Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души Заводът в Шумен ще бъде закрит от 1 октомври. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията.

Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават, че са проучвали различни възможности какво да правят в България, но продължаващата пандемия е ускорила решението да затворят производствената си база тук.

“Меггле България” изградиха завода си в Шумен през 2001 г. и инвестицията в него първоначално беше 20 млн. германски марки. Известно време там се правеше само сметана за кафе, но впоследствие мощностите бяха разширени и от 2009 г. млекопреработвателят започна да изкупува сурово мляко от региона и да произвежда пастьоризирано и кисело мляко и други млечни продукти, част от които за износ. През последните години “Меггле България” неизменно бе в първата петица на млекопроизводителите в страната по пазарен дял.

В завода в Шумен в момента работят 95 души, чиито трудови договори ще бъдат прекратени от 1 октомври. Запазват се единствено работните места в дистрибуционния център, тъй като продуктите на компанията, произведени извън страната, ще продължат да се продават тук, твърдят от “Меггле България”. Централата на Meggle Group е във Васербург, Германия, а най-близките до България производствени бази са в Турция, Хърватия и Словакия.