Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анжела Маринова към дъщеря си: Честит рожден ден! Обичам те и продължавам да те чакам

След близо 3 месеца стават 19 години, откакто момичето е в неизвестност

Изчезналата на 22 юли 2002 г. Десислава Севдалинова наскоро навърши 36 години, но от нея няма никаква следа. До днес няма яснота какво се е случило с момичето преди близо 19 години, когато следите му се губят безвъзвратно от родния му град Видин.

Всеки ден за завръщането на Деси се моли майка й Анжела Димитрова, която на 14 април почете празника на дъщеря си.

"Честит рожден ден, обичам те и продължавам да те чакам", написа жената в социалните мрежи.

За съжаление, до момента развитие по случая няма. Въпросите дали е жива, отвлечена или продадена в чужбина, продължават да стоят без отговор.

"Цялото това време мина като един миг - казва Анжела. - Сякаш беше вчера, когато се изпращахме на вратата, защото аз заминавах за чужбина. Всички тези години, в които я няма, аз трябваше да се уча да живея без нея. Не съм спирала да вярвам, че ще се съберем. Не губя надежда. Винаги има такава и в най-тъмния тунел. Ако изгубим надеждата, губим всичко."

Майката на Деси припомня, че разследване по случая отдавна няма.

"Папките са затворени в нечий кабинет, въпреки наличието на доказателства, които сочат, че един конкретен човек има пръст в тази история", обяснява жената.

Тя и следователите продължават да мислят, че мъж на име Божидар Пеков, който днес е 44-годишен и семеен, знае цялата истина за момичето. По онова време той бил нейно гадже, а според събраните доказателства е и последният човек, който се е видял с нея през онзи далечен 22 юли.

"Повтарям го вече близо 19 години и може би омръзвам на хората, но срещу него има необорими доказателства, които го свързват пряко с моето дете - казва Анжела. - Например проверка на разпечатките от мобилните телефони на двамата, която показва, че точно във фаталната нощ те са били в обсега на една и съща клетка в центъра на Видин. Установено е и че на следващия ден, след изчезването на Деси, той е отишъл в заложна къща, където е продал мои бижута."

Майката е сигурна, че детето й е било предадено на трафиканти на ГКПП Връшка чука. Имало събрани данни, които показвали, че в същата вечер Пеков е стигнал с колата си точно дотам. Анжела се аргументира, че в автомобила му е намерен човешки косъм, за който експертите обяснили, че главичката е изядена от молец и не може да се установи ДНК-то. Обяснение имали и за намерената кръв - не можели да установят от човек ли е, или от животно.

Пропуск според разследващите е, че Деси била обявена за издирване цели два дни по-късно - достатъчно време, за да се заличат важни улики.

Въпреки че Пеков сменя няколко пъти показанията си, към днешна дата той е на свобода и живее заедно със семейството си. Казва, че връзката му с Деси била само интимна и приключила 10 дни преди тя да изчезне.

От "168 часа" оставаме отворени за позицията на мъжа, в случай, че той реши да говори пред медията.

Близо 19 години по-късно майката продължава да смята, че дъщеря й е била принудена да проституира в друга държава. 

"Няма да спра да мисля точно това, защото моето момиче беше изключително красиво - казва Анжела. - Всеки, който я познаваше, ще ви го каже. Никой не оставаше безразличен към нея. Интелигентно и умно дете, много възпитано и добро. Знам, че тя не е убита. Усещам, че е жива. Знаете, че връзката между майка и дъщеря е много силна. Някои неща просто се усещат със сърцето. Тя е някъде по света."

За съжаление изчезването на Деси съвсем не е единичен случай. Още 1000 души споделят нейната съдба и са част от "студените досиета". Техните имена са записани в статистиката на хората, чиито следи се губят през последните 20 години.

Данните на МВР, които обхващат точно този период, показват, че сигналите за подобни случаи са били около 25 хил. Властите са успели да разкрият 24 хил. от тях, но по останалите имали сериозни затруднения.