Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мистерия с телефона на намерения след 60 дни сноубордист в Рила. Каска би могла да го спаси

Каска и лавинен уред е можело и да го спасят

След 60 дни откриха тялото на загиналия 34-годишен сноубордист в Рила. Карал е без каска, а само с шапка, не е имал и лавинен уред, телефонът му не е открит.

В събота при мащабна акция с участието на 35 планински спасители от отрядите в Благоевград, Банско, Добринище и Дупница, както и приятели на младия мъж, тялото му бе намерено на около 20 метра от пистата, на скиорско дясно, в м. Чашата. Сноубордистът изчезна на 22 март при спускане по пистата в м. Картала над Благоевград. Той карал с приятели, но в края на трасето те установили, че го няма. Тогава бяха организирани няколко акции по издирването му, включително и през нощта. Телефонът му даваше свободен сигнал часове наред и бе засечен в улея Американката, където бе паднала лавина. Улеят бе претърсен включително и с кучета при опасни условия за спасителите, но тялото не бе открито. Тогава бе решено търсенето му да се прекрати до стопяването на снега.

В събота, само два часа след като отново започна мащабното претърсване на района, дрон засече жълтия му сноуборд. Към мястото, което се оказа извън Американката, се отправила едната група, която е била най-близо. Така негова приятелка първа го забелязала в клека.

Най-вероятно е починал моментално при падане и удар на главата в дърво или камък. Очилата му са били на лицето, бил е и с ръкавиците. Не личи да е правил опит да търси помощ или сам да се придвижва, заради това спасителите допускат, че е починал веднага. В района след това веднага наваля нов сняг и го е затрупал. У него са открити личните му документи и пари, но не и мобилният телефон. Заради това и първоначалното търсене е било в лавината на Американката, където е бил локализиран апаратът, а човекът не е намерен. Мистерия остава къде и как се е изгубил мобилният му телефон.

Ако е имал каска, тя е можело да го предпази от сериозна травма на главата. Ако имаше лавинен уред, можеше да бъде засечен дори и от пистата, защото излъчва сигнал до 35-40 метра, казаха спасители.

"Около това място търсихме още първата вечер, но той е бил затрупан от снега, огледахме съседните улеи с бинокъл, но в гъста гора с много клекове, без да имаме каквато и да е насока къде може да е, е много трудно да се открие човек. Това става при обход с много хора, но досега нямаше възможност. Изчакахме да се стопи снегът, защото иначе щяхме да минем покай него и да не го видим. Въпреки че и сега на усойни места има още сняг, дори и около него имаше преспи, но край клека се беше стопил", каза ръководителят на отряда на ПСС-Благоевград Георги Ботев. Той призова туристите да бъдат внимателни, защото в планината още има заледени участъци и да тръгват на преходи добре екипирани и по възможност с подготвени планински водачи.