Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След падането от 400 м Владимир Каролев чупи ребра, череп, глезен

Според експерти грешките му са, че е излязъл сам и е подценил терена

Приятелят му Явор Първанов: Той пострада след банално падане, имаше цялата екипировка

С безупречна екипировка икономистът Владимир Каролев смело се спуска сам по снежните Бъндеришки улеи. Планът му е да мине към Малка Тодорка и да изкачи Вихрен. Слънцето пече и започва да омекотява снега. Под пухкавия прах се отварят поточета и водни улеи.

Бялата пудра

става нестабилна

и хлъзгава. Всичко върви по план, докато финансистът не се понася по ръба на един от улеите. В продължение на 400 м се търкаля по стръмен терен.

Преминава през ледени блокове от стари лавини, скали, камъни, храсти и клекове.

Приземява се в страничен циркус на 2300 м

надморска височина. Каската му излита на 30 м от него. По време на фаталния полет чупи глезена, ребрата и черепа си. Наранява тежко гръдния си кош, но травмата в главата му е още по-сериозна. Вътрешните му органи също са наранени и разкъсани. В продължение на 12 часа Каролев лежи обездвижен, докато чака помощ. С невероятен късмет и съвсем случайно го намират в безсъзнание с едва долавящи се дишане и сърдечна дейност.

Той все още е в тежко състояние. Това е последната информация, която съобщиха от "Пирогов" до редакционното приключване на броя.

Мултидисциплинарен екип работи денонощно, за да върне Каролев към живота, но на този етап

никой не може да даде дори малка надежда

Финансистът остава за лечение в Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по неврохирургия.

“Лекарите на “Пирогов” ще направят всичко възможно, за да овладеят цялостното състояние, но прогнози трудно могат да се дадат в момента - обясни директорът на многопрофилната болница проф. Асен Балтов. -

И Господ трябва да помогне

Травмите му са тежки - съчетана травма с черепно-мозъчна, гръдна и глезен. Надявам се колегите да се справят със състоянието му. В момента е със сериозен риск за живота. Затова е много рано да кажем как ще се развие черепно-мозъчната травма. Тя е сериозна. В момента поддържаме Каролев в медикаментозна кома.”

Пред "168 часа" проф. Балтов обясни, че на този етап няма допълнителна информация за състоянието на икономиста.

Приятелят на Владимир Каролев - Явор Първанов, който сигнализира, че той е изчезнал, посочи пред "168 часа", че финансистът е пострадал от банално падане със сплитборд на твърд, но умерено труден терен.

“Районът отговаря на подготовката и възможностите му - допълни той. -

Владо беше коректно екипиран,

с каска, котки и всичко необходимо, дори спусъкът на еърбег раницата, която е при мен, е бил поставен. Не е бил сам, на върха е имало и други спускащи се. В този ден в долината имаше много хора, включително и ние с Петя Първанова бяхме на отсрещния склон под връх Муратов. Аз имах информация за плана му, чухме се преди спускането. Това е обичайната ни практика. Това е достатъчно за неспециализираната аудитория.

Спасителната акция през нощта срещу 10 май
Спасителната акция през нощта срещу 10 май

Той бе намерен и свален от под връх Малка Тодорка благодарение на опита и професионализма на хората, участващи в спасяването му. Имаше и огромна доза късмет. Това е планина, там нещата изглеждат и се случват така. Пожелайте му късмет да се пребори и сила и търпение на близките му. И проявете етика и съпричастност към болката им. Но глупакът няма да разбере, а за останалите не е необходимо.”

Въпреки че близките му са ядосани от некоректното отразяване на инцидента, някои експерти по здравни грижи и туризъм посочиха, че икономистът е допуснал две основни грешки. Първата е, че е тръгнал да се спуска сам, а втората - недобра преценка, че сутринта на този западен склоен снегът е бил твърд.

