Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов държа заключителна реч пред съпартийците си.

СНИМКИ: ГЕРБ
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов държа заключителна реч пред съпартийците си. СНИМКИ: ГЕРБ

Томислав Дончев и Даниел Митов смениха като заместници на Борисов кметовете на Бургас и София

Лидерът: Каква ми е логиката? Предстоят 2 много тежки месеца срещу много пари, изправени срещу нас - парите на олигархията

Знаково нито един бургаски делегат на националното събрание на ГЕРБ във вторник не подкрепи предложението на лидера Бойко Борисов да бъдат сменени двамата зам.-председатели на партията - кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов.

Това бе единствената организация, бламирала Борисов.

“Показахме характер и отношение към един човек, който е направил много за града си, включително и за региона, заразявайки с примера си и други кметове.

Николов хвърля много енергия за развитието на града, което до известна степен сигурно му пречи да се посвети изцяло на партийната работа, но все пак резултатите в Бургас са над 25%, което е над средното за страната”, коментира източник от ГЕРБ в Бургас за “24 часа”. Според местни активисти

резултатите в

Бургас щели да

бъдат по-добри,

ако водач не бил

Любен Дилов,

а познат бургазлия.

Софийската структура на ГЕРБ не оказа същата подкрепа за Фандъкова и гласува за предложението на Борисов.

От 10 часа депутати, министри и други висши партийци на ГЕРБ влизаха в НДК за Националното събрание 
на партията.
От 10 часа депутати, министри и други висши партийци на ГЕРБ влизаха в НДК за Националното събрание на партията.

Лидерът на ГЕРБ сменял двамата кметове от партийните постове, за да се концентрират в управляваните от тях градове, обясни Борисов пред събранието.

“Не отива на зам.- председателя Фандъкова да отиде до Добрич или Сливен. Същото важи и за Митко Николов. Трябваше да го пращам във Видин, Ямбол, а в това време той отсъства от работата си. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Точно обратното, обичаме ги, уважаваме ги”, каза Борисов и похвали двамата кметове.

“На предишното заседание освободихме Цветан Цветанов. Изобщо не е такава хипотезата с кмета на София и Бургас. За времето, за което управляват тези градове, те направиха толкова много, че няма да ми стигне времето да изброя всичко. Каква ми е логиката? Предстоят 2 много тежки месеца срещу много пари, изправени срещу нас. Парите на олигархията”, мотивира смените Борисов.

Даниел Митов стана член на ГЕРБ само преди месец, а вече е заместни на Борисов.
Даниел Митов стана член на ГЕРБ само преди месец, а вече е заместни на Борисов.

Фандъкова и Николов остават редови членове на Изпълнителната комисия. Местата им като зам.-председатели заеха вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и неуспелият да стане премиер от ГЕРБ Даниел Митов. С тях партията давала ясен знак пред българските политически сили и евро-атлантическите партньори на България за дясноцентристката политика, която иска да води, обясни Борисов.

“С това си предложение искам да дам

ясен знак накъде

върви ГЕРБ

и на кои хора искаме да приличаме”, каза още лидерът на партията.

Самият Митов, който само от месец е член на ГЕРБ, се представи пред новите си съпартийци като човек с 20 г. опит в политиката, който винаги е принадлежал на българската десница.

“Има различни философии как се решават проблемите, а тези стъпки са леви, десни. Хората, които говорят, че нямало ляво и дясно, ще го разберат скоро”, каза Митов.

Томислав Дончев бе избран за зам.-председател на партията.
Томислав Дончев бе избран за зам.-председател на партията.

“Много от политическите сили отглеждат радикални малцинства, които продължават да радикализират.

ГЕРБ трябва да

остане силата,

която мисли за цялото общество. Трябва да сме силата, която да върне разговорите на ниво политическа прагматика”, каза другият нов заместник Томислав Дончев.

ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВЕЖДИ РАШИДОВ
Министри, младежи и етнически турци попълват ръководството на ГЕРБ

Младен Маринов и Дани Каназирева ще влязат в нова партийна длъжност - регионални отговорници

Бивши министри, членове на младежките структури и етнически турци влизат в ръководните органи на ГЕРБ. Това се реши на Националното събрание на партията.

В Изпълнителната комисия вече влизат не 8, както бяха досега, а 12 членове, сред които Борисов предимно заложи на добре познати имена за партията като министри и видни депутати. В комисията бяха избрани бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, социалната министърка в оставка Деница Сачева, здравният Костадин Ангелов. Също областният координатор на партията Тодор Кръстев, депутатът от Шумен Илтер Садъков, бившият министър на културата Вежди Рашидов. Позициите си в ръководството запазват кметът на Стара Загора Живко Тодоров, Цвета Караянчева и Даниела Дариткова, както и Фандокъва и Никилов, вече като редови членове.

От тясното ръководство

бяха махнати Менда Стоянова

и Красимир Велчев,

но те остават в партията, за да помагат на младите гербери, отбеляза Борисов.

Дани Каназирева (вдясно) ще бъде назначена за регионален отговорник, посочи Борисов на събранието.
Дани Каназирева (вдясно) ще бъде назначена за регионален отговорник, посочи Борисов на събранието.

Партията подмени и Контролната комисия, която играе роля на партиен съд и проверява сигнали за злоупотреби на гербери. Тя вече е изцяло под контрола на младежите в ГЕРБ, с което Борисов показва, че се дава път на младите.

В комисията влизат юристката от Кюстендил Михаела Крумова, предложеният за регионален министър Александър Иванов, варненският икономист Бранимир Георгиев, председателят на Общинския съвет във Велинград Любомир Перчинков, бившата депутатка от Бургас Галя Желязкова и Полина Гълъбова от Монтана.

