Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Баненски, открил Каролев: Имаше само пулс и дишане, каската му беше изпаднала

"Целият състав на отряда на ПСС - щатни и доброволци, тръгнахме да го издирваме, като се разделихме на групи. Нашата група обходи района на хижа "Вихрен", Жабешкото езеро. Открихме го в безсъзнание. маше само пулс и дишане", разказа директорът на НП "Пирин" Росен Баненски, който заедно с брат си Стойчо, който е зам.-кмет на Банско, откриха Владимир Каролев.

Повече от 4 часа спасителите са го носили на ръце със специална носилка и вакуум матрак, докато го свалят до хижа "Вихрен", където е чакала линейка.

Сплитбордът е бил на краката на Каролев, а каската му е била изхвърчала на около 30 метра. "Ако имаше подходящ хеликоптер, цялата акция можеше да продължи за половин час и човекът бързо да бъде свален до болница", допълни Баненски. Той апелира към туристите да не тръгват сами на преходи. "Най-важното правило е човек да не тръгва сам. Ако имаше някой с него, щеше по-бързо да се подаде сигнал за инцидента, и да реагираме по-бързо. Времето в Пирин е приятно, много хора тръгват на преходи, но трябва да са изключително внимателни", допълни Баненски.