Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебното правителство
Служебното правителство

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата, доколкото е възможно в рамките на 2 месеца, и най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността и да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.

Това заяви президентът Румен Радев по време на официалната церемония по представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство, която се проведе на "Дондуков" 2. То ще управлява страната до съставянето на ново редовно правителство, което да бъде излъчено от следващото 46-о народно събрание след изборите на 11 юли. Преди ден Радев подписа и указа, с който от днес разпуска 45-ото народно събрание.

Радев обаче даде и още много други задачи на служебния кабинет.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност, като не внесе актуализация на бюджета, остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса, критикува президентът. Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важния приоритет за всяко управление, обърна се към тях държавният глава.

Сред изброените от него задачи още са: предоляване на последствията от пандемията, въвеждане на ред в хаоса с ваксинацията, да се вземе тежкото решение за Плана за възстановяване. Той бе разработен изцяло в достатъчно секретна обстановка, без ясни публични критерии от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейските институции, критикува Радев.

Без в никакъв случай да отричате труда на многобройните експерти, вие ще трябва да съпоставите критериите и показателите по европейските изисквания с предложеното до момента. Ще трябва да отчетете в един голям дефицит от време и множество рационални предложения по този план, включително от президентската институция, каза Радев. И напомни за петте проекта, представени на "Дондуков" 2, за инвестиции основно в човешкия капитал и в нови технологии за дигитализация и иновация, за опазване на природата и прозрачно и ефективно управление. Сред тях спешна медицинска помощ по въздуха, иновативни технологии в енергетиката, ранна профилактика и диагностика на българското население, прекрасни условия за обучение на децата ни в нови технологии и др. Проекти, които предлагат прозрачност и ефективност на управлението, които, за съжаление, бяха неглижирани от предишното управление, допълни Радев.

45-ият парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, животът на този парламент не бе напразен, категоричен бе Радев. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на обществото ни от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха очаквания, чуха се дълго премълчавани проблеми, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел, обясни президентът.

Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона, коментира още държавният глава. И препоръча това да е урок за всички партии пред старта на предизборната кампания.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, каза Радев. И обясни, че сред министрите има хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални, но всички професионалисти, доказани администратори и експерти, изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва онова, което, за съжаление,  не бе постигнато в 45-ото НС - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България, допълни държавният глава.

Убеден съм, че бъдещето ни като народ зависи от възможността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието, каза още Радев. Вярвал, че демократичното единодействие на личности от разни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България.

Президентът поздрави министрите за куража да поемат отговорност в тази изключително сложна обстановка. Вярвам и в подкрепата на българското общество, допълни той. В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост, каза още държавният глава. След това той представи накратко служебния премиер и всеки един от министрите. А думата взе новият премиер Стефан Янев. След това служебното правителство положи клетва.

Румен Радев представи официално служебното правителство.
Румен Радев представи официално служебното правителство.
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев
Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев