Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- През 2008 г. веруюто на генерала, че когато

“нямаш зъби, всеки те подритва”, бе аплодирано

от тв водещия Трифонов, който бе убеден,

че политиците са глупаци, защото не

се съобразяват с хора като началника

на авиобазата в Граф Игнатиево

- Още преди да е завършил втората година

като държавен глава, той се осмели публично

да попита дали не е дошло време за

нова форма на държавно управление

Румен Радев успя за тези 5 години да отвоюва за себе си територия, за която нито един предишен български президент не смееше и да помечтае.

И когато единственият държавен глава с два последователни мандата - Георги Първанов, си тръгваше от “Дондуков”2, се затъркаля колебание дали пък не е време за президентска република в България? И успокоение, че ако пък случайно стигнем до нея, то тя ще е за някой следващ президент, не за Първанов. На прекалено диалогичния Росен Плевнелиев възпитанието вероятно не му позволи и да помисли по темата.

Затова пък дори и не преполовил първия мандат, генерал от резерва Румен Радев отиде през октомври 2018 г. в близкия на сърцето му Пловдив, за да зададе въпроса оттам дали е дошло времето

“за президентска

република, или

някаква друга

форма на

държавно

устройство

или управление - това според мен ще проличи от следното: дали сегашната политическа класа в рамките на сегашната конституция решава проблемите на България. Ако тя е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна. Тя може да придобие различни форми, но те ще зависят от гражданите, т.е. отново от вас.”

3 месеца по-късно Радев доразвива идеята в посока: “Ако следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или формира безпринципно голяма коалиция в името на властта, това ще е последното раздаване на картите в настоящата политическа система”.

Не казва каква система иска да наложи и какъв модел предлага. Дори през август 2020 г. Радев саркастично приема проекта за нова конституция на ГЕРБ, обявявайки, че има свой, но ще го предложи в следващото Народно събрание, защото старото е “с изчерпан кредит на доверие”. Да, но не го направи и в новото, обаче негови сътрудници леко открехнаха завесата: “Подготвяните от президента промени не залагат идеи за президентска република, което би засегнало формата на държавно управление и би изисквало ВНС”. Не скриват обаче, че по време на консултации при президента какво да се промени в конституцията темата за президентската република все пак е била повдигана.

Сега нещата изглеждат по различен начин. Защото с активното съдействие от президента, който се обяви срещу “безпринципни коалиции”, които щели да дозадълбочат кризата,

парламентът

беше разпуснат

скоропостижно

В първия ден на 45-ия парламент “24 часа” разбра и написа, че “Румен Радев дискретно сондира партиите за избори през юли”, което и се случи, след като светкавично и не много качествено бяха направени единствено промени в Изборния кодекс, за които дори експертите от ЦИК вече се чудят как ще ги приложат на практика. А анализатори дори зад този кратък живот на парламента съзряха “предварителен план” за следващ кратък парламент.

И ако днес тези анализатори все още се чудят какъв точно модел е политическият костюм, който облече Румен Радев, след като свали генералската униформа, е добре да се върнат още 13 години назад:

“Когато нямаш

зъби, всеки те

подритва” , е

веруюто му,

аплодирано от тв

водещия,

когато Радев гостува в “Шоуто на Слави” като шеф на авиобазата в Граф Игнатиево. Тогава днешният лидер на “Има такъв народ” му казва: “Политици, които не се съобразяват с хора като тебе, са големи глупаци. Аз не се съмнявам, че българските политици са глупаци”.

После Трифонов дава спонтанна идея: “Политиците трябва да изглеждат като тебе, всъщност ти що не станеш политик?... Не го пропускай това, много хора, които те гледат тази вечер, си мислят като мен. Рано или късно ще се случи.”

На което генералът успокоява, че амбициите му стигат до авиацията и цитира свои американски ментори: “Държавите оперират в една анархична система, в която политиците вземат решения, базирани на силата.”

Значи - трябва да имаш зъби, за да не те подритват. (Точно зъбите на Радев, които буквално всеки ден захапваха Борисов, му гарантираха ролята на лидер на всички, които не харесват отиващия си днес министър-председател по една или друга причина. Не казваме, че не са прави. Част от нормалните българи се дразнеха откровено от тази генералска всекиднена война, но за масата очевидно е била запомняща се.)

Така “с катастрофално малко ресурси” - в смисъл без правомощия, отредени от конституцията, Радев показа, че може да обърне играта в своя полза на политически терен.

В президентството освен военни вероятно има такива, които умеят да пресмятат. Те трябва да са изчислили какво ще се прави при следната хипотеза:

И 46-ият

парламент не

може (или

умишлено не

желае) да излъчи

правителство

За подобен вероятен сценарий ни подготвят отсега. Това ще е някъде към края на август, ако се поразтегне малко с процедури, отива към 15 септември. Президентът няма право да разпуска парламента три месеца преди да изтече неговият президентски мандат - 19 януари 2022 г., тоест след 19 октомври 2021 г. той не може да посяга на Народното събрание.

Тук влизаме в процедура по конституция, когато държавният глава трябва да назначи ново служебно правителство и да насрочи президентски и парламентарни избори “2 в 1” някъде към началото на ноември. Точно тази формула досега не е прилагана в последните 30 години.

Ако Радев спечели втори мандат (ще има много попътен вятър в платната му, включително с неговата ЦИК), той вече ще съдейства за мнозинство в 47-ия парламент, както и за редовно правителство. Тогава може да се очаква и нов звезден миг за Радев - свикване на Велико народно събрание, основен ремонт на конституцията и смяна на модела “парламентарна република”.

Ако 47-ият парламент свика ВНС и се промени моделът към президентска република, Радев ще започне на чисто и ще се бори поне за още два мандата като президент-премиер на държавата. Справка - спомнете си Путин как изигра номера с несвършващите му мандати начело на Русия.

Социологът Огнян Минчев предупреди да се готвим за мощно продължение на хаоса, в който попаднахме безмълвно и неразбиращо.

Защото се съгласихме т.нар. нови партии да наричаме

протестни - а протестът, ех, протестът, той е

като сакрално божество, което дори не бива да

наричаме с истинското име

Защо ли - ами защото или не знаем неговото име, или ако го знаем, не смеем да си го признаем. Само дето въпросните протестни партии ни сервираха поредна доза добре познати лица, облечени подходящо като за нова мисия към смяната на модела.

Желаещи много да изчегъртат ерата “Борисов”, дори цинично обясняват, че цената няма значение, защото споделят веруюто на основателя на Йезуитския орден Игнасио Лойола или на Макиавели, че “Целта оправдава средствата”. После ще му мислим, ако нещо кофти се стовари на главите ни.

Ще могат ли “новите” да сменят модела, щом декларират, че имат топки, макар сами да са родени и отдавна успешно да битуват в него - ще видим.

От днес нататък обаче парада в държавата ще командва Румен Радев. Ако с първото си служебно правителство не успя да вкара поне един министър от ГЕРБ в затвора, сега, след 4-годишни репетиции, ще видим дали се е поправил.