Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Димитър Ганев
Политологът Димитър Ганев

Ревизията на управлението на Борисов може да не е основен сюжет, но ако стартира, трябва да е с неоспорими факти и доказателства

Трудно могат да се поставят под един общ знаменател знаците, които Румен Радев даде с назначаването на служебния кабинет. Вероятно това е и целта - да няма само един знак, а няколко в различни посоки.

Редно е да почнем с министър-председателя Стефан Янев - фигура без политическа биография и политическа тежест. Това е различен модел от този, който Радев предприе през януари 2017 г., когато назначи проф. Огнян Герджиков - човек със собствена политическа биография и тежест.

Назначаването на Стефан Янев означава, че

Радев ще бъде

основният

политически

фактор

в този кабинет. И по този начин държавният глава поема на практика пълната отговорност за неговата работа.

Другите видими послания са в икономическия блок - Асен Василев и Кирил Петков. Профилът им на юпита по-скоро предполага да са част от едно пространство около “Демократична България”, или т.нар. либерална градска общност - хора, които са завършили на Запад, с позиции, които са напълно сходни с упоменатите политически общности.

Емблематична фигура на левицата като Янаки Стоилов, който е много добре познат с безспорни качества като юрист, е в голяма степен послание към редовия социалист, защото по този начин редовият социалист може да привиди този кабинет като свой. Това е важно за Радев, за

да не губи

връзката със

социалистите,

които да го припознаят като свой човек. Това е особено важно предвид приближаващите президентски избори, на които именно социалистите ще са негова основна електорална опора.

С назначаването на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи президентът

подчертава анти-

ГЕРБ линията,

която ще има

този кабинет

Рашков е с изявени позиции срещу управлението на Борисов, биографията му до голяма степен е свързана също с това.

Велислав Минеков като служебен министър на културата е намигване към протеста от лятото на 2020 г.

Така основните знаци, които виждам в кабинета на държавния глава, са в няколко посоки - стремейки се да бъде по някакъв начин балансиран, да има представители от повечето политически семейства и да се подчертае анти-ГЕРБ и протестната линия.

Трудно е да се прецени дали ще има опит за ревизия на управлението на Борисов. Вероятно да, но не се знае доколко ще бъде централен сюжет.

Задачата на служебния кабинет е конституционно заложена и тя е провеждането на свободни, честни и демократични избори. Дали ще има допълнителни линии на поведение, вече е политическо решение на Радев. Но трябва да е ясно, че, ако се тръгне на ревизия, тя трябва да изкара някакви големи и напълно безспорни неща. Иначе ще се зададе въпросът: Е, това ли е? Ако си критикувал 5 години тази власт и накрая се окаже, че, поемайки руля, не може да покажеш, че тя е прекрачвала сериозно границата или че е имало корупция, то цялата ти теза пада.