Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Кошлуков
Емил Кошлуков

БНТ мести “Референдум” в четвъртък по време на предизборната кампания, тъй като всеки вторник ще излъчва мачове

Партиите нямат нищо против обявената от президента дата за вота. Неочаквано срещу нея се обяви обществената телевизия.

Ако изборите са на 11-и юли, те ще съвпаднат с финала на европейското първенство по футбол. Затова може би не е лоша идея да се определи друга неделя - на 4-и или на 18-и, предложи генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в профила си във фейсбук вчера.

Там написа:

Доколкото разбирам, много е вероятно изборите да бъдат на 11-и юли. Тогава е финалът на европейското първенство по футбол, ЕВРО 2020. БНТ е закупила правата за излъчването му срещу значителна сума. Също така имаме сключен договор с УЕФА, който ни задължава да излъчваме определен брой срещи, финал, полуфинали и т.н. На трето място имаме сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност. И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-и, било следващата на 18-и. Разбира се, БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, просто молим да помислят и за нашите, на телевизията и феновете, аргументи.

“От половин година е ясно, че на 11 юли е финалът на най-голямото спортно събитие в Европа. По-голямо няма. Гледат го стотици милиони не само в Европа, но и по света”, каза Кошлуков пред “24 часа”.

По думите му освен милионите, които БНТ е платила за правата, търговските договори за реклама също са за милиони и са за определен канал - БНТ1, и определен рейтинг.

Ако финалът бъде излъчен примерно по БНТ4, те отпадат. Наруши ли ги, БНТ ще трябва да връща пари и да плаща неустойки.

Според него

ако първенството

е по БНТ1, ще са

недоволни всички

партии. Ако излъчват

изборите, 1 милион

фенове ще останат

разочаровани,

защото си искат мача.

“Когато има такова огромно международно събитие, всички държави съобразяват календара си, защото светът става футбол. Америка никога няма да направи каквито и да е избори, когато има Суперкупа. Германия няма да направи избори на финал никога, защото германският отбор е легенда, цялата държава е пред екраните и вика: “Победа”. Обикновено политиците се съобразяват с такива значителни събития. Ако е друго първенство, едва ли, но футболното гарантира приходи за милиарди, това е най-голямата спортна индустрия в света”, обясни тв шефът. Още повече, че след отлаганенето на европейското миналата година заради COVID очакванията сега са огромни.

От търговските договори за реклама и Нова тв може да загуби, тъй като БНТ дели първенството с нея. Финалът трябва да се излъчва по двете телевизии, такова е споразумението между тях. “Нова тв все пак е частна, може да пусне първенството и да не отразява изборната нощ или да го направи, където реши. БНТ обаче как да не пусне изборите?”, казва Кошлуков.

“Богатото портфолио от телевизионни канали на Нова Броудкастинг Груп ни позволява програмирането на няколко значими събития едновременно”, заявиха от Нова тв. Условието за тях е само, че не може да излъчат финала по платените канали “Диема”, тъй като изискването е той да е по ефирна телевизия.

Същевременно и предизборната кампания ще бъде много трудна, защото от 11 юни до 11 юли, когато тя трябва да се състои, БНТ ще излъчва първенството. “Ще наместим програмата някакси. Ще преместим “Референдум” от вторник в четвъртък вероятно, защото във вторник има мачове. И с другите предавания и изборни студия ще се справим, защото има цяла седмица, в която да ги излъчваме. Но финалът е вечерта на 11-и”, обобщи Кошлуков.

Датата

4 юли обаче не е

възможна заради

хронограмата

за изборите - от назначаването на новата ЦИК до деня на вота са нужни 58 дни. За 18-и на този етап няма коментар от политиците.