Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДС под лупа следи младежите, които танцуват “извратено с въртене на главата”

Защо в Борисовата градина сред вечно зелените борове има кътче за танци, именувано “Маймунарника”?! Честен кръст, да ме вземат мътните и др., но 40 и повече години тънех в недоумение лингвистично... Що дири “Маймунарник” в райска гора, наричана в далечното ни “експлоататорско минало” Втория Булонски лес (първият е в Париж)?! И

как се вписва “Маймунарник” сред гранитни монументи

на крадливи партизани, статуи на страшни терористи? Продължаваме със спомените на хората.

Mimi Hara: Много пъти са ни арестували на купони, че танцуваме рокендрол и ни водеха под строй в Четвърто районно. Държаха ни по цели нощи, а на сутринта падаше голямо писане! Не ни пускаха в заведенията, ако момичетата бяхме с тесни панталони или имаше мъж с брада или малко по-дълга коса. На бул."Витоша" правеха акции и когото хванеха, му режеха панталоните и слагаха марки на момичетата с къси поли. След години и дъщеря ми бяха арестували за неприлично облекло! Ежедневно си повтарям, че аз съм си виновна, че животът ми мина (и продължава) в тази комунистическа клоака, защото на времето не избягах!!!

Кирил Георгиев: В кино "Ц. Церковски" имаше седмица на филмите, направени зад "Желязната завеса". Точно насреща бръснарница! Направо ме заведе там, селянина ченге, след като ми взе паспорта - 1968 г.

Roumen Metodiev: А портиери в ресторантите бяха пенсионирани военни -още си носеха зелените чорапи... Страхотен фейс контрол - нЕма лабаво!

Но да се върнем към упадъчния "Мамунарник" в "Парка на свободата", в моето юношество средношколско. По причини две:

1.В дните на Световния фестивал на младежта и студентите през лятото на 1968-а моя крехка милост беше командирована семейно чак на гара Елисейна при приятели на гости.

По акитпунктове и ОФ-събрания функциенори на властта бяха предупредили родителите в столицата за евентуални "вражески саботажи и провокации" от чужденци над невинни деца и граждани. И аз, тогава 11-годишен, в изгнание из Искърското дефиле за 10-ина дни.

2.Обективното писание изисква погледа и на двете страни. Затова ще цитирам секретен доклад на офицер от МВР за тежките деформации (на младежите в несвяст от рокендрола) в "Маймунарника" през 1976 г. Цял том "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И ОБРАЗОВАНИЕТО 1944- 1989" от 536 страници с подобни мътни бисери публикува Комисията по досиетата през 2015г. А съм сигурен, че "изворният материал" извън сборника може да напълни Большая советская енциклопедия, вариант 2- НРБ.

"ИЗВРАТЕНИ ТАНЦИ СЪС СИЛНО ВЪРТЕНЕ НА ГЛАВАТА, КЛЯКАНИЯ И ДР.", 1976 г.

СПРАВКА ОТНОСНО:

Младежките увеселения,

провеждани на танцовата площадка в Парка на Свободата, дискотеката в ж.к. "Младост" и бара в Студентското градче - Ленински район.

По инициатива на отдел "Отдих и култура" към СГНС, ежегодно през летните месеци в Парка на свободата, на танцовата площадка, се провеждат младежки увеселения. През зимата тези мероприятия се провеждат в някои квартални читалища и най-често в читалище "Средец" - Кирковски район. Младежи и девойки масово посещават дискотеката в ж.к. "Младост" и бара в Студентското градче.

На тези места ръководителите на мероприятията много често не спазват работното време, като позволяват младежите да остават там и след полунощ. Въпреки забраната за употреба на алкохол в дискотеката, често са случаите, когато той се внася от посетителите или се продава от отговорника Цветков. Това заведение е определено като младежки клуб на РК на ДКМС - Ленински район и има представител на комсомола, който отговаря за целия клуб. Както в клуба, така и в бара на Студентското градче официално е разрешено тютюнопушенето.

На танцовата площадка в Парка на свободата свири оркестър "Авангард", репертоара на който се състои предимно от западни танци и песни, изпълнявани на английски и френски езици. Външният вид на изпълнителите прави лошо впечатление, тъй като се обличат в разноцветни дрехи, панталони тип "Джинси", ризи тип "вестник" и носят дълги коси.

Изпълнението на западни модерни мелодии, придружени с крясъци и кълчения, привличат младежи с престъпни наклонности, които се стремят да са в унисон с оркестъра. При изпълнения на народни песни и хора, танцовата площадка винаги е празна. Болшинството от посетителите се назовават не с имена, а с прякори. Модерно в момента на тези места е младежите да си разменят дрехите.

