Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Борис Богов
Проф. Борис Богов

Не съм чиновник, не управлявам еднолично - за мен е най-важно колегите да работят спокойно в COVID пандемията след тази атака на човек, който 4 години е бил член на борда на това здравно заведение

Трябва да седнем и като лекари с авторитет и история зад себе си, и като преподаватели да се разберем, за да продължим да работим заедно. Ако проверките в Министерството на здравеопазването покажат злоупотреби, нередности, еднолично управление – значи ще има промяна – аз не съм се венчал за директорстването

- Проф. Богов, поехте Александровска болница след конкурс и наследихте вече бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. Сега започна атака срещу тази болница от член на борда и един от известните лекари в нея. Кажете истината за тези 70 млн. лв., за които доцент Александър Оскар твърди, че са изхарчени неправомерно. Вие твърдите, че това всъщност е размерът на активите на болницата.

- Аз съм избран за изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска” в началото на октомври миналата година. Към момента на встъпването ми в длъжност задълженията на болницата към доставчиците (на лекарства, консумативи, услуги, ток, вода, парно и т. н.) възлизаха на 43 175 457 лв.

Днес тези задължения са 40 003  155 лв. Това са трайни задължения, които изплащаме всеки месец съобразно вътрешните правила на болницата към нашите най-големи кредитори – фирмите за доставка на лекарства, консумативи и т. н. Останалите задължения, които се цитират в публичното пространство, са текущи задължения - за заплати, осигуровки, данъци, за отпуски, в тези суми влизат и средствата, които сме получили от Министерството на здравеопазването за капиталови разходи.

- Защо доц. Оскар се разтревожи точно сега?

- Цялата тази атака, която в началото изглеждаше като преодолим спор и пропадане в комуникацията между нас, вече се превърна в грандиозно говорене и хвърляне на обвинения към мен лично, към другия член на съвета, към колегите дори. В петък се събрахме на Медицински съвет с всички началници на клиники в болницата, за да представим фактите – и двете страни. Този традиционен за едно лечебно заведение начин на общуване и за решаване на проблеми беше определен от доц. Оскар като “другарски съд”. Той каза, че е бил притискан да подписва протоколите от Съвета на директорите, че е преживял трудни дни на тормоз. Това категорично не отговаря на истината – и може да бъде доказано много лесно.

- Вие не сте чиновник, вие сте един от най-известните нефролози, бяхте шеф на Клиниката по нефрология в УМБАЛ “Александровска”. Защо се хвърлихте по време на пандемията в администрацията?

- Да, аз не съм професионален администратор, нямам опит нито като директор, нито като член на Съвета на директорите, какъвто има доц. Оскар, който е член от 4 години.

Поех управлението на болницата с ясната мисъл, че искам да помогна тя да продължи да се развива в посоката, в която се развиваше до този момент. В работата си се доверявам както на колегите, така и на администрацията на болницата. И мога да ви уверя, че стилът на комуникация, на работа не е променян през последните 6 месеца, откакто съм директор.

Затова за мен е изненада, аз съм шокиран от обвиненията в еднолично управление, в липса на комуникация между членовете на съвета. Допреди да започне този скандал между нас – ние се виждахме с проф. Буланов и с доц. Оскар поне по два пъти в седмицата, имахме общ чат в една от мрежите за комуникация. Така че да се твърди, че нищо не е обсъждано, че доц. Оскар не познава ситуацията е, меко казано, неистина.

- За колко време са натрупани тези задължения от Александровска болница?

- Не са натрупани за 6 месеца, не са натрупани и за 1 година. Това са трудностите, пред които е изправена всяка работеща болница, особено по-големите и най-вече университетските структури.

По силата на своя статут ние имаме задължения за гарантиране на служители (лекари) заради това, че сме най-голямата база за обучение на Медицинския университет в София, за предоставяне на медицински услуги в много по-големи обеми, отколкото която и да е частна и по-малка държавна болница.

Няма да споменавам за особеностите на самата “Александровска”, която заради своя павилионен принцип и заради многото стари сгради губи стотици хиляди левове всяка година. Само ще кажа, че данък сгради например, който плащаме, е в размер на над 500  000 лв., толкова са и разходите за парно, ток и т.н.

Ако след 4 години в Съвета на директорите доц. Оскар не знае какво е положението в болницата и го е разбрал по време на конкурса за нов съвет – това вече е наистина шокиращо.

Защото това значи, че или и преди не се е интересувал от ставащото в “Александровска”, или сега се е появил “удобен” момент, за да заговори гражданската му съвест. Надявам се поне да не твърди, че е бил притискан и да мълчи досега.

Досега в болницата се работеше спокойно, трудно заради обстоятелствата, но спокойно и в добра атмосфера. Съветът не се събираше с покани и предварителен дневен ред, а по телефона или с уточнения между нас. И сме решавали проблемите, защото се справихме и с втората, и с третата вълна – без да имаме отделно инфекциозно отделение, но и без да връщаме болни. И без да губим колеги в битката с COVID.

От моя гледна точка трябва да седнем и като големи хора, като лекари с авторитет и история зад себе си, като преподаватели и да се разберем, за да продължим да работим заедно. Ако това е невъзможно, а и ако проверките в Министерството на здравеопазването покажат злоупотреби, нередности, еднолично управление, значи ще има промяна – аз не съм се венчал за директорстването.

Най-важното от всичко е болницата, колегите да са спокойни, за да продължат да работят и да лекуват. “Александровска” е оцеляла толкова години преди нас, ще ни надживее и нас. Жалко е с какво ставаме известни.

CV

Завършил е Медицинска академия – София. Има специалности по вътрешни болести и по нефрология. Специализирал е във Франция, Япония, САЩ и Норвегия

До 1989 г. работи в Районна болница – Сандански, а след това последователно расте от асистент до професор и началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ “Александровска”

От 12.X. 2020 г. е директор на “Александровска”

Председател е на дружеството на БЛС в лечебното заведение и на Общото събрание на Медицински факултет към Медицинския университет – София. Преподава на студенти по медицина и на лекари за придобиване на специалности

Има множество научни публикации, участия в монографии и учебници

Член на лигата “Лекарите, на които вярваме

Доц. Александър Оскар
Доц. Александър Оскар
Скандал за неправомерно изхарчени 70 млн. лева, и то без решение на борда на директорите в Александровска болница, се разгоря в последната седмица.

Атаката за “страшни злоупотреби" дойде първо от съпредседателя на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов, който заяви, че е необходимо прокуратурата да се заеме със случая.

По същото време в редакционните пощи на няколко медии се получава имейл със сходни твърдения от офталмолога доц. Александър Оскар, който членува в борда на директорите на “Александровска”. От изпратените документи става ясно, че началникът на Клиниката по очни болести в Александровска болница изисква информация от юристите на болницата за задълженията и вземанията на болницата, за обществените поръчки, финансовите отчети и одитите. Освен до борда на директорите писма са пратени до бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов и до служебния Стойчо Кацаров.

“Това е една лъжа, хвърлена в публичното пространство и уронва престижа на Александровска болница”, отговори веднага изпълнителният директор на “Александровска” проф. Борис Богов в ефира на bTV. Той разясни, че въпросните 70 млн. лв. са всъщност активи на болницата.