Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Години наред Клоп печели наградите за най-добър треньор. Тук е с приза на ФИФА.
Години наред Клоп печели наградите за най-добър треньор. Тук е с приза на ФИФА.

Преди 2 години талантливият Юрген Клоп с много труд сложи край на проклятието, че винаги губи на финал

“Имах крака от четвърта дивизия и глава от първа, не бях достатъчно умен за лекар”, смее се наставникът

След протестите на феновете, довели до отлагането на супердербито в английския футбол между "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул", "мърсисайдци" останаха на седем точки от заветната цел - четвъртото място, което дава право на участие в Шампионската лига през следващия сезон. Макар и да са с мач по-малко в актива си, задачата на момчетата на Юрген Клоп изглежда трудно постижима. "Ливърпул" не е сигурен и за участие в турнира Лига Европа, като за тази битка отборът се съревновава с "Евертън" и "Тотнъм".

При всички положения обаче след двете прекрасни за всички фенове години дойде и тази

крайно разочароваща кампания,

в която тимът остана с празни ръце. Обичаният Клоп, който спечели приза "Треньор на годината в Европа" за последните две издания на престижната награда, също бе разкритикуван. Преди да стане легендарен наставник, Юрген бил дете, с което родителите му се гордеели. Казват, че като малък се разбирал с всички и не създавал никакви проблеми.

Роден е на 16 юни 1967 г. в Щутгарт в семейството на Норберт и Елизабет, но израства в селцето Швардцвалд Глатен, където заедно с двете си по-големи сестри имат едно весело и щастливо детство. Татко му е бивш футболист и играта е в кръвта на сина му. Може би затова той започва да тренира любимата игра в местния "СВ Глатен", а по-късно и за "Ергензинген".

По това време Юрген, който бил запален фен на "Щутгарт",

имал и друга голяма мечта - да стане лекар,

но по-късно шеговито признава, че "не се чувствал достатъчно умен за медицинска кариера". Докато се състезава на терена, Клоп работи на няколко места. Той отдавал видео касети под наем в местна видеотека, а в останалото време

извършвал хамалски услуги,

като товарел тежки предмети в камиони. През 1988 г. немецът е приет като студент по спортни науки в университета на Гьоте във Франкфурт, а междувременно играе и за аматьорския отбор на "Айнтрахт". Тогава е и първият му досег с треньорската професия, тъй като започва да ръководи франкфуртския D-Juniors.

Две години по-късно като футболист подписва договор с "Майнц 05" - това е отборът, в който ще остане през следващите 11 години. Първоначално там играе като нападател, а през 1995 г. се преквалифицира като защитник и междувременно се дипломира. По-късно Клоп признава, че още тогава е усещал, че е

много по-добър като наставник,

отколкото като футболист.

"Имах крака от четвърта дивизия и глава от първа", споделя след години той. Може би затова отива да учи при Ерих Рутемьолер, за да получи лиценз за мениджър.

Горе-долу по това време идва и големият удар. През 2000 г. баща му Ноберт напуска този свят, след като губи 2-годишна битка с рака. Юрген е покрусен и често след това ще споделя голямата си болка, че татко му така и не е видял как става именит наставник. Само година по-късно, едва 33-годишен, Клоп става старши треньор на "Майнц 05".

През същата 2001 г. той решава да се разведе с първата си съпруга Сабин, с която имат син - Марк. Причината е

срещата със зашеметяващата сервитьорка Улла

Красавицата веднага попада в полезрението на Клоп.

"Улла не се интересуваше от футбол и нямаше представа кой съм, намерих това за очарователно", разказва щастлив той. Четири години по-късно двамата се женят, а Юрген става все по-известен, след като класира "Майнц 05" в Бундеслигата - за пръв път в историята на клуба. Веднага след това той постига още един успех със скромния тим, като печели участие в турнира за купата на УЕФА през сезон 2005/2006. Там "Майнц 05" няма късмет и е елиминиран още в първия кръг от бъдещия победител "Севиля". Независимо от това големите клубове вече са

забелязали мениджърския талант на Юрген

и през 2008 г. той е новият треньор на "Борусия" (Дортмунд). Под негово ръководство закъсалият тогава немски гранд постепенно се стабилизира, а първият голям успех е през 2011 г., когато "жълто-черните" нарушават хегемонията на "Байерн" (Мюнхен) и триумфират с титлата на Германия за пръв път след девет години. "Машината" Клоп повтаря подвига и през следващата година, когато тимът защитава статута си на шампион, печелейки и купата на страната след разгром над "Байерн" във финала с 5:2.

