Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Вигенин и депутати от БСП обявиха, че внасят искане за замразяване на заплатите на народните представители. СНИМКА: БСП
Кристиан Вигенин и депутати от БСП обявиха, че внасят искане за замразяване на заплатите на народните представители. СНИМКА: БСП

Депутатската заплата да бъде орязана до 1400 лв. Това предлага групата на "Изправи се! Мутри вън!". В момента базата на депутатската заплата е 4884 лв.

БСП пък предложи замразяване на депутатските заплати на равнището заплатите от последния месец на 44-ото НС, която е именно 4884 лв.

Предложенията на двете групи идват след скандал с високите пари, които получават депутатите. Той се разрази, след като в правилника на парламента бе сложен таван за допълнителните възнаграждения, които депутатите имат право да получават, ако изпълняват приоритетни за страната задачи. Досега в правилника нямаше разписано колко точно е този бонус, а по предложение на "Демократична България" бе сложен таван от 25% от депутатската заплата.

След разразилия се скандал обаче Христо Иванов обяви, че ще предложат текстът с бонусите да отпадне от правилника въобще. Същото ще предложат и от БСП. "Не виждаме какви допълнителни възнаграждения трябва да имат народните представители за това, че си изпълняват функциите", заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

МАЯ МАНОЛОВА
МАЯ МАНОЛОВА

Той напомни, че БСП внася искане за замразяване на депутатските заплати за четвърти път. БСП предлага още премахването на сегашния механизъм, при който заплатите на народните представители се актуализират на всеки три месеца, в съответствие с ръста на средната заплата в публичния сектор в България.

От "Изправи се! Мутри вън!" пък предлагат заплатите на депутатите да бъдат силно намалени като базата за изчислението им да бъде намалена от 3 на 1 средна работна заплата в обществения сектор в страната, което прави 1400 лв. В условията на здравна, социална и икономическа криза, когато гражданите мизерстват и живеят в тревога, бизнесът е на колене, не следва депутатите да получават заплати от по няколко хиляди лева, каза Мая Манолова и обясни, че това ще е знак към гражданите.

Да бъдат сериозно орязани заплатите и на премиера, министрите, шефовете на агенции и членовете на политическите кабинети, искат още от "Изправи се! Мутри вън!". Те предлагат спестените средства да бъдат насочени съм социалното министерство и да отидат за предоставяне за лични асистенти на хората с увреждания.

Хасан Адемов от ДПС пък заяви, че няма никаква промяна във възнагражденията на депутатите и те се определят въз основа на 3 средномесечни заплати в обществения сектор.

Той цитира текста от правилника, според който народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при изпълнение на приоритетни за страната задачи. "От доста години съм в Народното събрание и народни представители никога по този ред не са получавали не 25% отгоре, а 1 стотинка отгоре и това го заявявам категорично", каза Адемов, който е седми мандат депутат.

Освен това той обясни, че при приетата промяна възнаграждението ще се намали със 75%, след като се слага таван от 25%. "Така че който твърди, че заплатите на депутатите са увеличени с 25%, лъже безогледно", категоричен бе Адемов.