Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниела Молинари е болна от рак на гърдата и единствено от ДНК анализ на биологичната й майка може да дойде надежда за лечение.
СНИМКА: ФЕЙСБУК
Даниела Молинари е болна от рак на гърдата и единствено от ДНК анализ на биологичната й майка може да дойде надежда за лечение. СНИМКА: ФЕЙСБУК

48-годишната Даниела Молинари е изоставена като дете в болницата на град Комо. Сега е болна от тумор и единствената ѝ надежда за живот идва от експериментално лечение, в което е необходимо да се направи генетично изследване на рождената ѝ майка.

Без генетичната карта на жената, която на 19 г. ражда Даниела в болницата “Сант Анна” в Комо и се отказва от нея, лечението ѝ не може дори да започне. Детето навремето е било преместено в сиропиталище и на две години е било осиновено от семейна двойка от Милано.

От месеци Даниела е подложена на истинска Голгота. Екип на Съда за малолетни, който се стреми да гарантира спазването на конституционните права и на двете жени – биологичната майка и нейната дъщеря, опитва да направи всичко възможно, за да помогне на едната и да гарантира анонимността на другата.

Майката на Даниела, която живее в малко село в провинция Ларио, до езерото Комо, първоначално се противопоставя категорично на апелите да се подложи на кръвно изследване. Това би било достатъчно, за да се направи генетична карта и да се помогне на Даниела. 48-годишната жена апелира дори чрез интервюта във в. “Кориере дела сера” и “Република”, тъй като за нея това е единствената искра надежда. Мнозина в Италия са

потресени от

коравосърдечието

и липсата на

хуманност у

биологичната майка,

дори без да познават историята ѝ.

Самата Даниела по професия е психолог и се грижи за млади хора с психически разстройства в една асоциация. Майка е на две деца и няма време за губене, защото туморът в гърдата ѝ е в много напреднал и агресивен стадий. Експерименталното лечение, което може да опита, е последната ѝ надежда.

“Моля те да размислиш. Отказвайки да се подложиш на кръвно изследване, осъждаш мен и двете ми дъщери, едната от които е едва 9-годишна. Осъждаш цяло едно семейство”, зове Даниела чрез медиите биологичната си майка.

Никой не може да разбере отношението на майката в тази ситуация на живот и смърт, въпреки че е гарантирана анонимността ѝ. Никой не може да предположи, че изоставеното от нея в болницата бебе часове след раждането му може да е последствието от насилие и изнасилване. Затова и да не иска да има повече нищо общо с това дете, за нея всичко, свързано с него, е болезнен спомен.

“Питам се как можеш да заспиваш вечер, как можеш да живееш с мисълта, че си отказала да направиш кръвно изследване в пълна анонимност, което няма да промени абсолютно нищо в живота ти, но

би позволило на

мен да отгледам

9-годишната си

дъщеря, която има

право на майка”,

проплаква в откритото си писмо Даниела. 

Изглед от град Комо на едноименното езеро, където живее Даниела.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Изглед от град Комо на едноименното езеро, където живее Даниела. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

В периода на локдаун по време на пандемията тя се надява до последно на обрат в отношението на една жена към детето, което е родила, въпреки жестоката история, довела до това.

В крайна сметка след месеци майката се съгласява да се подложи на генетично изследване. За Даниела това означава въздишка на облекчение и надежда за излекуване.

Кои са най-честите заболявания, които една жена наследява от биологичната си майка?

1. Остеопорозата е свързана с възрастта. Това е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат на разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Те стават по-крехки и това може да доведе до чести счупвания.

2. Преждевременното остаряване – според учените съвкупност от гени “отговаря” за това колко дълга може да бъде нашата младост. Тя се предава по женска линия. Дъщерята може да наследи повредена ДНК, така че да старее много по-бързо.

3. Депресията – при жените присъства два пъти повече, отколкото при мъжете, и става хронична. Може да се предава генетично, особено т.нар. депресия постпартум.

4. Сърдечносъдовите заболявания – при жените рискът е два пъти по-висок отколкото при мъжете. И холестеролът в излишък, който се депозира в коронарните артерии, водейки до инсулт или инфаркт, се предава генетично.

5. Хемикранията също се предава генетично.

6. Болестта на Алцхаймер - тя се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете. Все още не е открито лекарство, с което болестта може да се пребори, но със сигурност може да се забави появата ѝ с подходящо поведение и навици, ако се знае за присъствието ѝ у майката.

7. Рак на гърдата и на яйчниците.