Радостта от шампионската купа, спечелена с "Ливърпул".

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Радостта от шампионската купа, спечелена с "Ливърпул". СНИМКИ: РОЙТЕРС

В резултат на тези успехи Юрген Клоп печели и наградата за треньор на годината в родината си както за 2011, така и за 2012 г.

Следващата кампания е още по-впечатляваща. "Борусия" стига до финала в Шампионската лига, като най-запомнящата се победа по-пътя до големия мач е онова 4:1 срещу "Реал" (Мадрид) и четирите гола на Роберт Левандовски. За съжаление, отборът на Клоп губи мача за трофея след късен гол на Ариен Робен, фиксирал крайното 2:1 за баварците. Печелейки

две суперкупи

на Германия

през следващите години, "Борусия" на Клоп се утвърждава като водещ отбор, преди да настъпи кризата. През декември 2014 г. тимът е на дъното - на последното място в Първа бундеслига. Все пак Клоп намира вярната рецепта през пролетта и "жълто-черните" финишират седми в шампионата, а освен това стигат и до финала за купата. Там обаче "Борусия" е разбит от "Волфсбург" за едно полувреме и сякаш от този двубой тръгват критиките, че Юрген Клоп не умее да печели важни финали. Това наблюдение се потвърди още през първата година, в която немецът хвана кормилото на английския "Ливърпул". Той подписа с "червените" от Мърсисайд в края на 2015 г., а само няколко месеца по-късно отборът бе на финал в Лига Европа. Там играчите на Клоп загубиха с 3:1, което ги лиши от евроучастие и през следващата година. Юрген обаче не се отказа. Известен с набитото си око, дори в тази губеща ситуация той успя да конструира тим, който скоро

се превърна в страшилище за съперниците си

"Ливърпул" се завърна в Шампионската лига, където през пролетта на 2018 г. прегази "Порто", "Манчестър Сити" и "Рома" и стигна до финала в най-престижния турнир. Там обаче за пореден път Клоп бе застигнат от проклятието и абсолютният хегемон "Реал" (Мадрид) спечели третата си поред Ушата.

Това обаче, вместо да откаже наставника, го стимулира още повече да открие решение. През 2019 г. мърсисайдци изпускат титлата в Англия само за сметка на една точка в полза на "Манчестър Сити" , но

в Европа отново са безпощадни

Онзи паметен обрат срещу "Барселона" след загуба с 3:0 на "Ноу Камп" и победа без куп ключови футболисти на реванша с 4:0 изпрати "Ливърпул" на втори пореден финал. На "Уанда Метрополитано" в Мадрид Юрген Клоп

най-накрая запуши устата

на критиците си

Този път неговите момчета не оставиха почти никакви шансове на "Тотнъм" във финалния сблъсък, побеждавайки с 2:0.

В края на годината съвсем заслужено немецът бе избран за най-добрия треньор в света. Тази награда изигра своята роля и стимулира още повече Клоп. Макар че тимът му не успя да защити трофея в Шампионската лига, отпадайки от "Атлетико" (Мадрид), момчетата му спечелиха титлата във Висшата лига по безапелационен начин, слагайки край на 30-годишното мъчително чакане на феновете на "Ливърпул".

Сякаш обаче Юрген е орисан да се лута

между върховите постижения и дълбоките пропасти

Точно когато отново бе избран за треньор номер едно, нещата тръгнаха стремглаво надолу. През този сезон "червените" не само че бяха елиминирани за двете купи в Англия в самото начало, но отборът му изгуби и шансовете за титлата в средата на сезона. Като прибавим и историческата загуба от "Астън Вила" със 7:2 през есента и безславното отпадане от "Реал" (Мадрид) в Европа, то определено кампанията може да се нарече катастрофална.

Дали този неуспех ще мотивира Клоп и той отново ще възкръсне като феникс от пепелта, само времето ще покаже.