Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последната секунда стражът стреля с глава и осигури победата на мърсисайдци

Бразилецът пребори конкуренцията на по-големия си брат и на легендарния Дида

Драмата от поредния 36-и кръг в английската Висша лига е на връхната си точка. Шампионът от миналата година "Ливърпул" се нуждае от задължителна победа при гостуването си на вече изпадналия в Чемпиъншип отбор на "Уест Бромич", за да остане в битката за класиране в топ 4. Ситуацията обаче не се развива според очакванията и отборът от Мърсисайд изпитва сериозни затруднения при визитата си на скромния тим. Момчетата на Юрген Клоп първо изоставаха в резултата, а след като звездата Мохамед Салах възстанови равенството, "червените" не спряха да редят пропуск след пропуск пред противниковата врата. Съдията Майк Дийн назначи 4-минутно продължение. Точно когато то изтича, последният епизод от мача е ъглов удар пред вратата на "Уест Бромич". Тогава камерите улавят

вратаря на “Ливърпул” Алисон Бекер да се втурва пред наказателното поле на опонента

и след секунди той бе главният герой за своя тим. Трент Александър-Арнолд изпълни перфектно корнера, но още по-удивително и зрелищно бе изпълнението на бразилския вратар, който с глава насочи коженото кълбо в обратния ъгъл на вратата и донесе така ценните три точки.

Това буквално

взриви отбора, който изпадна в еуфория,

която завладя и скачащия от щастие около тъчлинията Юрген Клоп. С този гол, който е първият за вратар на "Ливърпул" в цялата история на отбора, героят прикова вниманието на всички световни спортни медии за секунди. Това е и първото попадение в кариерата на футболиста, който не скри лудата си радост след последния съдийски сигнал на срещата:

"Целта бе просто да се пласирам добре и по възможност да помогна на съотборниците си, като повлека защитник с мен - разказа след това той. - Никой обаче не ме последва и извадих късмет, че топката дойде право в мен и успях да я вкарам във вратата."

"Погледнах към пейката и никой не гледаше обратно към мен - разказа още Алисон. - В един момент обаче Джони Ахтерберг - треньорът на вратарите, извика уверено и моментално тръгнах към наказателното поле. Центрирането на Трент беше като по конец и на мен ми остана само да си подложа главата. Това е един от най-хубавите голове, които съм виждал в живота си. Не ме питайте за обяснение обаче, защото такова нямам. Такива неща се случват във футбола."

Освен радост обаче се доловиха и

сълзи в очите на големия герой за отбора от “Анфийлд”

Той посвети историческия гол на семейството си и на починалия си баща, който напусна този свят след трагичен инцидент през февруари тази година: "Футболът е моят живот, откакто помня баща си. Исках да бъде с мен и да се радва с мен днес".

Трагичният инцидент стана, след като 57-годишният Жозе Бекер се удави в езеро близо до дома си в Южна Бразилия. Той плувал във водния басейн, който според информацията бил негова собственост, когато внезапно се случила трагедията.

Всъщност именно бащата на футболиста е "главният виновник" днес неговият син да е сред най-добрите на своя пост в света. Жозе бил запален по футбола като повечето бразилци и решава да запише синовете си да тренират любимата игра. Така Алисон и пет години по-големият му брат Мюриел започват да се състезават в академията на "Интернасионал", като двамата са на една и съща позиция - в рамките на вратата. Стига се дотам, че след като по-малкият брат пробива в мъжкия отбор, където по-големият вече отдавна пази,

двамата стават конкуренти

за титулярния пост в състава.

Майката на футболистите признава в интервю, че никак не е лесно да гледаш как децата ти се съревновават помежду си: "Това беше много труден момент. Искаше ми се и двамата да играят едновременно, но това просто беше невъзможно да се случи".

След контузия на Мюриел Алисон става първи избор на треньора да застане на вратата

Когато големият му брат се завръща на терена, малкият вече се е превърнал в несменяем титуляр и след едногодишна битка Мюриел е даден под наем последователно на няколко други клуба. Въпреки това съперничество те остават много близки. В интервю баткото признава: "Тежко е да загубиш поста си в отбора, но съм щастлив, че мястото ми зае именно моят брат". Алисон непрекъснато се развива, като целта му е да го забележат големите европейски отбори.

Преди това обаче Бекер трябва да се бори за позицията си срещу нов конкурент. Това бе не кой да е, а завърналият се в родината си легендарен вратар на "Милан" и световен шампион с Бразилия от 2002 г. - Дида. По това време наставник на "Интернасионал" вече е известният треньор Дунга.

Независимо от това наставникът запазва Алисон като свой първи избор на вратата, с което изненадва мнозина. Въпреки това всички са съгласни, че треньорът е прав независимо от звездния статут на Дида.

Така едва 22-годишен Бекер успява да се пребори с конкурента си, който след края на въпросния сезон 2014/2015 решава да се пенсионира.

Младият вратар изкарва още година на високо ниво в родината си, преди

мечтата му

да се сбъдне

и той да облече екипа на италианския "Рома". Със своята отдаденост и невероятен рефлекс Бекер бързо привлече вниманието на Европа още през първите си месеци на "Олимпико".

С "джалоросите" той става вицешампион на Италия, а през 2018 г. е под рамките на вратата в онзи знаменит обрат срещу "Барселона" в Шампионската лига. "Римските вълци" отстъпват с 4:1 в каталунската столица, но след победа с 3:0 на реванша смайват футболния свят, елиминирайки "Барса". По това време тя е абсолютен фаворит и въпреки че повечето специалисти очакваха именно каталунците да стигнат до финала срещу големия си враг "Реал" (Мадрид), чудото се случи.

"Рома" и Алисон отпадат на полуфинала от "Ливърпул", а именно отборът от Анфийлд се оказва

следващата крачка в кариерата на стража

Сумата от 72,5 милиона евро, която "червените" броят за него, го превърна в най-скъпия на своя пост в света.

Самият той стана истински кошмар за "Барселона" само година след чудото с "Рома". Вече като вратар на "Ливърпул" е единственият играч, който участва и във втория величествен обрат във вреда на "блаугранас". На полуфинала в Шампионската лига "Барса" отново има аванс от три гола след победа с 3:0 в Испания, но след разгром с 4:0 на реванша "Ливърпул" стига до финала в турнира. Там Алисон пази отлично, а отборът му печели най-ценното клубно отличие след победа над "Тотнъм". В края на годината Бекер е избран за

най-добър на

своя пост в света

от ФИФА

Вероятно това допълнително го мотивира и той бе с голяма заслуга за последвалата шампионска титла в Премиърлийг през 2020 г., която бе първа за отбора от 30 години насам.

Последва този така труден сезон, през който вратарят допусна немалко грешки, нетипични за него, но ето че с този магически гол срещу "Уест Бромич" той е на път да осмисли годината за "мърсисайдци".