Витория - тв звездата Емануеле Филиберто, който живее в Монте Карло, майка й – френската актриса Клотилд Куро, и нейните баба и дядо в Гщаад, Швейцария, са много щастливи от възкачването й на върха на бъдещото кралско семейство. Но конкурентният клон на династията не е доволен. Принц Аймоне ди Савоя Аоста, който е изпълнителен директор на компанията "Пирели" в Москва, твърди, че указът на дядо му няма юридическа сила и възнамерява да го оспорва.

Принц Еймоне, херцог на Пулия
Принц Еймоне, херцог на Пулия
"Напълно нелегитимно", цитира думите му в. "Ню Йорк таймс". И допълва, че така започва последната глава в продължаващия спор в династията за това кой всъщност е законният престолонаследник. Клонът на Аоста идва от Амедео, третия син на крал Виктор Емануил II. Вторият клон е Кариняно, към който принадлежат Витория и нейните близки роднини.

Аоста настоява, че дядото на Витория Виктор Емануил "никога не е получавал съгласието на баща си да се ожени за жената без благородническа титла Марина Риколфи - Дория, с която се е запознал в яхтклуб. Бракът им е незаконен, което означава, че синът му, а сега и внучката Витория, не могат да бъдат наследници.

Това е дългогодишен спор, в който има много емоции. Това, което няма, е действителна корона, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Никога не казвайте никога" - смята обаче бащата на Витория, Емануеле Филиберто, италианска тв звезда. Той е единственият син на Виторио Емануеле и

претендира за титлата Принц

на Венеция

Това е и името на неговия ресторант в Лос Анджелис. Рекламира маслини, електронни цигари и сериала "Короната", който се излъчваше по Netflix. Участва и в различни публицистични предавания по италианската телевизия като фен на футболния клуб "Ювентус".

"Очевидно монархията няма да се върне "утре", казва Филиберто, който няма синове, а смята, че семейството се нуждае от глава на трона. "Има и много хора, които виждат потенциалното

завръщане на семейството",

твърди бащата на Витория.

Според в. "Ню Йорк таймс" малко италианци искат това, дори и в Кариняно, родният дом на клона на Виторио Емануеле. "Никога не съм чувал за нея", казват тийнейджъри, търговци на средна възраст и възрастни мъже с бастуни, докато се разхождат до бившия замък на Савоя, който сега е паркинг.

Италианците не обичат да си спомнят предците на Витория, коментира lenta.ru. Прапрапрадядо й Виторио Емануеле (Виктор Емануил III) умира в изгнание в Египет през 1947 г. Четири години преди това той изоставя армията и бяга от Италия, страхувайки се от преследване от германските нацисти, след като обявява сключването на примирие със страните от антихитлеристката коалиция.

През май 1946 г. абдикира в полза на сина си Умберто. Месец по-късно италианците гласуват за учредяването на република и на мъжете от династията е забранено да стъпват на италианска земя. Тази забрана е отменена през 2002 г. по инициатива на правителството на Силвио Берлускони. През декември 2017 г. останките на прапрапрадядото на Витория са пренесени в Италия.

Роднините на бившия владетел призоваха те да бъдат поставени в Пантеона, където са погребани първите двама италиански крале от семейство Савоя. Тогава бащата на Витория каза, че Виктор Емануил "не може да бъде погребан в обикновен гроб". Това разгневи местната еврейска общност. В резултат на това бившият монарх е погребан в семейната крипта близо до Торино. На прощалната церемония присъстваха само роднини.

“Тук има пари...

Като назначава Витория за своя наследница, дядо й Емануеле осигурява на семейството си не само престиж, но и парични потоци", цитира в. "Ню Йорк таймс" местния историк Кастаньо. Но кралското семейство твърди, че финансите нямат нищо общо със случая.

Савоите настояват, че имат благородни мотиви за промяна на реда на унаследяване - възприемане на ценностите на Европейския съюз и засилване на правата на жените. В момента Емануеле Филиберто създава сериал, подобен на "Короната", за своята баба - кралица Мария-Хосе. "Напълно антифашистки", коментира той.

Филиберто отбелязва и че много от останалите монарси в Европа са жени, като се започне от кралица Елизабет във Великобритания. "Техните кралства имат много по-добри резултати от овластяването на жените, отколкото италианският парламент, където жените са по-слабо представени. В монархиите - казва той, - поне даваме властта на жените."

Съпругата на Емануеле Филиберто, френската актриса Клотилд Куро, също вижда дъщеря си като пример за равенство между половете. "Това е значимо събитие в историята. Сега цари равенството между половете" - споделя г-жа Куро. Тя добавя, че пожелава на Витория да има повече време да се подготви.

“Тя сега е... бъдещият владетел”

В продължение на десетилетия недоволният клон на семейството Аоста твърди, че Кариняно Савоя оскърбява доброто фамилно име. Виторио Емануеле IV, сега 84-годишен, беше обвинен в случайно убийство на германски турист с пушка от своята яхта край бреговете на Корсика през 1978 г. Той е осъден за непредумишлено убийство 11 години по-късно, а две години по-късно апелативният съд отменя всички обвинения срещу него. През 2006 г. престолонаследникът беше обвинен за участие в сводничество и корупция. Разследването в продължение на две години записва телефонните му разговори и стига до извода, че принцът, използвайки политическите си връзки, е играл ролята на лобист и е получил пари за това. Смята се, че е помогнал на сицилианския бизнесмен Роко Милиарди да получи незаконно лицензи за зали за игрални автомати.

През 2006 г., след като Италия пусна него и сина му, бащата на Витория, да се завърнат в страната, Емануеле IV лежа в затвора в Потенца по обвинение за участие в незаконни хазартни игри и проституция и приемане на пликове, пълни с пари, което според него е било пожертвования към ордена. В крайна сметка бе оправдан.

В настоящата битка за правото на Витория да наследи трона Аоста се обърна към "Борда на сенаторския съвет в кралството". Позовавайки се на правилника на Камарата на Савоя, симпатизантите на Аоста

считат възкачването на престола от Витория за невалидно

Наред с други неща те твърдят, че законът трябва да се променя само когато монархията бъде възстановена. Принц Еймоне, херцог на Пулия, отказа да се срещне за интервю в тосканското имение на баща си принц Амедео, херцог на Аоста, който, както се съобщава, е удрян два пъти в лицето от братовчед си Виторио Емануеле на сватбата през 2004 г. на бъдещия крал на Испания Фелипе VI. Скоро след тази разправа принц Амедео заяви, че е законният херцог на Савоя.

В телефонно интервю принц Еймоне казва пред в. "Ню Йорк таймс", че иска да избегне "публичен мач" с братовчедите си "заради нещо, което не съществува. Опитвам се да бъда по-достоен, ако е възможно, предвид голямата отговорност на това име".

В семейството на Емануеле IV тече царствено спокойствие.

"Дори не обръщам внимание на това", казва Витория за коментарите на своите недоброжелатели. Но баща й определено го прави.

"Те виждат НЛО" - казва Емануеле Филиберто.

Той презира братовчедите,

които според него никога не са били толкова важни, че да бъдат дори в изгнание, и които, след като не успяват да изместят баща му и него, сега се насочват към дъщеря му.

"Те си мислеха, че аз, понеже нямам синове, най-накрая ще имат това, което чакат в продължение на 150 години", но баща им провали плановете им".

"Те са прецакани. И се ядосаха."

Цялата тази отговорност започва да тежи върху младата Витория. "Прекалено много е", казва тя.