Нова партийна длъжност -

териториален отговорник,

бе създадена в ГЕРБ. Хората на този пост ще имат за задача да сплотят партията и да стягат структурите по региони. Борисов посочи, че се кани да назначи за такива отговорници Дани Каназирева за Пловдив, а за област София - бившия вътрешен министър Младен Маринов, който стана депутат в 45-ия парламент.

Срещата бе открита от административния секретар на партията Цветомир Паунов.
СНИМКА: ГЕРБ
Срещата бе открита от административния секретар на партията Цветомир Паунов. СНИМКА: ГЕРБ

Борисов: Гьобелсова пропаганда срещу нас – няма да ни простят направеното

Гьобелсова пропаганда се води срещу ГЕРБ от 4-5 свързани помежду си медии, които пускат лъжа и я ретранслират. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов пред Националния съвет на ГЕРБ в заключителна реч.

“Никой няма да ни прости това, което направихме”, категоричен бе той, отчитайки 3-те си мандата като министър-председател.

“Затова ни направиха тези компромати. Тази комисия е все едно арбитражен съд за бизнесмени. Спорят за договори”, каза още той по адрес на комисията за ревизия на властта на Мая Манолова, където в последните дни бяха изслушани бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов.

“Както се казва,

една лъжа,

повторена 100,

пъти става истина.

Ходи после се

оправдавай”,

добави Борисов.

Като постижение на своите правителства и ГЕРБ той отбеляза, че не е допуснал България да бъде залята от нелегални мигранти.

“Рашидов ми е превеждал на разговори с колегата Реджеп Ердоган (президент на Турция - б.р), за да имаме нула нелегална миграция. Не допуснахме българите да пострадат така, както цяла Европа”, обясни Борисов.

“Не допуснахме при гръцката и световна финансова криза да пострадат нашите банки и финансови институции. Не допуснахме тоталния локдаун, както в нашите съседи и цяла Европа. Неслучайно Костадин Ангелов го искахте всички за водач в своите региони”, изброи другите си успехи лидерът на ГЕРБ.

Той обясни, че трудно са се вземали решения при 4000 заболели дневно, но заедно с оперативния щаб срещу коронавируса са преценили страната да се движи “по ръба на риска”.

Към края на месеца сме готови да минем на евро, съобщи още премиерът в оставка. “Ананиев участва активно и в края на месеца сме готови заедно с Хърватия да влезем и да преминем на евро. Ще бъде грешка, ако следващото правителство намали темпа и Хърватия продължи сама”, каза Борисов и попита риторично: “Коя държава приела еврото, е по-зле?”.

Сред “непростимите грешки на ГЕРБ” той посочи, че за последните 4 г. са увеличени доходите на учители, пожарникари, полицаи, а хората на първа линия в борбата с COVID-19 получават 1000 лв. бонус.

“Никой не ни попита: “Откъде намирате парите?” За мащабното строителство всеки вика: “Много е хубаво!”. Защо не са го направили другите, като е много хубаво. Хайде да си ходят сега за Банкя и “Люлин” да видят какво е другото. Оставих го това последно, за да могат да видят това какво е”, добави Борисов.

Той не пропусна и приятелските си отношения с останалите лидери в Европа.

“Всички смятат, че българското председателство е било от най-добрите и може би единственото, на което до един всички лидери на Европа плюс Балканите, дойдоха в София. Никой не ми отказа поканата. Кога германският канцлер, френският президент и премиерът на Великобритания ще се разхождат под ръка из центъра на София”, каза още Борисов и добави, че е получил похвала и при последния си разговор по телефона с Ангела Меркел. “Това няма да ни го простят. Много лошо направихме”, подхвърли с ирония премиерът в оставка.

Ако ГЕРБ направи правителство след следващите избори, през първата си година на ново управление трябва да се премахнат гишетата, закани се Борисов. “Няма по̀ да дразни човек от гише. Отиваш, опашка,

отиват служители

от гишето в почивка

и опашката

стои и псува

Това трябва да бъде премахнато”, мотивира се той. Според Борисов крайно време било да се въведе принципът на “мълчаливото съгласие”. Ако до 30 дни администрацията в общината не подпише разрешителното, човекът счита, че е получил разрешение, обясни той.

Част от речта си Борисов посвети и на очаквани от него проблеми на изборите на 11 юли.

“Обичате да препечатвате статии, добре платени от България нататък, разбира се. Прочетете какво е казал конституционният съд на Германия и защо е против машинното гласуване. Няма субективизъм. Един важен извод - няма гаранция за вота. Немците, които са свръхдисципли-

нирани, се отказват от това. Холандският премиер Рюте каза: “Нека ме потърсят, аз ще им кажа защо се отказахме от машините”, призова Борисов медиите.

По време на кампанията членовете на ГЕРБ пък трябвало да си подбират внимателно думите.

“Царят навремето казваше: “Бъдете господари на мълчанието.” Нека ние бъдем господари на изразите. Една дума “изчегъртване” как се забива в съзнанието и възпалява цялата партия”, каза той към герберите.

“Бъдете обрани, нека бъдем конструктивни. Нищо не се е случило, ние до последния ден работихме, другите показаха какво могат в парламента. Ако са такива резултатите, пак ли така ще говорим с кого можем, с кого не можем. Това ще е пагубно за държавата”, каза Борисов.

“Ако народът пак

така ни подреди,

не е добре да

сме в ситуация

на крайна

враждебност,

Господ е казал: “Обичай врага си.” Не харчете енергия по тях”, каза Борисов. Той обаче поиска пълна мобилизация от съпартийците си, добронамерено, но твърдо да се говори, за да се защитят евро-атлантическите позиции.

Пожела успех на служебното правителство, но посочи, че то няма да е отговорно за нищо, защото пряко ще се ръководи от президента Радев.