Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Българин и мъж ще е премиерът на служебното правителство, повтори  президентът

"Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко - по-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим." Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в коментар на думите на премиера в оставка Бойко Борисов, че докато Европа пести, ние харчи милиони на ден за Народно събрание, което е по-добре, че вече е закрито. Радев направи коментара, след като поднесе заедно с вицепрезидента Илияна Йотова цветя пред Паметника на Незнайния войн по случай 76 г. от победата над нацизма.

Указ за разпускане на парламента, насрочване на избори и назначаване на служебно правителство ще има най-вероятно във вторник, стана ясно от думите на президента. "За да имаме избори на 11 юли, на 4 юли категорично не можем, защото няма такава ЦИК, която да се справи с това предизвикателство и нарушаваме всички хронограми. За да имаме избори възможно най-рано - на 11 юли, трябва да изчакаме поне 11 май, за да издам указ за назначаването на служебно правителство. Ще направя всичко възможно по най-бързия възможен начин да имаме служебно правителство в тези срокове, които да удовлетворят изискванията на конституцията за следващи избори", обясни държавният глава. 

Той не пожела да разкрие кои ще са хората в служебното правителство, но обясни, че е "въпрос на баланс да се намери най-добрия екип, който да се съчетае по най-добрия начин, така че на изпълни трудната си задача". Защото служебният кабинет имал много малък мандат, но очакванията към него били огромни, а отговорностите - големи. А за бъдещия служебен премиер Радев каза само отново, че ще е "българин, мъж".

На днешния ден честваме две важни събития, които промениха завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и спорим кое е по-значимо, каза още Радев. "Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Но не трябва да забравяме зверствата на нацизма и трябва винаги да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глава в защита на човечеството", допълни президентът. И обясни, че отдава почит не само към всички загинали българи в борбата срещу нацизма, в която България има голям принос и 12 хил. загинали по фронтовете на Втората световна война, но и към останалите живи наши ветерани, които са ни показали какво са всеотдайност, жертвоготовност и патриотизъм.