Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоян, убил жена и Стоянка във варненско село ще лежи 18 години зад решетките Къщата в Ново Оряхово , където се е разиграла ужасната трагедия.

Варненският апелативен съд потвърди 18-годишна присъда за
убийството на жена в Ново Оряхово Апелативният съд потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с която
първата инстанция е признала вината на мъж за убийството на жената, с която съжителствал във варненското село Ново Оряхово. Определеното на Стоян С. наказание е 18 години лишаване от свобода. Той трябва да изплати обезщетения за причинени неимуществени вреди на четирите деца на жертвата.

Както "24 часа" писа, трагедията се разигра на 1 април миналата година. В този ден Стоян  е умъртвил умишлено половинката си Стоянка , с която живеели на семейни начала и имали три малолетни деца.
Взаимните упреци в изневяра породили поредeн скандал между двамата. Конфликтът прераснал във физическо насилие. След като нанесъл удари на 44- годишната жена, той я душил, което причинило смъртта й. Подсъдимият прикрил стореното, като заровил тялото в двора на къщата. Скрил и нейни вещи. Пред роднините на жената твърдял, че е избягала с друг. Близките й обаче се натъкнали
на прясно разкопаната почва. Междувременно Стоян се укрил, но бил открит от роднини и предаден на полицията. Веднага след задържането си направил пълни
самопризнания.
Подсъдимият обжалва присъдата на първата инстанция пред Апелативния съд, с искане за намаляване на присъдата. Прокуратурата, частните обвинители и  гражданските ищци (децата на починалата) смятат съдебния акт за правилен.
Въззивната инстанция прецени, че присъденото наказание от 18 години
лишаване от свобода е справедливо и съответства на извършеното деяние.
Санкцията е наложена при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства: макар Стоян да е бил реабилитиран за две кражби, свидетелство за лошите данни за личността му са регистрираните от починалата оплаквания за домашно насилие.

Съдът обръща внимание, че мъжът е лишил от живот майката на трите си деца, при това докато те са били в съседната стая и са чували случващото се. Начинът на извършване на престъплението също е със съществена тежест, макар че то не е квалифицирано от държавното обвинение като убийство, извършено по особено
мъчителен начин. Затова Апелативният съд е категоричен, че всяко по-ниско наказание би било несправедливо занижено. Втората инстанция не намира основания за отмяна или изменение на присъдата на Варненския окръжен съд спрямо подсъдимия в убийство Стоян С. и поради това я потвърди.
Решението подлежи на касационна проверка пред ВКС.