Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елисавета обича до последно съпруга на Дора Габе - Боян Пенев

Приятелки и съпернички - и в любовта, и на литературното поприще. Отношенията между Дора Габе и Елисавета Багряна често са обект на дискусии и не спират да вълнуват историци и литературни критици. Макар и в биографията на двете да няма лоша дума една за друга, за мнозина е странно как остават близки, след като делят един мъж, творчеството им често е сравнявано, а животът на няколко пъти ги среща съдбоносно

"Няма нищо странно в отношенията им, те наистина бяха приятелки. Виждала съм много пъти Дора Габе на гости на баба ми. Не знам защо е толкова трудно да се допусне, че две поетеси са имали добри отношения. Те си помагаха дори в работата, посещаваха много събития заедно. Ходили са заедно дори в чужбина", споделя внучката на Багряна - Елисавета Шапкарева, и внася повече яснота за най-обсъжданата през годините тема.

"Баба ми не е разделила Боян Пенев и Дора Габе. Когато тя го среща, двамата не живеят заедно от много време. Това, че нямат развод, е формалност, но Дора Габе не е имала вече никакви чувства към Боян Пенев. Затова и не таи до последно лоши помисли към баба ми", казва още Шапкарева.

Според близки до двете жени има още нещо, което ги свързва - романтичните им любови с известни творци.

Боян Пенев не е голямата тръпка на Дора Габе. Той така и не се превръща в мъжа от нейните мечти, макар да е харизматичен и любим университетски преподавател и литературен критик по онова време. Появява се в живота й, за да я излекува от

разочарованието, което й нанася

Пейо Яворов,

пишейки й писмо, в което споделя за съдбоносната си среща с Мина.

Дори в мемоарите си тя разкрива как е обичала само Яворов и всички други мъже са само заместители. През 1909 година не без помощта на баща й - заможния Петър Габе, нейната сватба с интелектуалеца

Боян Пенев е уредена в семейния чифлик в Добруджа. Двамата живеят заедно 12 години, макар през по-голямата част от времето връзката им да е само лист хартия. "На пръв поглед съюзът е странен: Дора Габе бе хубава жена, гореща, сластна и приятна. Боян Пенев – грозен, осакатен, страшен като Пенчо Славейков… Кривоуст… Аз, ако бях жена, никога не бих се доближил до него. А Дора го взе за мъж. Просто необясними неща!", възкликва банкерът Михаил Топалов в книгата си "Срещи с Буров". Двамата се събират и разделят много пъти, но когато Пенев среща Багряна, не живеят заедно вече шест години.

За Елисавета и Боян никой не прави на глас подобни изводи, напротив,

химията помежду им е видима

и за тези, които не ги познават.

За Багряна Пенев също се явява след любовно разочарование, но в нейния живот той я "лекува"от белезите й, нанесени от Йордан Йовков.

"Мълчеше. Никога не изяви външно чувствата си. Вместо това ми говореше за свои замисли, които, струва ми се, никому другиму не доверяваше", споделя тя приживе за големия ни писател. Двамата сякаш

постоянно се разминават

и не изричат на глас чувствата си. Йовков я обожава, но той е просто "провинциален учител", както сам се определя по онова време. А тя - уважавана поетеса, заобиколена от ухажори. Той така и не разкрива напълно сърцето си пред нея. За нея си остава странник, с когото любовта е твърде сложна и невъзможна.

Когато се запознава с Боян Пенев, Багряна вече е съпруга на царския офицер Иван Шапкарев, син на възрожденеца Кузман Шапкарев. Тя е майка на момченце - Любомир. Именно той е бащата и на Елисавета Шапкарева, която разкрива подробности за живота на баба си.

Известна е тази част от биографията на Елисавета, в която след раздялата с официалния й съпруг техният син остава да живее при баща си, като не вижда майка си до 16-ата си година.