Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Испания търси българин от ОПГ за фалшиви евро, тук вече е осъден

47-годишен нашенец е задържан в Благоевград по Европейска заповед за арест от 16 октомври м.г. от съдия в Централен следствен съд 5 към Националния съд Мадрид, Испания. След като е задържан, Александър Т., е пуснат под парична гаранция от 5000 лв. Испанските власти го издирвали с цел наказателно преследване, като е обвинен в участие в престъпна организация за фалшиви евро и изпиране на пари. Съдът в Благоевград обаче реши, че столичанинът не трябва да бъде екстрадиран, защото тук е осъден за същото престъпление от Специализирания наказателен съд. След като си признал вината и подписал споразумение, Александър получил 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок.

Мъжът бе арестуван в София на 21 август 2017 г. при международна операция срещу организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на фалшиви евро в държави от ЕС. В операцията са участвали служители от ГДБОП и Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка в Испания, под ръководството на Специализираната прокуратура на България, с подкрепата на Европол и Евроджъст. В хода на операцията бяха задържани деветима души в Испания и шестима в България. До масовите арести се стигна след като на Аерогара София, при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро, е задържан 46-годишният Красимир Н. После бяха задържани и останалите българи, сред които и Александър Т.

По делото за Европейската заповед за арест в окръжния съд в Благоевград, представителят на прокуратурата е настоял мъжът да бъде предаден на съдебните власти на Кралство Испания. Съдът обаче е категоричен, че за същото престъпление той е осъден тук.

В ЕЗА се посочва, че Александър е участвал активно в престъпна организация, занимаваща се с подправяне и разпространение на фалшиви пари (главно банкноти от 500 евро), продажба на стоки, получени в резултат от разпространението на фалшиви пари и пране на получените капитали.

Според описания начин на действие, различни лица са участвали във внасянето и разпространението в Испания на фалшиви пари. Там е имало лица, които са помагали при складирането на парите и последващото им разпространяване по магазини и търговски заведения. Красимир Н. бил посредник за доставянето на ментетата в Испания. Той получавал 10% от номинала на банкнотите, от които 4% давал на доставчиците. Когато пристигат в Испания, парите се пускали в обръщение банкнота по банкнота по системата "капкомер" - покупки в търговски обекти. Чуждите власти установили, че задържаният на 21 август 2017 г. на летището в София Красимир се канел да вземе полет към Испания и в себе си носил фалшиви банкноти, които да предаде на шефа на организацията. В съдебните документи е посочено, че е извършил три пътувания със самолет от България до Валенсия през юни, юли и август 2017 г. Известно е, че в първия случай са били 15 000 фалшиви евро, втория път 30 000, третия път още 30 000 фалшиви евро.

Последният етап от схемата бил изпирането на парите от печалбите, получени от продажбата на купените с фалшивите банкноти артикули. Това ставало с изпращане на парите в брой чрез фирми за парични преводи. Като изпращачи и получатели фигурирали трети лица с цел да не се оставят следи. Сумите, изпращани в България, не надвишавали 1000 евро за всяка пратка с цел фирмите за изпращане на пари да не уведомяват службата за зашита срещу изпирането на пари.

Нашият съд няколко пъти е изискал допълнителна информация от издателя на Европейската заповед за арест, но се оказало, че в Испания го издирват за абсолютно същото престъпление, за което тук вече е осъден.

Отказът да се изпълни ЕЗА може да се обжалва.