Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Играчите на "Реал" (Мадрид) бяха сред малкото, които не обявиха публично своето нежелание да участват в новия турнир.
Играчите на "Реал" (Мадрид) бяха сред малкото, които не обявиха публично своето нежелание да участват в новия турнир.

Богатите пожелаха да скъсат окончателно с бедните и да заживеят в друго измерение

Футболисти, фенове и влиятелни политици избраха морала и традициите пред парите

Всеки трезвомислещ човек с притеснение хвърля по едно ухо към дрънкането на оръжия на украинско-руската граница. Двете страни продължават да трупат войски на браздата, американците и НАТО също са готови да се намесят. В днешните барутни времена една искра е достатъчна да се получи взрив, който да изтрие досегашното крехко световно равновесие.

Само дето искрата наистина запали невиждан по размерите си пожар, но във футбола. Военните действия започнаха с невиждано ожесточение, след като най-успелите, най-популярните, най-богатите клубове решиха да си организират свое турнирче, в което няма да допускат простосмъртните. Да, отдавна се чуваше за плановете да бъде създаден подобен формат, но феновете го смятаха за също толкова реално, колкото плановете на Северна Корея да изпрати пилотиран полет на Луната.

Поданик на Ким Чен Ун няма да стъпи на лунната повърхност, но новата Суперлига изведнъж се оказа съвсем реална заплаха за футболния строй, който познавахме. 12-те най-големи в Европа тайно се съюзиха и обявиха война на останалия спортен свят. За пред хората извадиха сърцераздирателни оправдания, че коронакризата ги е поставила на колене и се нуждаят от промяна, за да спасят империите си. Но истината е простичка и няма нищо общо с последствията от пандемията. Най-популярните клубове решиха, че е дошло времето да скъсат с нормалния свят и да се изстрелят в друга финансова орбита. Да, абсолютно всичко е за пари, за наистина много пари!

Подбудителите на предстоящата футболна революция планираха да са по-богати с по няколко милиарда евро, след като се разнесе димът от оръжията. Те обещаваха на останалия свят всяка седмица дерби от ранга на "Реал" (Мадрид) – "Манчестър Юнайтед" и от своя страна очакваха целият свят да плати за това зрелище. Безграничният азиатски пазар очакваше с нетърпение шоуто, но в Европа настроенията бяха съвсем различни.

Защото публиката на "Юнайтед", "Ливърпул" и останалите английски тимове, включени в новата Суперлига, се изказа твърдо против новия формат. Феновете отказаха да гледат през седмица дерби с "Реал" или "Ювентус".

Заклеха се във вярност на мачовете от вътрешното първенство, на които са ги водили техните дядовци, а сега те водят внуците. В новото уродливо обединение щеше да е с много блясък, но без капка традиция. Можеше и да е интересно за китайския фен, но със сигурност бе нож в сърцето на бачкатора от Северен Лондон, който очаква с нетърпение футболната вечер, изпълнена със скандирания и бира.

Американските собственици на "Юнайтед", "Ливърпул" и "Арсенал" явно бяха готови да пренебрегнат емоциите в името на чистата печалба. Или са се надявали, че по традиция всяко чудо е за три дни и привържениците все пак ще се примирят с новото положение. Със сигурност обаче жадните за милиардите босове не очакваха всенародния бунт, който срази проекта за Суперлигата още в зародиш.

Първият оръдеен залп дойде от УЕФА и ФИФА. Босът на европейската футболна централа Александър Чеферин нарече подлеци и предатели хората, които довчера пиеха скъпо вино на масата му, а днес са готови да отнемат почти целия блясък на империята, която управлява. Колкото е голямо предателството, толкова ще са жестоки и последствията – обеща Чеферин. 12-те клуба получиха писмени уведомления, че ще бъдат изхвърлени от всички възможни турнири, а на техните играчи ще бъде забранено да участват на европейско и световно.

"Няма проблем, наели сме мощни адвокатски кантори, които ще ви сразят в съда”, отговориха на предизвикателството богаташите. Адвокатите може да те спасят в съда, но няма как да те измъкнат от народния гняв. Как въобще си въобразяваха собствениците на английските клубове, че ще прескочат феновете в опитите си да забогатеят неприлично.

Във вторник вечерта играчите на "Челси” за една бройка да не успеят да излязат на терена, след като ултрасите блокираха автобуса им.

Футболистите не се разсърдиха. Напротив, те също бяха против уродливото образование. Почти целият отбор на "Ливърпул” чрез капитана си Джордан Хендерсън изразиха своя гняв, че без дори да ги попитат, са ги вкарали в безпринципно обединение. Треньорът им Юрген Клоп също изрази възмущението си от нововъзникналата ситуация. Подобни сигнали дойдоха и от играчите на другите английски грандове.

И ако футболните босове са си мислели, че ще преживеят и гнева на играчите, то заплахите от страна на политиците явно им дойдоха в повече.

Британският премиер се обърна към феновете: "Това е вашата игра и може да бъдете сигурни, че ще направя всичко по силите ми да покажа директен червен картон на тези нелепи планове". Колкото и милиарди да имаш в джобовете, няма как да се пребориш с държавата, ако е решила да ти подреже крилцата.

Само за 24 часа английските клубове тотално промениха стратегията си за бъдещето и излязоха от Суперлигата, започвайки един по един да се извиняват, че са сгрешили. Да, проектът на богатите очевидно се провали с гръм и трясък и участниците в него сега се чудят как да ограничат пораженията от необмислените си действия.

Защото феновете няма да забравят. Няма да забравят и босовете на световния футбол. Алчните собственици се къпят в презрението на тълпата и търсят авариен изход. Някои дори планират да бягат обратно към Америка. Но преди това ще трябва хубаво да анализират как успяха да си вкарат толкова ефектен автогол на фона на всичките пари и влияние, с които разполагат. Както казва народната поговорка - никога не е късно да станеш за резил.