Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Републиканската партия преживява мини-революция Американският президент Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че Републиканската партия преживява "мини революция" поради острото напрежение в редиците й, свързано с отношението й към бившия президент Доналд Тръмп, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Създава се впечатление, че Републиканската партия се опитва да определи какви са ценностите й, каза Байдън пред журналисти в Белия дом. "Те се намират насред нещо като мини-революция", добави президентът, помолен да коментира намерението на лидерите на републиканското малцинство в Камарата на представителите да отстранят критика на Тръмп, Лиз Чейни, от поста й на председател на Конференцията на конгресмените републиканци, предаде БТА. 

В Републиканската партия се водят ожесточени дебати за съдбата на Лиз Чейни, един от редките гласове в редиците на партията, опълчила се срещу Тръмп. На 13 януари тя гласува в подкрепа на внесената от демократите резолюция за започване на процедура за импийчмънт на Тръмп заради подбудителство към бунт във връзка с атаката срещу Капитолия на 6 януари.

"Аз съм демократ от дълго време. Ние преминахме през периоди на вътрешни борби и разногласия, но такива /като в Републиканската партия/ не си спомням да сме имали", заяви Байдън. По думите му Републиканската партия е крайно необходима на страната. "Нужна ни е двупартийна система. Еднопартийната система е вредна за здравето /на страната/, отбеляза президентът.