Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Фатен Али Нахар и актьорът Джамал Сулиман са претенденти за поста

Подозират, че кандидатурата цели да даде легитимност на действащия държавен глава

Жена за първи път се кандидатира за президент в изборите в Сирия. Фатен Али Нахар, родена в Дамаск на 17 октомври 1971 г., е претендент за най-високия пост в изборите, които ще се проведат на 26 май, а за гласуващите от чужбина – шест дни по-рано. Сред кандидатите е и сегашният държавен глава, дошъл на власт през 2000 г. след смъртта на баща си Хафез ал-Асад, който управлява 30 години. Очаква се 55-годишният управник, който с подкрепата на Русия и Иран отвоюва от ИДИЛ територията си и днес контролира 70% от страната, да остане начело на Сирия в нов седемгодишен мандат.

Той спечели с почти 90% от гласовете в първите многопартийни избори през 2014 г. Тогава имаше двама противници. Западните страни и опозицията възприеха вота като опит да се даде на президента на Сирия фасада на легитимност. Възможно е и днес да се повтаря същото - този път с жена конкурент.

Коя е Фатен

Али Нахар?

Кандидатите жени за най-висшия държавен пост са рядко явление в арабския свят. Малко страни в региона могат да се похвалят с подобна степен на уважение и признание към нежния пол, като Сирия. Според председателя на парламента Хамуде Сабах от управляващата партия БААС, който информира, че Върховният конституционен съд е приел кандидатурата на Фатен Али Нахар, тя е родена в Дамаск. Той съобщи и името на майка й.

Информацията е оскъдна. Според интернет издания кандидатката е адвокат на свободна практика. В социалните мрежи няма информация за нея. Ако се съди по текстовете в избирателния закон за това кой има право да се кандидатира, тя

не е осъждана, не е живяла извън Сирия

през последните 10 години и не е омъжена за чужденец. Другите изисквания по съществуващата конституция са да изповядва исляма и кандидатурата й да бъде подкрепена от 35 от 250 народни представители. Според някои твърдения Фатен Али Нахар подкрепя Асад.

Сред останалите 12 допуснати кандидати (до 23 април т.г.) е опонентът на Башар ал-Асад - Джамал Сулиман, сирийски актьор, политик и тв продуцент. Завършил театрално майсторство във Великобритания, в средата на 80-те години той се завръща в Дамаск като професионален артист и става известен с участието си в много успешни телевизионни сериали. Сред тях е и историческият тв сериал "Салах ад-Дин" от 2001 г., изобразяващ живота на великия мюсюлмански лидер Саладин. Джамал Сулиман е популярен и сред по-широка арабска аудитория с участието си в египетското кино.

През 1999 г. Сулиман е избран за посланик на Фонда на ООН за населението. Той е член на "Сирийско движение Утре", сирийска опозиционна партия, основана през март 2016 г. в Кайро. Джамал Сулиман е участник в работната група за изготвянето на новата конституция на Сирия като представител на опозицията. За вота се е кандидатирал и бизнесмен, участвал в предишните избори през 2014 г.

Изборите т.г. се провеждат в период на

финансов срив

в Сирия

В средата на април Башар Асад уволни управителя на Централната банка на Сирия Хазем Карфул и назначи за гуверньор заместника му Мохамад Исам Хазиме, завършил право във френски университет. Карфул ръководи банката в период на задълбочаващата се икономическа криза, породена от гражданската война и санкциите, пандемията от новия коронавирус и финансовата криза в съседен Ливан. Според сирийски източници той е уволнен заради несправяне с кризата.

През март обезценената сирийска лира постави рекорд на черния пазар и достигна 4600 лири за долар. Банкери и бизнесмени заявиха на Ройтерс, че Централната банка на Сирия е инструктирала банките да ограничат тегленията на 2 милиона лири (572 долара) от предишния лимит от 15 милиона и да действат за ограничаване на движението на пари в брой в провинциите до 5 милиона лири. Освен това централната банка наложи таван до един милион лири за трансфери в държавни райони, за да намали търсенето на долари. През март 2011 г., преди да избухнат протестите срещу управлението на Асад, курсът на сирийската валута бе 47 за долар.

Насър ал-Харири, генерален секретар на Националната коалиция за сирийски революционни и опозиционни сили, определи

предстоящите избори като фарс

Въпреки че сирийците в чужбина могат да гласуват в посолствата до 20 май, не всички в Сирия имат право да гласуват. Сирия е страната с най-голям брой разселени хора в света, с милиони бежанци в северозападната провинция Идлиб и в районите на изток, които са извън контрола на правителството - управлявани от турските войски или тяхното опълчение. Кюрдското мнозинство в Северна Сирия също е изключено от вота, съобщава Дойче Веле.

