Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Демокрация е да имаме силни партии, а не силен лидер, който да коли и беси в държавата


От 5 г. не съм нито активен политик, нито държавен глава. Но и когато бях, не съм получавал никога и по никакъв повод каквито и да било данни за подслушвания, защото е незаконно, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова тв. Хората, които получават такава информация са главният прокурор, министър-председателят, министърът на вътрешните работи, защото те отговарят за тези служби, заяви той.

Ние сме европейска и демократична държава и не може да има каквото и да било подслушване, ако то не е било документирано по един или друг начин, или не е имало решение на съда за него. Затова питам сега президента Радев, неговото правителство и неговия министър-председател - цялата власт е ваша, цялата информация е ваша, извадете факти, ако имате такива, дайте да накажем виновните, призова Плевнелиев.

По повод изказването на вътрешния министър Бойко Рашков, че ГЕРБ деморализира спецслужбите за политически цели отдолу нагоре, Плевнелиев отговори, че подобни твърдения слушаме вече 30 години. "Нека покажем на българина факти, нека му покажем истината", каза Плевнелиев. "Наслушах се на подобни твърдения като държавен глава - скандал след скандал. Цветанов бил подслушвал, пък някакви кечъри на Васил Божков, пък частни , пък държавни... За кечърите през 2012 г. като държавен глава веднага се обадих и попитах: "Има ли такова нещо? Извадете веднага факти, данни, това е противозаконно, трябва да се носи отговорност! Не излезе нито едно доказателство досега във всичките казуси с подслушвания - Костов, преди това, след това, царя... Винаги е имало скандали с подслушване, хората дотам са го докарали, че да се притесняват, когато говорят по телефона. И повече от 30 години няма и едно доказателство, така че някой да бъде вкаран в затвора за незаконно подслушване. Моля, извадете доказателствата!", призова отново Плевнелиев.

"За мен не е изненада, че ген. Атанасов по същия начин, по който е действал през десетилетията, отново е основният герой. Това не е почтено към българския гражданин, защото когато се казва А, трябва да се каже и Б. Покажете данни и свидетели, направете нещо, с което да подкрепим демократичните процеси и институциите в държавата. Лично съм се наслушал на истории с ген. Атанасов в годините. Петър Стоянов, с когото сме близки приятели, ми е разказвал истории с него. Затова и преди две години аз отправих призив към Христо Иванов, че ако искат да покажат, че са нещо ново, нещо по-различно от миналото, от тези, които дадоха цялата икономика на България на олигарсите - и това е екипът Иван Костов и ген. Атанасов, дистанцирайте се от тези хора, които отдавна трябваше да принадлежат на миналото. За съжаление, тези хора днес отново диктуват дневния ред на обществото и отново - без доказателства.

Влезем ли в еврозоната, всичко у нас ще се промени към по-добро. Институциите и върховенството на закона ще са по-мощни, икономиката ще е по-добра, заплатите - нагоре. Но за да се случи това нещо искрено се надявах и работих в последните две години за единство. Вярвах, че патриотичните сили плюс ГЕРБ, плюс "Демократична България", ако щете с нови лица, могат да намерят този път, който да ни заведе в еврозоната. Сега обаче тази моя мечта отива в небитието и отново заради действията на "Демократична България", които решиха, че техният брат в ЕНП - ГЕРБ, не Бойко Борисов, а ГЕРБ, е най-големият им враг. Това изгори всички мостове. Сега цялата власт е на президента Радев - президент от лявото пространство, русофил. "Демократична България" допринесоха изключително много за това. А оттук нататък - представете си втори мандат на президента русофил плюс ново популистко правителство, подкрепено от лявото. Честито на "Демократична България"!

По повод твърдения, че президентът Радев не може да прости на българските секретни служби разкриване на руска шпионска мрежа, Плевнелиев заяви, че обезглавяването на сектор сигурност буди недоумение, при положение, че има легитимно избран парламент и правителство. Според него главният секретар на МВР е уволнен незаконно и след време ще спечели дело за това и ще бъде върнат на същата позиция. "За да уволните още в първите дни отглавяващите почти всички служби, може би има нещо друго. Държавният глава изнуди не знам в колко часа сутринта "Държавен вестник" да публикува този изборен кодекс, в който 45-ото НС направи промени в последната секунда, така че определени политически сили да се възползват от тях", каза още Плевнелиев.

И след всичко, което обещаха, депутатите на "Има такъв народ" се обърнаха на 180 градуса, заяви Росен Плевнелиев. Веднъж гласуват като един "за", два часа по-късно - тотално против, очевидно по сигнал. Интересно кой управлява тази партия, какъвто въпрос във фейсбук зададе и г-жа Корнелия Нинова.

Всички популистки партии по света правят така - казват, че управляващите са корумпирани, често без никакви доказателства, скандират "Мафията вън!", за да вземат властта. Така е и у нас.

Плевнелиев отрече категорично твърдение на Христо Иванов, че е разполагал с непублична информация, когато е бил държавен глава и е имало разработка "Росенец" на МВР и ДАНС. Той попита: "Как така се случи, че и трите организации, които направиха протеста, в рамките на броени дни и синхронно компрометираха ГЕРБ - Христо Иванов отиде в Росенец, по същото време излезе видеото с кюлчетата", попита Плевнелиев. Видеото със спящия министър-председател, пачките пари, кюлчетата, пистолета е било заснето две години по-рано. Как пък не излезе половин година по-рано? Или година по-рано, а сега? Предизвикаха протести. А в 45-ото НС пет партии се надпреварваха да се хвалят коя по-първа била на тях.

Сега тръгваме към нови избори. Затова, г-да, политици, стига с измислените скандали и с бруталното противопоставяне, призова Плевнелиев.

Чух какво казва президентът - не може един държавен глава да говори така, ние нямаме президент.

Президентът е на всички българи, той е президент и на ГЕРБ, и на левия, и на десния политически спектър. Когато абдикира от своите задължения, за да води политически битки с високо вдигнат юмрук, което нито един европейски президент не е направил, трябва да си даваме сметка, че сме в ненормална политическа ситуация. Вкарва се огромен реваншизъм, агресия, отново някой трябва да се изчегърта, отново със старите методи. И да, може би отново ще имаме Костинброд.

По-масовото гласуване на българи от чужбина в нашите парламентарни избори изисква подготовка. И откъде накъде ми отнеха правото два гласувам с хартиена бюлетина? Във всички други държави го има. Кой ще управлява този софтуер на машините за гласуване? Какво се готви?

Президентът-популист и трите популистки партии синхронизират действията си денонощно и си давам сметка какво би било, ако има още 4 години от същото, заключи президентът.

Как така "Има такъв народ" ще бъде първа политическа сила, както ни втълпяват анализатори и агенти на държавна сигурност всеки ден. И с коя своя идея, попита Плевнелиев.

Министър-председателят днес е дясна ръка на държавния глава - никой президент досега не е правил подобно нещо.

Президентска република е мечтата на Кремъл, мечта е и у нас. Затова и държавният ни глава непрекъснато се подиграваше на парламента. А Народното събрание е контрапункт на президентската институция.

Дълбоко се притеснявам, когато Каракачанов каза, че е за президентска република, което е поставяне на темата на дневен ред в държавата.

Ние трябва да имаме силни политически партии. За мен това е демокрация, а не силен лидер, който да коли и беси в държавата, заяви Плевнелиев. Според него тайните последици за България при президентска република са - оставане в зоната на Кремъл, тръгване към казахските степи, демокрацията си отива, заменена от полуавторитарна република.