Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Повече от три десетилетия големите звезди в скока на височина не успяват да надскочат легендарните 209 см на Стефка Костадинова

Когато не стана с честни средства, враговете на спортната ни легенда опитаха да я свалят от трона с недоказани и много грозни обвинения

Човечеството се готви да зареже дизеловите и бензиновите коли и всички да караме на ток. Строят се и достатъчно мощни ракети, които да откарат земляни на Марс. Ежедневието ни е залято от модерни технологии, които вършат всичко вместо нас, и не е далеч денят, когато ще мислят вместо нас. Всичко тече и всичко се променя. Или почти всичко. Рекордът на Стефка Костадинова няма кой да го промени просто защото така и не се намери жена, която да го подобри.

И понеже с талант, мускули и зверски тренировки не стана, тези дни един самозабравил се шведски журналист опита да посегне на онези легендарни 209 сантиметра със забъркването на мръсна интрига. За нея доказателства няма, но

в наши дни е лесно да си измислиш

нещо и да го пуснеш безнаказано във вентилатора. Никой не ти търси факти, цифри, самопризнания. Важното е да намериш достатъчно подходяща трибуна.

Патрик Еквал се уреди с популярно телевизионно куизшоу, за да заяви на целия свят, че Стефка Костадинова е била “натъпкана с допинг”, когато на световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 г. постигна световния си рекорд от 209 см в скока на височина. “Разкритието” на

спортния журналист смути

другите участници в телевизионното състезание Muren, което в превод означава “Стените”. Съседът му по столче – бившият министър на правосъдието на Швеция, дори го предупреждава, че с подобни думи може да си навлече сериозни съдебни неприятности.

Еквал маха небрежно с ръка и с широка усмивка продължава да настоява, че само и единствено анаболите са дали достатъчно сила на настоящата ни шефка на БОК да прескочи летвата. Скандалът сигурно щеше да отшуми без последствия, ако възмутена българка с двойно гражданство, която става свидетел на скандалната ситуация, не праща сигнал до Би Ти Ви. След излъчването на репортажа по нашата телевизия следва взрив от възмутени коментари в социалните мрежи. Реагира и потърпевшата ни шампионка, която обещава да си търси правата в съда.

“Според разпространени в българските медии информации някакъв шведски журналист е наговорил в някакво тв предаване обидни и неверни думи по мой адрес. Яростта му била породена от световния рекорд на скок височина 209 см, който е с един сантиметър повече от постижението на сънародничката му Кайша Берквист, отлична състезателка, притежаваща световния рекорд в зала с 208 см. Въпросният господин бил наклеветил публично и всички български атлетки от миналото, зачерквайки техните успехи. Ако това е така, заради името, заради българския световен рекорд и престижа на родния спорт

възнамерявам

да си потърся

правата в съда”,

се казва в официалното изявление на световната ни рекордьорка в скока на височина. Впоследствие тя е потърсила и съдействие от посланика ни в Стокхолм Иван Павлов, за да може по-бързо да намери адвокати в Швеция, за да погне журналиста, който я обвини в употреба на допинг.

Поставен на мушката, Патрик Еквал бързо свива знамената и се опитва да се измъкне с довода, че се е пошегувал. Пред Би Ти Ви той първо съобщава своя лична трагедия – съпругата му си отива от този свят само на 39 години, покосена от рак. Впоследствие категорично заявява, че в този тежък момент няма време да отговаря на всички нападки, които са го застигнали от нашата държава. И в крайна сметка обяснява, че думите му най-вероятно са били преведени грешно. Той се е шегувал, а странният му хумор е бил предназначен единствено и само за шведската публика.

Иначе журналистът е известен в родината си с

обожанието,

което изпитва

към шведската звезда в скока на височина Кайша Берквист. Тя, както вече стана дума, държи рекорда в зала с 208 см и вероятно този един сантиметър повече в полза на Костадинова дълги години тормози душата на Патрик Еквал. Неговата атака обаче не е първото посегателство върху българския рекорд, който вече повече от три десетилетия не може да бъде победен с честни средства.

През 2017 г. в спортното пространство се завъртя идея да бъдат анулирани всички брадясали световни рекорди, тъй като са постигнати във времена, когато липсват достатъчно сигурни средства за преследване на допингираните спортисти. Идеята предизвиква международен скандал, а най-ядосани, съвсем естествено, са авторите на световните рекорди, които остават неподобрени.

“Скочих рекордните 209 см по време на световно първенство, на живо, пред погледите на милиарди зрители и

с възможно най-строгия допинг контрол

Най-трудно е да поставиш рекорд по време на шампионат на планетата, защото обикновено там мислиш предимно за златото. Тествана съм стотици пъти по цял свят на най-престижните турнири в атлетиката и отговорност на други е бил броят на допинг пробите и колко години да се съхраняват. В кариерата си имам 197 скока над 2 метра, скачала съм за световен рекорд 207 см, после 208 см, три пъти подобрих световните рекорди в зала, заслужих да бъда отличена със спортен “Оскар”, спечелих 7 световни и 5 европейски титли, олимпийско злато…

Това не е случайно извървян път,

за да ме подлагат сега на съмнения и ревизии. Странното е, че когато поставях рекорди, ме поздравяваха същите хора, които сега искат да ми ги отнемат”, казва тогава Стефка Костадинова. Лошата идея набързо е заметена под килима, но ето че няколко години по-късно отново се намира кой да хвърли кал върху едно велико постижение. То обаче остава неопетнено и най-важното - ненадминато.