Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Поптодорова - вицепрезидент на Атлантиеческия клуб и бивш посланик на България в САЩ КАДЪР: БНТ
Елена Поптодорова - вицепрезидент на Атлантиеческия клуб и бивш посланик на България в САЩ КАДЪР: БНТ

Много съм щастлива, че точно тези хора, които познавам и с които съм работила дълги години, ще са в този служебен кабинет - имам предвид служебния премиер и служебните министри на отбраната и на външните работи. Те ми вдъхват спокойствие, защото са професионални хора, каза пред "Фокус" вицепрезидентът на Атлантическия клуб и бивш посланик в Съединените щати Елена Поптодорова.

"Имаше заявления за последователност, за постоянство във външната политика, така че ритуалът беше спазен по най-добрия начин. Тези заявки, които бяха дадени от ключовите постове за външната политика и на отбраната, бяха в най-добрата традиция на съхраняване на основните посоки, основните тезиси на външната политика".

Външната политика е проекция на вътрешната, а вътрешната политика на България от две години няма съприкосновение със събитията извън страната, обясни тя. За съжаление посланикът обясни, че външната политика не е във високия клас заинтересованост на общественото мнение у нас.

Според нея има прекрасни външно-политически анализатори, но всичко остава в кръга на „посветените“, защото България не е успявала да има ключова роля в решаването на регионални или пък по-големи кризисни ситуации. И това не стимулира обществения интерес към въпросите на външната политика, защото от времето, когато България води собствена външна политика, най-видимата тема винаги е била свързана с Русия, а това според  Поптодорова задължително трябва да се промени.

Така че ако постигнем медийна видимост и ако се водят повече дискусии по тези събития и документи, ще можем да вкараме външната политика и във всекидневието на нацията, каза Елена Поптодорова, като отбеляза, че външнополитически рискове има и няма как да ги избегнем.

Тя изброи като такива хибридните войни, несъществуващата все още киберсигурност и Русия, като тревожен фактор в нашия регион, особено с последните действия. Посланик Поптодорова каза още, че тези заплахи могат да се овладеят единствено през съюзнически срещи, където „България да бъде включена наравно, не просто като физическо присъствие, но и като вокален ангажимент. Ние нямаме възможности, които да са сравними с тези на по-мощни държави, но имаме ключово място“, допълни тя, като припомни, че то ни прави много важни и необходими и в двата ни съюза – и в Европейския, защото ще има Среща на върха и съответно в НАТО.

Според Елена Поптодорова инициативата „Три морета“ е практически ориентирана програма на 12 държави, която е насочена към инфраструктура, към дигитално развитие и транспорт, към всички ключови и невралгични зони, които, ако са добре изградени, ще дадат сигурност и на България.