Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Първанов представи в НДК книгата си "Пътуване към паметта. Разкази за политиката".
Снимки: Николай Литов
Георги Първанов представи в НДК книгата си "Пътуване към паметта. Разкази за политиката". Снимки: Николай Литов

Президентът трябва да е коректив, но има моменти, в които трябва да прояви конструктивност и градивност, каза Георги Първанов - политикът историк, който представи в НДК книгата си "Пътуване към паметта. Разкази за политиката"

"Има много моменти, в които президентът трябва да бъде коректив - социален, политически, но има и моменти, в които той трябва да прояви конструктивност и градивност, както е било по мое време. Работил съм с три правителства за два мандата, но не съм си и помислял да пробвам да вървя към служебно правителство. Имал съм във вътрешния си джоб списък на служебен кабинет, но не си позволих. Напротив, бях един от онези, които градяха, стабилизираха изпълнителната власт, дори споделяха непопулярни мерки на правителството. Мисля, че тези две роли трябва да се съчетават - коректив и конструктивна опора на кабинета." Това заяви Георги Първанов, президент в годините 2002 - 2012 г. пред журналисти при представянето на книгата си "Пътуване към паметта. Разкази за политиката" в зала 3 на НДК.

Първанов обаче похвали президента Румен Радев, че е форсирал политическите консултации в рамките на един ден, както постъпил и самият той през 2005 г. Трябвало да се предостави мандат на първата политическа сила, оттам-нататък всичко било в ръцете на лидерите. "Ако има разум, ще се получат нещата. Ако не, ще "трябва" да се довършват политическите битки, те се пренасят в парламента и в крайна сметка ще мерят мускули кой е по-най-, а това не е добър вариант за България", предупреди Първанов.

Той обясни, че почти във всяка глава на книгата му има уроци от историята, които днешните политици могат да прочетат. Като пример даде темата за формирането на тройната коалиция през 2005 г. В книгата главата, посветена на това, се казва "Как в политиката минус по минус прави плюс". Тогава имаше много противоречия, които от изборите се принесоха в пленарните заседания, но в крайна сметка - стъпка по стъпка, с разум и такт, успяхме да преодолеем различията и формирахме коалиция, която изкара мандата. Добра или лоша, това е втори въпрос, аз съм давал своите критични оценки, но по-добре е с правителство, отколкото да се форсира позицията и политиката към нови избори, разказа Първанов.

Според него към момента няма политическа криза, все още сме в режим на структуриране на институциите и в частност парламента. Надявам се на не се стигне до политическа криза, защото в коронакризата, в икономическата криза, това ще ни дойде много, коментира Първанов.

Книгата му не е мемоарна, а е базирана на документи от личния му архив и на спомени, в нея има анализи и оценки.

В зала 3 на НДК бяха синавете и внуците на Първанов. Дойдоха шефът на КС Борис Велчев, проф. Пламен Киров, Вежди Рашидов, проф. Огнян Герджиков, шефът на БТА Кирил Вълчев, синдикалистите Димитър Манолов и Константин Тренчев, бившият вицепремиер Ивайло Калфин, екслидерът на БСП Михаил Миков, Костадин Паскалев, проф. Искра Баева, проф. Борислав Борисов, соцдепутатите Драгомир Стойнев, Весела Лечева и проф. Иво Христов, кметът на Перник Станислав Владимиров, Ангел Найденов, лидерът на АБВ Румен Петков, бившият шеф на ГДБОП и НСО Румен Миланов, бившата шефка на БНТ Уляна Пръмова, проф. Николай Овчаров, бизнесмените Тодор Батков, Николай Гигов, Валентин Михов, Антоан Николов, волейболистът Любо Ганев, политици и общественици.

Синдикалистите Константин Тренчев и Димитър Манолов дойдоха на представянето на книгата на Първанов.
Синдикалистите Константин Тренчев и Димитър Манолов дойдоха на представянето на книгата на Първанов.
Първанов с малкия си син Ивайло.
Вляво от тях е Ивайло Калфин, който също бе сред гостите
Първанов с малкия си син Ивайло. Вляво от тях е Ивайло Калфин, който също бе сред гостите
Проф. Огнян Герджиков и Любо Ганев
Проф. Огнян Герджиков и Любо Ганев
Валентин Михов
Валентин Михов
Николай Гигов
Николай Гигов
Антоан Николов
Антоан Николов
Първанов с големия си син Владимир и внуците си Георги и Виктория
Първанов с големия си син Владимир и внуците си Георги и Виктория
Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев
Шефът на БТА Кирил Вълчев
Шефът на БТА Кирил Вълчев