Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Още на 5 май от Интерпол в Абу Даби изпратили писмо, че Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на дясната ръка на Васил Божков

Тази сутрин обвиняемият Георги Попов е предаден на служители на Главна дирекция "Охрана", на които е възложено приемането му и пътуване до България с полет, който излита от Дубай. Това съобщи за "24 часа" говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

  "Още на 5 май в отдел "Международен" при Върховната касационна прокуратура постъпи писмо от Интерпол - Абу Даби. В него пише, че съдебните власти на Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на българския гражданин Георги Попов, като тя е по молба на главния прокурор на България и е на принципа на взаимната реципрочност", обясни говорителят на главния прокурор.

Така на практика излиза, че не е съвсем вярно твърдението на Божков, че едва ли не Попов сам е пожелал да си дойде.   

Той  е обвинен за участие в организирана престъпна група, която е ръководена от Васил Божков, и е с участието на длъжностни лица. Попов  беше обявен за международно издирване във връзка с това престъпление.

"В писмото от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" беше посочено, че лицето е задържано и българските власти трябва в 15-дневен срок да извършат фактическото му приемане по изготвен за това план от Главна дирекция "Охрана" при Министерството на правъсидето. Този план беше приет от властите на Обединените арабски емирства", каза Милева.

Тя добави, че с оглед осъществяване на фактическото предаване на Попов,  от генералното консулство на България в Дубай по разпореждане на ВКП му е издаден и времен паспорт. Той ще бъде конвоиран и настанен в арест у нас, каза Милева.