Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Анна Чолева-Димитрова
Проф. Анна Чолева-Димитрова

В цяла България се конкурира единствено с Александър, казва ръководителката на секция "Ономастика" в Института за български език при БАН

l В София чуждите имена са 40%, много са и двойните имена: Иван Александър, Ана Мария

l Все повече деца са кръщавани Йоан вместо Иван

- Проф. Чолева, модерно ли е още името Георги?

- В секцията по ономастика на Института за български език при БАН се работи по проект, финансиран от фонд “Научни изследвания”, който трябва да представи българската антропонимна система в началото на XXI век. Обект на изследване са градове от всички краища на България. В период от 10 години се изследва разпространението на личните имена в 8 български града. Досега вниманието ни беше съсредоточено предимно върху големите градове, което беше обяснимо, защото там се раждат най-много деца. Сега включваме и по-малките градове, които са и областни центрове.

Гергьовден е един от най-светлите български празници. Георги е едно от най-обичаните български мъжки лични имена, и то не само сега, през миналия век, но и преди много векове. Произходът му е гръцки -

георгиос

означава

земеделец

То е тачено като българско име. То влиза в нашата антропонимна система след приемането на християнството. Освен най-обичано е и най-почитано. Свети Георги Победоносец е вдъхновител на победи на християните през средните векове.

- Къде най-често родителите кръщават децата си Георги?

- В София личното име Георги според честотната таблица е на второ или на четвърто място през последните години. Обяснимо е, защото в София една от най-старите запазени сгради е ротондата “Св. Георги” от IV век. Има и голям храм “Великомъченик св. Георги Победоносец”. Името Георги в София е доказало жизнеността си във времето и ще надживее всякакви модни тенденции. В България като цяло Георги е на първа позиция, но понякога се сменя с Александър.

Градът, съхраняващ най-много българските традиции, е Пловдив. Там през изследваните 10 години неизменно Георги е на първо място. Така е и в Стара Загора. Това са градове в Тракийската низина. Може би хората там са най-силно свързани със земята и почитта към свети Георги е много голяма. На втора позиция това име неизменно е в Благоевград. Във Велико Търново е на четвърто място. На седма позиция е в Русе, на осма - във Варна. През 2008 г. в Плевен Георги е било на първа позиция, но след 10 години е на десета. Единствено в този град традицията не е съхранена.

Българите са имали много производни на това име през годините. Ако се отворят старинните речници, които са съхранили имената от VI до XIX век, какъвто е “Български именник” на проф. Йордан Заимов, ще се види колко много са.

Сред

производните

имена са

Гео, Геран,

Герган, Герго,

Герге, Герги, Гергил, Гергуш, Герил. Днес тези форми не са съхранени, но са били живи през Средновековието. Женското съответствие Гергана също е добре застъпено в именните системи - някъде до 15-а позиция в отделните градове.

- Кои други традиционни имена са съхранени?

- По-ясно тази тенденция за традиционност се наблюдава при мъжките лични имена. Запазени са християнските лични имена. Друга тенденция е запазването на имена на владетели като Александър. Това е обяснимо. В цяла България Александър и Георги се конкурират. През последните години

напред в

класациите

излезе Борис

В София то е на пета позиция. За София традиционно име е Калоян. Досега то не се срещаше толкова често в Пловдив, но и там вече е на девета позиция. В Пловдив харесвани лични имена са Ивайло и Ивайла.

- Най-ревностен привърженик на владетелските имена като че ли у нас е семейството на Кубрат и Тервел Пулеви.

- Може да се каже, но предполагам, че има и много други фамилии, защото с увеличена употреба освен Кубрат и Тервел са лични имена като Пресиян, Самуил, Борил. Като лични имена през изследваните години се срещат титли на владетели като Хан и Кан. Доколкото има двойни мъжки имена, защото те предимно се срещат при женските, в повечето случаи са на известни личности - Иван Асен, Иван Александър или по-старата форма Йоан Александър, Борис Михаил, Констатин Кирил. Според българския правопис аристократите изписват тези двойни имена без дефис. Двойните имена всъщност не са толкова характерни за нашата съвременна антропонимна система, защото е трикомпонентна - лично, бащино и фамилно име. В другите страни, където има двойни и тройни имена, като Германия, има само лично и фамилно име. Ако нашите лични имена са двойни или тройни, след които следват бащино и фамилно, което също може да е двойно, то се получават 5-6 имена. Двойните имена са характерни за София, където са безкрайно много. За другите градове характерно е предимно Ана Мария.

- Какви други тенденции забелязвате?

- На така любимите имена на владетели като Самуил съществуват и женски варианти като Самуила. Има изключително харесване на исторически имена. Тенденцията е засилена през последните 5 години.

- Къде се влияят най-много от чуждите имена?

- В София чуждите лични имена са около 40%, особено при женските. Ако говорим за традиционните имена през миналия век, най-любимото име на българите е било Иван. Сега обаче двете форми Иван и Йоан се конкурират. По-старата форма Йоан изтласква Иван. Никола и Николай също се конкурират. През XX век Николай е популярното име, но днес Никола е в по-предни позиции
В края на миналия век имаше много модни имена от сериали. Днес не се забелязва такова нещо. Все пак има влияние от публични личности. Затова се срещат Брайн, Райн, Дейвид, Леонардо и Стейтън. Често кръщават момичетата Кайли, Памела, Анджелина, Кийра, Адел, Селин. Това не са единични имена. Другата мода, която се налага от началото на века, особено при женските имена, са съкратените форми - Теа, Вая, Ная, Ида, Ния, Гея.