Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев. Кадър БНТ
Стефан Янев. Кадър БНТ

Ще се въздържа от информацията, която имам за подслушванията, тъй като категоричните факти за тях могат да бъдат доказани в съда. След това вече може да се коментира, каза служебният премиерът Стефан Янев пред Бойко Василев в предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му политици са подслушвани поне по всички твърдения, които излязоха в медийното пространство. Според него проблемът с подслушванията е много сериозен и е свързан с насаждането на страх и контрол. Янев даде за пример колко популярна е фразата "Това не е за телефона". Трябва ли да я използваме във всекидневието си, попита риторично той.

Янев обаче обясни, че знае за подслушванията от медиите, затова се въздържа да коментира. "Когато фактите са неоспорими, когато има доказателства и мине съдебна фаза, тогава ще може да се коментира", обясни той.

Янев каза още, че е заварил хаос в държавната администрация и обясни, че е необходимо време, за да подредим държавата. "Непосилна задача за този кабинет, но ще поставим началото и се надявам тя да бъде доведена докрай от следващия кабинет", каза още той.

Служебният премиер обясни, че още в самото начало на кабинета е заявил, че ще работят в интерес на хората и пред очите на хората, а критериите са прозрачност, професионализъм и почтеност.

Въпросът с уволнението на шефовете на ДАНС и разузнаването не стои, каза още Янев. Според него шефовете им са се дискредитирали заради неплатените отпуски. Има процедура, ще търсим вариант за тяхното отстраняване и поставяне на ново ръководство, обясни Янев.

Според него не става въпрос за ревизия на държавата, тъй като не може да има такава в рамките на 2 месеца. Още повече, че подготовката на изборите е тежък процес, особено като има нови елементи в тях.
Приоритетът на правителството е функциониране на държавата, възстановяне от пандемията, възстановяване на икономиката и на основните социални системи - здравеопазване и образование.

Според Янев трябва да бъде променен начинът за борба с пандемията. Правителството работи по нова стратегия, която да управлява пандемията - здравните мерки да са адекватни, ваксинацията да продължи и да се положат усилия за възстановяването на българския бизнес с акцент върху малкия и средния бизнес.

Правителството подготвя и нова икономическа стратегия, с която обществото ще бъде запознато скоро.

Радикални промени по мерките и по болниците няма да има, каза Янев.

По въпроса със Северна Македония той обясни, че правителството не може да отстъпи от българската позиция, която е оформена с декларация на парламента. В същото време служебното правителство е готово на неформални разговори със Северна Македония за излизане от ситуацията.

По повод съкращенията Янев обясни, че е застанал пред българските граждани и е обявил критериите за работа - почтеност, прозрачност и професионализъм. "Тях налагам пред моите колеги при търсенето на кадри. Ако тези граждани, които тепърва биват назначени на ръководни постове, не се съобразят с тези критерии, ще бъдат уволнени", каза Янев.

Премиерът обясни, че не познава Васил Божков и не може да коментира неговия бизнес. "Категорично няма връзка между кадровата ни политика и Божков. Румен Спецов - новият шеф на НАП, е предложен от министъра на финансите. Подкрепям това назначение с уговорката, че ако неговите резултати не са задоволителни, ще бъде освободен", каза Янев. Той не знаел кой е предложил Спецов на министъра, затова каза: "Прекалено много информация имам, но не и такава кой на кого какво е предложил".

По повод скандала с журналистите на Би Ти Ви, нарочени от Бойко Рашков за уволнение, Янев каза: "Категорично политиците не бива да си позволяват оценки на журналистите. Оценките ги дава българското общество и зрителите."

Винаги съм се стремял да не обръщам внимание на хвалбите. Но обичам да бъда критикуван, защото критиката има градивен елемент. Тя е добре дошла, стига да не е на ниво жълта преса, каза още Янев.

Ще ме познаете по делата - така премиерът отговори на въпроса как ще докаже, че кабинетът работи за България, а не за президента, комуто предстоят избори.

"Нашата основна задача е организацията на парламентарните избори, не за президентските. Смесването на двете неща пряко не е логично. Непряко това е избор на президента да поеме риска всеки провал на кабинета да се отрази върху него. Не работим за него, но индиректно нашата работа ще му се отрази."

Янев припомни думите на Уинстън Чърчил: "Аз мога да ви обещая само едно - кръв, пот и сълзи, но така ще стигнем до победата". И допълни, че е съгласен да отиде на война за българската държавност.