Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо всички чегъртат мутрите от властта? Нали системата досега ги държеше отвън?

Стане ли дума за мажоритарен вот, Голямото добрутро говори на себе си без никаква връзка с планетата Земя. Миналата седмица по “Нова” конституционният съдия Константин Пенчев изръси следното:

“Не мога да си представя (при мажоритарен вот) представителите на Кюстендилски избирателен район да бъдат други, освен братя Галеви.”

Момент. Не знае ли г-н Пенчев, че през 2009 г. Пламен Галев се кандидатира за депутат в мажоритарния Кюстендилски район и загуби?

Един конституционен съдия говори

само истината,

освен когато е заблуден от голямото лъгане по телевизиите. И по радиото. И както бил казал Гьобелс – една лъжа, повторена 100 пъти, става истина.

Не е известно дали Гьобелс наистина го е казал и по какъв повод, но пропагандната общественост е убедена, че това е формулата на успеха и при демокрацията.

Изобщо обществото вярва на какви ли не фалшиви сентенции. Айнщайн бил казал, че човек използва само 10 на сто от мозъка си? Никога не го е казвал, а и Айнщайн не е специалист по мозъка. Но има едни експерти, които срещу скромна сума ще ви активират и останалите 90 мозъчни процента. И после ще ви продадат Айфеловата кула.

Самюъл Джонсън бил казал, че патриотизмът е последното убежище на негодника? Любим лаф на грантоеда глобалист. Но нито има доказателства Сам Джонсън да го е казвал, нито да го е мислил. Тъкмо обратното – според него патриотизмът е най-висшата добродетел. На това отгоре 99 на сто от тези, които го цитират под път и над път, не знаят кой е Самюъл Джонсън.

Цялата медийна ноосфера (сфера на разума) около нас е така замърсена от отпадъците на лъготенето, че вече е лъгосфера. Сред вихрушката от замърсители блещука като златна брошка митът, че мажоритарният вот вкарвал мутрите във властта. И братята Галеви са манекените на тази глупост.

Ако това бе вярно,

защо има партия като “Изправи се! Мутри вън!”?

Да не би защото сега са вътре? Ако са вътре, как са влезли? Нали не гласуваме мажоритарно? Да не би да са се промъкнали някак си през партийните листи, мушмороците?

Ако мажоритарният вот бе така удобен за мутри и олигарси, както лъготят “експертите”, отдавна да са го въвели. Но истината е точно обратната. Да речем, че една община е в ръцете на лоша мутра. Доволни са само 1 процент от жителите – неговите роднини и помагачи. Останалите 99 процента са ужасени, ощетени или поне с огорчена ценностна система. Е, как тогава мутрата ще вземе на изборите 50 процента плюс един глас? Нали вотът е таен?

Истината е, че

тъкмо пропорционалният вот вкарва

мутри във властта

Защо иначе е това голямо “изчегъртване”? Радев чегърта, Слави чегърта, ИМВ чегърта, ДБ и БСП чегъртат, ДПС чегърта. ГЕРБ също започна да ги чегърта през 2009 година, а ДСБ му стана гарант в чегъртането.

Но хайде малко аритметика за 4-ти клас. Да кажем, че се казвате Иван и държите 2 ресторанта, една дискотека и заложна къща. И искате да станете депутат. При днешната система – не е никакъв проблем! Купувате си избираемо място в една от сериозните партийни листи и сте вътре. Всички го правят.

Но ако не ви стигат парите за голяма партия, има и икономичен вариант. Избирате някоя по-малка, като например “Изправи се! Мутри вън!”. За смешна сума си купувате неизбираемо място в Бургаски район, например. Там ИМВ взе два мандата с общо 10 хиляди гласа. Значи ако купите само 700 преференции, класирате се за втория мандат. По 50 лева – 35 хиляди. По-малко от 4 депутатски заплати. Е, може да имате конкуренция и да се бръкнете за 100 хиляди. Какво толкова? Половин мерцедес.

Преференциите са манна небесна за средния бизнесмен

с високи амбиции. Истинските олигарси направо купуват целите партии. Или ако не могат да си купят – създават нови. Тези избори ни дават прекрасни примери, но спирам до тук, да не настъпя някоя пехотна мина…

А как една мутра да си купи депутатски мандат при мажоритарен вот с 2 тура? Никак! Да предположим, че в един район гласуват 20 хиляди избиратели. Значи трябва да се купят 10 хиляди и нещо. По 50 лева – половин милион плюс един Пенчо Славейков. Скъпичко.

Скъпичко, но не стига. Ами ако само 10 бюлетини са сбъркани и не минат? Или ако 1000 души са взели парите, но гласуват както си знаят? Винаги го има този риск. За да не загубиш половин милион, трябва да се бръкнеш за цял и пак вероятно оставаш пълно капо.

И това е на теория, на практика задачата е невъзможна.

Защото едва 5 - 10 на сто от гласовете в дадена територия са за продан. За пропорционален вот те са напълно достатъчни, там се влиза и с 4 на сто. Но при мажоритарния цялата инвестиция вероятно ще отиде на кино.

Лошото на по-малката общност е, че тайни няма. Всеки знае всичко и веднага го научава. Я се чуе, че Кокала купува гласове в горната махала, я всички останали гласуват за Доцента. И обратното - при гласуването за листи, където районът е 300 хиляден, тайната на купения вот е защитена.

Щом не можеш нито с бой,

нито с пари,

как тогава да станеш депутат при мажоритарен вот? Налага се да си добър човек, да правиш добри дела и всички да те уважават. С други думи – налага се да не си мутра. Неслучайно кметовете в България имат много по-висок рейтинг от депутатите.

Знам, говорещите глави веднага ще се сетят за знаменития Ценко Чоков, славния кмет на с. Галиче. Същият, който бе ту от ГЕРБ, ту от БСП, ту от ДПС. Ако според “експертите” Ценко е събирателният образ на българския кмет, то те са генетичните клонинги на Гьобелс.

За разлика от тях, той сам се е гръмнал.