Именно затова планинските спасители винаги апелират в зимния сезон по необработените терени хората да не излизат сами. Няма нито кой да ги види, нито кой да им окаже помощ. Откриването им е трудно и в повечето случаи

паданията завършват фатално

За намирането на Владимир Каролев помагат както подробните му публикации във фейсбук, така и информацията, която имал приятелят му Явор Първанов, с когото обикновено правят преходите.

Именно той му звъни към 14 часа и установява, че телефонът е извън обхват. Притеснен, Първанов и още няколко души започват да търсят финансиста. След като в продължение на 4 часа те го издирват без резултат, уведомяват Планинската спасителна служба. Веднага са сформирани екипи и вечерта в района вече обикалят 30 доброволци и щатни спасители.

Групата, която го открива, се насочила към района на хижа "Вихрен", покрай река Бъндерица и Жабешкото езеро. За приблизителната локация на Каролев помогнал неговият видеоклип, който той пуснал във фейсбук. Освен това те решили да обходят първо местата, където със сигурност няма обхват.

“На връх Тодорка съм. Смятам да мина през Малката Тодорка и днес да кача Вихрен”, казва във видеото финансистът.

След часове пеша в студа и около 40 минути след полунощ братята Баненски забелязват каската му, която била на около 30 метра от Каролев. Първоначално не знаели, че е неговата. Следата ги обнадеждава и в този момент Стойчо, който е зам.-кмет на Банско, и брат му Росен, който е директор на Националния парк "Пирин",

случайно забелязват тялото на финансиста

Двамата са дългогодишни планински спасители доброволци. Баща им - Методи Баненски, който има 44 г. стаж в отряда на ПСС, по това време е дежурен в базата и координира акцията.

Каролев бил в безсъзнание в подножието на Малка Тодорка в един страничен циркус на 2300 м надморска височина, където е прекарал 12 часа със счупен череп и множество наранявания.

Дишал и имал сърдечна дейност

Те не спирали да му говорят, но той бил видимо неадекватен. Сплитбордът бил на краката му. Предположенията са, че докато се е спускал от върха, се е подхлъзнал и се е търкалял по скали и клекове поне 400 метра.

Планинските спасители веднага му оказват долекарска помощ. Поставят го на специална носилка с вакуум матрак и тръгват към хижа "Вихрен", където ги чакала линейка. В продължение на 4 часа героите го носят. Не крият, че акцията била тежка. Условията били смесени - снегът през деня бил мек, но вечерта замръзвал. Доброволците използвали моторни шейни, но на места буквално минавали с тях през камъни и храсти. Теренът бил стръмен, със заледени участъци и скали.

Пред "168 часа" братя Баненски споделиха, че на този етап най-важното е Владимир Каролев да се възстанови, а спасителната акция била част от работата им.

Около 5 ч сутринта Каролев е качен на реанимобила и е транспортиран до болницата в Разлог. Лекарите веднага го поемат и правят всичко възможно, за да го стабилизират.

По спешност му поставят гръден дрен,

който се налага заради гръдната травма и счупените ребра. Компютърната томография установява пораженията в главата.

"Направихме всичко възможно да стабилизираме състоянието му, за да може да бъде транспортиран до София - обясни директорът на болницата в Разлог д-р Божидар Велев. - Веднага събрахме екип от различни колеги специалисти. Направихме скенер и рентген и се оказа, че е с тежка черепно-мозъчна травма и други политравми. Овладяхме кръвното му да не пада."

Той бе поставен в медикаментозна кома, за да бъде транспортиран за лечение в "Пирогов". Придружиха го проф. Балтов и министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

В болницата веднага му бяха направени всички необходими изследвания, които доказаха контузии и на вътрешните органи.

Каролев е и с хипотермия

В момента той е под наблюдение, а лекарите не се наемат да дават прогнози за състоянието на Владимир Каролев. Близките му апелират всички да се молят за него, а някои казват, че той е боец и за пореден път ще се справи.