Сирийците, живеещи в Северозападна и Североизточна Сирия, смятат, че предстоящият вот цели да затвърди автократичното управление на Асад. "Парламентът на Асад няма легитимност и това е театрален фарс и отчаяно усилие да се даде ново лице на този престъпен режим", казва Мустафа Седжари, видна опозиционна фигура.

"Всички опозиционни политически и революционни сили, образувания и блокове - както граждански, така и въоръжени - са обединени в опозицията си срещу тези президентски избори", твърди Юсеф ал-Ахмед, майор от Свободната сирийска армия, пред в. "Ашарк ал-Аусат".

Международните наблюдатели се съмняват, че гласуването през май ще се проведе в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за свободни и честни избори. "Видяхме, че президентските избори са насрочени за 26 май" - казва пред Дойче Веле Дженифър Фентън, говорител на специалния пратеник на ООН за Сирия. - Изборите са свикани по текстовете на настоящата конституция и не са част от политическия процес, установен с резолюция 2254 на Съвета за сигурност. ООН не участва в тези избори и няма мандат за това."

Според резолюцията на ООН за политическо разрешаване на конфликта в Сирия новата конституция трябва да бъде изготвена и одобрена на публичен референдум, преди да се проведат изборите, наблюдавани от световната организация. Но в редакционната комисия за документа е постигнат малък напредък и Асад продължава да има подкрепата на Русия и Иран.

Малко е вероятно международната общност

да признае легитимността на предстоящия вот

Германското правителство също не смята, че изборите са в съответствие с резолюцията. "Не виждаме никакви признаци за подготовка за свободни и честни избори в Сирия в съответствие с тази резолюция", коментира представител на външното министерство пред Дойче Веле.

През март посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд призова правителствата да бъдат предпазливи. "Тези избори няма да бъдат нито свободни, нито честни" - каза тя пред Съвета за сигурност. - Те няма да легитимират режима на Асад." По това време администрацията на Байдън беше обявила, че няма да признае резултата от президентските избори в Сирия, освен ако гласуването не бъде свободно, честно, контролирано от ООН и включващо цялото общество.

"Държавите, подкрепящи политическия процес, трябва абсолютно да отхвърлят тези фалшиви избори, да подчертаят тяхната нелегитимност и да отговорят, като предприемат сериозни стъпки в рамките на определен график за постигане на политически преход към демокрация и права на човека" -- смята Фадел Абдул Гани, директор на Сирийската мрежа за Права на човека.

"Не виждам и слаба надежда за нещо добро" – твърди пред Дойче Веле Ана Флайшер, координатор на програмата и анализатор в офиса на фондация "Хайнрих Бьол". "Тези избори не са нищо друго освен фарс." Според нея изборите ще послужат за допълнително легитимиране на режима на Асад и за укрепване на позицията му. "За сирийското население няма да има разлика."

Годините на корупция и лошо управление, последвани от десетилетната война и ескалиращите санкции на Запада срещу правителството на Асад, задълбочиха трудностите за сирийците. По някои данни 80 процента от сирийците живеят в бедност. "Санкциите на САЩ задушават икономиката. Сирийците са принудени с часове да стоят на опашки, за да си купят хляб. Бензин почти никъде не може да се намери, въпреки че под руски ескорт в Средиземно море ирански кораби все още превозват нефт. Тази ситуация не може да продължи дълго" – казва пред в. "Фигаро" бившият сирийски опозиционер Мишел Кило, бежанец в Париж. И допълва: “Ако не беше вирусът, много сирийци

дори привърженици на режима, биха избягали...”

Според последните данни на ООН 13,4 милиона души - двама от всеки трима сирийци - се нуждаят от хуманитарна помощ. Конференцията за набиране на средства за Сирия в Брюксел, състояла се на 29 и 30 март, завърши с общ залог от 5,3 милиарда евро при планирани 8,5 милиарда за 2021 г. и след това за преодоляване на икономическите последици и глобалната здравна криза.

Въпреки че Сирия е на ръба на финансов колапс, с

ограничен достъп до бензин и пшеница,

оставането на Асад като президент за следващите 7 години ще закрепи военната му победа.

Международните съюзници на сирийското правителство вече изразиха подкрепа за Асад. Президентът Владимир Путин, белоруският президент Александър Лукашенко, иранският президент Хасан Рохани и монархът на Малайзия султан Абдула Риаятудин ал-Мустафа Билах Шах изпратиха своите поздравления до Асад по повод 75-годишнината от Деня на евакуацията, която отбелязва напускането на френските колониални сили от Сирия.

Сирийските власти уверяват, че ще направят всичко, за да успеят изборите, въпреки натиска от страна на САЩ и техните съюзници.