Напоследък се оформят танцови двойки, които изпълняват извратени танци със силно въртене на главата, клякания и др. Под въздействието на тази музика и на алкохола се извършиха и някои хулигански прояви и престъпления. Така например през 1975 г. се оформи група от младежи, които след употреба на алкохол извършиха редица

грабежи, кражби и хулигански прояви

Организатор на тази група бе В.Л.Кънчев, род.1958 г. член на ДКМС, неупражняващ обществено-полезен труд. През м. април т.г. след напиване в бара на Студентското градче, ученикът Т.Г.Чолов - 17-годишен, противозаконно отне лека кола.

Считаме, че е целесъобразно ГК на ДКМС да обсъди въпроса за програмите и съдържанието на младежките увеселения, както и за недопускане употребата на алкохол и забраната на тютюнопушенето в младежкия клуб и бара. ЗАМ. Н-К СОФ. ГРАДСКО У-НИЕ НА МВР, 10. VII. 1976 г. Полковник..., подпис" (КРДОПБГДСРСБНА, VI л - 615, т.2, л.115-116)

Ода за "Маймунарника" - но не на радостта, а пошлостта. Късащите ризи описания от агентите на ДС за "крясъците и кълченията" са в отговор на заповед на министъра на вътрешните работи тогава Д. Стоянов от 20 юли 1973 г.: "Секретно! Екз. единствен. Телеграма № 722. ДО НАЧАЛНИЦИТЕ НА ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР. Напоследък се увеличава броят на гражданите, особено на младежите, които се увличат по някои крайности на модата, несъвместими със здравия вкус и морал на нашия народ.

Те

имат дълги

коси и бради,

обличат се екстравагантно и ходят по улиците, парковете и други общодостъпни места с крайно неприлично облекло. С оглед да се пресичат тези увлечения и прояви и да се съдействува на обществените организации за укрепване на общоприетите за нашия народ морални и етични норми, НАРЕЖДАМ органите на МВР най-активно да подпомагат ДКМС, ОФ, БПС и другите... в агитационно- разяснителна работа срещу допуснатите модни увлечения и извращения от лица, които имат дълги, неприлични коси и бради, както и ходенето с неприлично и плажно облекло по улиците. Онези лица, които не изпълняват направените им предупреждения..., да се заставят от органите на МВР в срок от 24 часа да се приведат в приличен вид... Началниците на

поделенията на МВР да вземат мерки

за създаването на необходимата организация."

"МОДНИ УВЛЕЧЕНИЯ И ИЗВРАЩЕНИЯ"... Е, строгите мерки на МВР дадоха резултат и... голям принос в развитието на рокендрола у нас. Паметен за феновете, но не толко известен е първият рок фестивал в България, издънил Летния театър в Парка на свободата на 15 май 1987г. Бяхме с мила двойка там и беше чудо на чудесата!

За пръв път

слушах “Ахат”

и “Ера” на живо

Красните картини на бесове с жици и тонколони на сцена и из публика достойно бяха конкурирани от "засилено присъствие на органите на МВР" – около оградата и пред входа джипове, патрулни лади, УАЗ-ки, конна и шлиферна милиция, каски, палки, обучени песове, които лаят по луди млади гратисчии, качени по дърветата в гората на "Втория Булонски лес"... С реминисценции 1/1 към концерта на страхотните хард рок унгарци Lokomotiv GT през пролетта на 1979-а в Летния театър на В.Търново. Голям гърч и писъци и тогаз бяха, яка жица, фуражки бол... Четох скоро за Lokomotiv GT - няма нищо споменато за България? Като бях и там, какво да кажа?! Дългокосите пичаги така жулеха жици и дънеха басове, че керемидите на половин град подскачаха... Бяс, дами и господа, бивши комсомолци! Да си разплетеш чорапите от кеф!

След 1990-а като екзотична дестинация от бившия соцлагер България бе наобичана многократно с концерти от световни рок великани като Deep Purple, Pink Floyd, Uriah Heep, Metallica (и др.).

Над 20 години бичи яко рокфестът

"Цвете за Гошо" на тревата в Южния парк. През 2012-а будно гражданство се опита да го свие пак в стария лиричен "Маймунарник", ама не стана. Хиляди дългокоси, самоподстригани или оплешивяли фенове си въртят колелото на историята, рокендролът си е форевър. И пак звучи любимата ругатня на класика Курт Вонегът: "Обичам ви, кучета мои!".