Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Партиите при Радев са се сговорили да ни вкарат в капан, каза премиерът в оставка

- Не го познавам, каза Борисов за бизнесмена, говорил пред комисията за ревизия. "Ще извадят още кошаревски свидетели, платили са на хора да излизат да говорят".

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Това обяви премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата.

Предложението на ГЕРБ-СДС за председател на ЦИК -  Красимир Ципов, беше единствената номинация за поста. Така показахме, че сме готови да носим отговорност, обясни Ципов. Самият той е предложил на партийното ръководство да се преосмисли издигането на кандидатурата му, след като по време на консултациите при президента се е видяло, че около нея няма консенсус.

"Аз не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател на ЦИК и мога да бъда определен като такъв. Имам повече от 15 г. като експерт и политик. Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена кандидатурата ми. Ние не трябва в предстоящите 2 месеца да получаваме всекидневни атаки и обвинения, че ГЕРБ е единствената партия, която ще поеме отговорността, а другите бягат от нея", каза Красимир Ципов в началото на брифинга.

Като "капан" определи премиерът в оставка Борисов нежеланието на другите парламентарни сили да предложат свой кандидат за председател на избирателната комисия. Той обяви, че още днес внася искане да се оттегли кандидатурата на Ципов. "Утре като излезем да атакуваме глупостите, които направиха, ще излиза Ципов да ги защитава. Ние сме кьорави и не виждаме комбинациите и капана в който ни вкарват! Няма да им мине номерът! Утре ще го натоварят да подпише договор за машините и ние като атакуваме машините, той какво ще ни отговаря. Този капан ни поставиха", даде за пример лидерът на ГЕРБ.

"Защо за всички комисии в парламента, за всички председатели и зам.-председатели намериха хора, а за ЦИК не? Кое налага на 11 юли да са изборите? Защо не са по-рано?", попита още Борисов и обясни, че вместо служебният премиер, ще трябва той да ходи на срещи на Европейския съвет и да поема отговорности пред еврочленките на бъдещото служебно правителство. Той попита и защо още вчера не е било назначено правителството от Радев.

Борисов разкритикува действията на 45-ия парламент, като нарече последните заседания "предизборна кампания". "Как се объркват и каква некомпетентност, дори в театъра си, в който играеха се държат сякаш ще има второ четене, а те си отиват. Какви комисии, какви 5 лв.? Само вкарват предложения за харчене на пари, ама кажете как ще се борите с нелегалните цигари и алкохол", каза още той.

Според него следващите избори ще формират подобен парламент със същите формации и тогава ще има опасност за страната да изпадне в конституционна криза, защото президентът Радев също ще влезе в предизборна битка за предстоящите президентски избори и ще остават 2 месеца до края на мандата му. "Като знам, че похарчихме толкова много пари за избори и тези пари отидоха в канала. След 2 месеца ще сме в същата процедура, но кандидатът за президент ще е на 2 месеца от изборите и ще сме в конституционна криза. Това ме притеснява, доколко ще издържи държавата на финанси и икономика. Няма да има парламент и правителство. Хубав, лош парламентът го има. И на мен не ми харесва, но го има", допълни той.

На въпроси от медиите по случая от вчера с изслушването на бизнесмен в комисията за ревизия на управлението на Борисов, премирът в оставка обясни, че не познава въпросия бизнесмен. Според лидера на ГЕРБ "ще бъдат извадени скоро още кошаревски свидетели". "Всяка стъпка им знам, затова се готвим с още по-голяма сила да се врежем в тях. Платили са на хора да излизат да говорят. Една година се занимаваха с това и ги пребихме със 75 депутати. Да продължават така, това да им е предизборната кампания", каза още той.

Освен Красимир Ципов другите предложения за членове на ЦИК от ГЕРБ са Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.