Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът действал практично – сега е най-неподходящият момент за конфронтация с УЕФА

Богатите искаха да станат още по-богати и завинаги да скъсат с оковите на нормалното спортно съществуване. Клубни босове се въртяха до ранни зори в леглото, мечтаейки за милиардите евро, които ще се концентрират в техните и още няколко чифта ръце.

Планът изглеждаше съвършен, а създателите му си мислеха, че са достатъчно мощни, за да удържат на ураган от трета или дори от четвърта категория.

Но ги удари буря

от последната пета степен и невижданите по размерите си вълни от гняв и презрение отнесоха за 48 часа основите на подготвяната непобедима футболна империя.

Сега слънцето отново се показа на хоризонта, а сред отломките изпълзяват един по един оцелелите клубни собственици, които вдигат бялото знаме и най-безочливо лъжат в очите феновете, че са били подведени и много съжаляват за постъпката си.

Идеята за затворен турнир с участието

на най-добрите

европейски клубове няма да я има или поне няма да се осъществи в близко бъдеще. След лаконичното съобщение за провала на Суперлигата милиони фенове на Стария континент ликуваха, че моралът и традициите са победили печалбарството.

Ултрасите на Острова пък се възгордяха, че именно те са предизвикали трусовете по върховете на футболната власт и последвалия крах на проекта.

Англичаните наистина протестираха най-шумно, излизайки по улиците, докато в Италия бяха доста по-пасивни, а и в Испания сякаш имаше безмълвна подкрепа към Суперлигата.

Дали обаче винаги готовите да отстояват правата си островитяни са героите на деня и на тях ли трябва да отдадем заслугата за запазване на статуквото в световния футбол?

Според германското издание "Зюддойче Цайтунг" заслугата е на един-единствен човек, който обаче е съсредоточил огромна власт в ръцете си. И който едва ли се вълнува от фенските емоции. В случая отново става дума за бизнес и много пари.

Германските журналисти са убедени, че именно Владимир Путин е

сложил прът в златните колела

на Суперлигата

Руският президент е припознал проекта като реална заплаха за неговите проекти, свързани с футбола.

Първият и най-важен мотив, подтикнал лидера да се раззвъни по телефоните, е мегаспонсорският договор между "Газпром" и Шампионската лига.

Може би най-мощната руска компания наля 210 милиона евро в най-елитния турнир на УЕФА от 2018 до 2020 г.

След това партньорството продължи, а сумите станаха още по-солидни. Но всичките тези пари

щяха да са пари

на вятъра,

в случай че най-популярните отбори решат да си направят нов турнир, където щяха да важат съвсем други правила и други спонсори щяха да диктуват правилата.

И ако тази неприятност му се е сторила твърде дребна на Владимир Путин, допълнително масло в огъня е налял фактът, че руснаците се готвят да приемат финала на Шампионската лига през 2022 г. При положение че ги няма големите, мачът догодина едва ли щеше да привлече интереса на световната футболна общественост. А това е удар по имиджа на братушките, които дават мило и драго да изчистят образа си пред останалия свят. Точно поради тази причина руснаците се натиснаха здраво да приемат няколко срещи от задаващото се Европейско първенство по футбол. И по същата логика домакините щяха да са много разстроени, ако на терена на ст. "Газпром арена" бяха дошли силно обезкървени тимове, чиито звезди са били наказани заради участието си в Суперлигата.

Това, разбира се, са недоказани конспирации, но е факт, че не само Путин, а и други влиятелни фигури в европейската политика

се заканиха сериозно на съзаклятниците Само дето руският държавен глава има подходящ за пъхане в колела лост. Според "Зюддойче Цайтунг" президентът е пратил недвусмислено съобщение на боса на "Челси" Роман Абрамович, че не желае той да се замесва в новата авантюра. Именно "сините" от Лондон бяха първите, които оттеглиха кандидатурата си и повлякоха крак и другите английски тимове да излязат от проекта.

Може би някой ще се запита откъде накъде Абрамович ще се подчинява на заповедите на Путин. Отговорът е съвсем простичък – руският олигарх дължи повечето си успехи в бизнеса именно на

близките си връзки

с властта

Олигархът в никакъв случай не би рискувал да разруши всички мостове към дома, колкото и да му обещават колегите - футболни босове от Америка.

Нищо чудно изходът на революцията да е бил предрешен в просторен кабинет с дървена ламперия и ретро килим, а не на улицата, както им се иска на феновете. Историята помни много такива случаи.

По-интересното е, че с отказването си от Суперлигата "Челси" и останалите английски тимове поставиха в крайно неудобно положение двата испански гранда. И "Реал" (Мадрид), и "Барселона" са на ръба да пропаднат във финансова бездна, от която трудно ще се измъкнат. Затова и босът на Кралския клуб Флорентино Перес продължава да се прави, че не забелязва какво се случва около него, и упорито твърди: "Проектът е жив и ще просъществува". Останал съвсем сам, президентът на "белите" изглежда да е напълно отчаян, продължавайки да мечтае за нещо, което беше хвърлено на боклука.