Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папата трогна света като прости на Агджа.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Папата трогна света като прости на Агджа. СНИМКА: РОЙТЕРС

Има подозрения, че с подобна операция Москва е планирала да окупира бунтовните Полша, Чехия и ГДР

Истината е, че Кремъл искаше да убие папата, защото папата представляваше заплаха за оцеляването на Съветската империя. Кремъл взе решение да убие полския папа, каза пред Нова телевизия Мехмед Али Агджа.

“Съветското посолство в София ми нареди конкретно да убия папата”, призна Агджа, който на 13 май 1981 г. стреля срещу Йоан Павел II.

Дни преди атентата Агджа казва, че е бил в българската столица.

“Заповедта ми дадоха в София, защото е най-близо до Турция”, твърди пред “Нова” Агджа. Според него властите у нас са знаели за пъкления план, но не можели да направят нищо, “защото диктатурата на Тодор Живков беше изцяло в ръцете на КГБ. България няма нищо общо с атентата, просто беше

инструмент на Съветския съюз

Затова и папата каза, че българите са невинни.”

“Папата знаеше, че зад атентата стоеше Кремъл, КГБ. Аз посочих българските имена, защото не можеше да се споменава Кремъл – казва още Агджа. - Българското правителство беше използвано като жертвен агнец. Българите бяха пожертвани.”

Според него, за да се прикрие вината на Съветския съюз, се е говорило за вина на България.

“Някои шефове на италианските тайни служби също знаят, че Кремъл е издал заповедта за покушението”, казва Агджа.

Привидно зад всичко това няма особена логика – защо му е на Кремъл да се стреля по главата на Римокатолическата църква?

Кому это выгодно?

Едва ли някога ще установим със сигурност, но ето кратка хронология на фактите, която донякъде може да обясни тези процеси.

През 1978 г. конклавът на кардиналите във Ватикана избира полския папа, което е истински

шамар за Кремъл

Западът не го е съгласувал с никого и очевидно това е операция с далечен прицел, разсъждават военните, обезпокоени от бунтовните настроения в Източния блок и особено в Полша.

Очевидно е, че този жест ще даде криле на “революционерите”, а Москва няма интерес от подобен сценарий.

За съветите понтифик от соцдържава, ръкоположен без одобрението на Кремъл, е голям червен сигнал: Внимание! И са абсолютно прави. Йоан Павел Втори още с встъпването си в длъжност започва да пише писмо до полските католици, с което ги призовава да се разбунтуват срещу комунизма и Империята на злото.

Разбира се, той е бил революционер и преди това, но когато стоиш и говориш пред многохилядното множество на площад “Свети Петър”, това е съвсем друго.

За стопаните на Кремъл замисълът е ясен – в ход е пълномащабна акция срещу социализма. В същото време Западът е разтърсван от протести и стачки и

моментът е

много удобен

те да се засилят с различни операции.

След бунтовете в Чехия и Унгария Съветите са твърдо решени да не допуснат втора грешка и в Полша.

За службите в Москва танковете едва ли могат да са вариант, защото те вече са инкасирали огромни негативи, тоест този път е логично да действат по-хитро.

По всичко личи, че арената на голямата битка ще е Европа. Съветската икономика вече се задъхва, не успявайки да надбяга САЩ в ядрената надпревара.

Западът също е в неизгодна позиция особено след войната на Америка във Виетнам и протестите, които разтърсват свободния свят. Затова съветските военни започват по границите на ГДР и Чехословакия да разполагат оръжия, поделения и групи за различни операции.

Причината е, че Москва винаги е подозирала, че рано или късно Германия ще се обедини със Западна Германия и е решена на всяка цена да предотврати подобен развой. Отделно се обсъждат и планове за атака в Чехословакия, ако ситуацията там ескалира. Единственият проблем може би е какъв да бъде поводът – стрелба и танкове срещу мирни граждани отново ще разкрият истинското лице на режима.

От тази гледна точка за Кремъл една операция срещу папата може би придобива по-голям смисъл.

Дали в нечии глави не се е завъртяла идеята, че атентат срещу Йоан Павел Втори ще вбеси по такъв начин поляците, че те ще запалят така необходимия на Москва конфликт, за да реши веднъж завинаги проблема с бунтовниците на Изток?

В Полша вече се заражда

“Солидарност”

и Кремъл с тревога следи дали подобни движения няма да “заразят” целия Източен блок. Как може да се пресече подобен сценарий? Най-лесно е като Съветите окупират Полша и другите соцстрани, където дисидентите надигат глава, под благовидния предлог да бъдат спасени мирните граждани. В подобна ситуация Западът едва ли ще се намеси, като се има предвид солидният ядрен арсенал, разположен в Източна Европа.

Дали в тази ситуация папата не се е оказал необходимата жертва? Поводът, който ще даде възможност на Москва да възстанови поразклатената си империя?

Човекът, който отговаря за архива на КГБ - Васили Митрохин, в книга разкрива, че соцлидерите във Варшава са наредили на военното разузнаване да подпомогне операцията на ГРУ по ликвидиране на папата.

Дали обаче това е така? Дали този път може да се има доверие на Агджа? Никой не знае и ще е така, докато не се отворят съветските архиви.

Още по темата, четете тук и тук.